Hemma
Kristianstad
KIK
Borta
Väsby
VSB

Inför Kristianstads IK vs Väsby

30 januari 2021 00:16
Foto: Bror Rosenback
#KIKvsVHK

För första gången sedan hemmapremiären väntar ännu ett möte mot Kristianstads IK för Väsby när laget under lördagseftermiddagen på bortaisen stöter på Skånes nordöstligaste hockeyhjältar.


Det är inte fel att benämna mötet mellan lag tretton och fjorton i Hockeyallsvenskan som ett sexpoängsmöte. Kristianstads IK har spelat tre matcher färre än Väsby och ligger i skrivande stund sex poäng bakom. En seger för dem gör att de har ordentligt med häng men en Väsbyseger skulle göra att avståndet ökar ordentligt.

Trots Kristianstads tabellplacering i absoluta botten så är det ett gäng som trots allt spelat bra på sistone. De har i närtid fallit med uddamålet borta mot Västervik, pressat BIK Karlskoga i två raka hemmamatcher och tog en poäng med mersmak hemma mot Västerås IK så sent som i tisdags.

Trots att de slog oss i vår hemmapremiär i höstas så är det främst på sin hemmais i Kristianstads Ishall som laget främst plockat sina poäng. Där har de spelat hem nitton poäng på arton matcher och det innebär att laget tagit två tredjedelar av sina poäng i Hockeyallsvenskan i sin för dem trygga hemmaborg.

Föreningen har sitt representationslag i Hockeyallsvenskan för andra säsongen i följd. En analys som laget gjorde av sin debutsäsong var att laget behövde stärka upp sin defensiv och därav lades de största resurserna på att byta ut i princip hela lagets backbesättning. Den är rätt ramstark men en av de största anledningarna till att laget har kunnat pressa många lag i serien är för att de har en av seriens bästa målvakter ifrån SHL laget Rögle inlånade Calle Clang. Det är en ung talang som är född 2002 och som var med i JVM för Småkronorna där han agerade tredjemålvakt. Jag har tagit några ord med Calle inför matchen och hans tankar inför den låter enligt följande.

Hej Calle! Ni har visat upp en spelmässigt bra form på sistone men inte fått med er resultaten riktigt. Vad säger du om er nuvarande form?

-Som du säger så har poängen inte trillat in som vi velat men jag tycker ändå att vi har spelat så som vi vill och ska. Jag tycker att vi blivit bättre och bättre och det känns som att vi är på rätt väg. Självklart finns det delar i vårt spel som vi vill förbättra men jag tycker att vår formkurva helt klart är påv äg åt rätt håll!

Att vara så några som ni varit nu i några matcher, hur jobbigt är det och är det lätt att det sätter sig i skallarna då?

-Klart att det är frustrerande när vi spelar bra men poängen inte trillar in men jag tycker ändå att vi har en stark tro på det vi gör.

På lördag väntar en viktig match för såväl er som oss eftersom båda lagen behöver gå för seger för att närma sig lagen ovanför strecket. Utifrån det, tror du det kommer att påverka spelet och att det kan bli mer tillknäppt än vanligt?

-Ja, men det är klart det är en viktig match där båda lagen är i behov av poäng men samtidigt handlar det om att försöka släppa loss och våga spela. Börjar man tänka på andra saker så är man fel ute. Det är tre viktiga poäng att spela om vi är redo att fightas hårt om dem.

Vi möttes ju redan i allra starten av säsongen då ni vann i Renew Arena med 1-5. Vad kommer du ihåg från den matchen?

-Jag kommer väl ihåg att vi gjorde en helt okej match där uppe men mycket har hänt sedan dess och tror att det kommer bli en jämnare och tätare match på lördag.

Vad tror du väntar er från oss nu och vad känner du till om vårt spel för närvarande?

-Jag tycker att ni är ett hårt arbetande lag med en farlig offensiv och ett bra powerplay så det gäller för oss att tighta till det defensivt och hålla oss på banan.

Trots er poängmässigt något svara säsong hitintills så måste man säga att du verkligen haft en fin säsong. 92,22% i räddningsprocent på dina sjutton hitintills spelade matcher är ju ett jättebra facit. Är du själv nöjd med in egen prestation?

-Det är svårt att kunna vara nöjd med sin egen prestation när vi som lag inte är där vi vill vara men självklart är det kul att det gått bra för egen del hittills samtidigt som jag har höga krav på mig själv och vet att det finns mer att ge.

Om du skulle vilja lyfta fram några spelare i ditt gäng som lyst lite mer än övriga, vilka skulle du då välja?

-Jag tycker tvillingarna Wahlgren verkligen har visat framfötterna på slutet och förtjänar att lyftas fram. Tycker även att backparet med Flood - Pethrus varit väldigt bra sett över hela säsongen och är två viktiga spelare för oss.

Slutligen Calle, vad är ditt tips inför lördagen och vilka detaljer kommer att fälla avgörandet tror du?

-Jag tror att det kommer bli en jämn och tät match där det gäller att sätta sina chanser och vara noga med de små detaljerna. Tipset håller jag för mig själv ;)

// # 35 Calle Clang – Kristianstads IK

Spelarna i Väsby Hockey åkte ner mot Skåne redan under fredagskvällen för att slippa ha en lång bussresa i benen under lördagen då matchen startar redan klockan 15.00. Med på bussen sitter nyförvärvet Paul Bittner som kommer att göra debut i Väsbydressen med nummer 72 på ryggen. Med på bussen sitter glädjande nog även duon Colin Smith samt Johannes Nilsson som alltså är tillbaka från sina skador som hållit dem borta från matchspel under en tid. Tråkigare besked är att vi måste berätta att Pavel Gogolev dragit på sig en mindre skada vilket gör att han missar matchen tillsammans med tidigare skadade Sebastian Bengtsson, Gustav Bouramman samt Fredrik Stridlund.

Matchen kan ni som vanligt följa på Cmore och sändningen drar igång 14.55.

Foto: Bror Rosenback