Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Leksand
LIF

Dags för revansch mot Leksand

29 januari 2019 16:47
HERR

IKO tar emot tabellfemman Leksand i omgång 41 och vill bryta trenden med idel bortasegrar lagen emellan. Matcherna i Tegera Arena har slutat med klara 5-1 och 3-0 i IKO:s favör medan Leksand vann klart i Be-Ge Hockey Center i november. Matchens profil är #2 Jaeden Martin, juniorbacken med ett färskt A-lagskontrakt fram till 2021.


Det är inte bara hemmaförlusten IKO vill ha revansch för utan även för kvalet i säsongsavslutningen i våras när man föll knappt med 2-1 i matcher, vilket svider bland supportrar och de spelare som är kvar. Leksand har troligen inget med toppstriden att göra utan får se upp bakifrån för att klara topp 8. Just nu skiljer sju poäng ner till Björklöven under strecket och 20 upp till AIK över nästa streck. Senast blev det seger med 4-3 hemma mot Södertälje i lördags. Dessförinnan hade Leksand två knappa segrar mot Vita Hästen och Pantern, en lika knapp förlust mot MODO och ännu en uddamålsvinst mot Västervik.

IKO föll i den tuffa seriefinalen mot AIK i lördags men gjorde fyra mål på bortaplan. Matias Sointu har gjort sina två första mål nu på kort tid. Alex Hutchings var klinisk i sitt direktavslut till 3-2 och Nicklas Heinerö, med sitt elfte mål, kvitterade genom att hugga på en retur. När sedan Filiph Engsund, med sitt tolfte, snurrfintade in ledningsmålet trodde nog de flesta att IKO gick för seger men AIK fick sista ordet den här gången. Mycket talar för att lagen möts igen i mitten av mars och hemmaplan verkar vara en viktig faktor.

Mot Leksand är det tvärt om, idel bortasegrar hittills, något som IKO gärna vill ändra på den här gången. Tidigt på säsongen var IKO ruskigt effektiva uppe i Leksand och vann med 5-1 och senast nollade man hemmalaget (3-0). Däremellan hade Leksand en lyckad kväll i Be-Ge Hockey Center i november när man vände underläge 4-2 till seger med 7-4.

Formkollen på de senaste fem matcherna visar nästan identiska resultat, 11 poäng för båda lagen och målskillnad 23-12 för IKO och 14-11 för Leksand. IKO är seriens bästa hemmalag och Leksand är femma i bortatabellen.

Christoffer Rifalk har stått i alla matcherna mot dalalaget och höll alltså nollan senast uppe i Leksand. Han har släppt in minst mål av alla målvakter - 1,84 - Adam Åhman har 1,85 och Samuel Ersson i Västerås 1,87, otroligt jämnt alltså. Jonas Arntzen är bäst av Leksands målvakter med 2,16 insläppta per match.

Leksand är något bättre än IKO i box play, tvåa respektive trea i ligan. LIF har släppt in 17 mål och IKO 19, å andra sidan har IKO gjort 4 mål i box play och Leksand noll. I power play är det fördel IKO med fem procent, tvåa respektive sjua, där IKO har gjort 33 mål och LIF 23.

Leksands bästa poängplockare är Thomas Valkvae-Olsen (16+13), Oskar Lang (7+21) och Linus Persson (10+17). IKO:s topptrio är fortsatt Arsi Piispanen (7+26), Jonas Engström (14+17) och Alex Hutchings (9+20).

Leksand är Allsvenskans bästa publiklag både hemma och borta med ett snitt på 4600 hemma och 3100 borta. Kanske blir onsdagens siffra i närheten av det sistnämnda. IKO:s hemmasnitt har ökat markant jämfört med ifjol och är nu 2425 efter 21 hemmamatcher. På fyra år har publiksnittet i Be-Ge Hockey Center ökat med 430 åskådare.

#2 Jaeden Martin är matchens profil och han finns i en videointervju längre ner i artikeln. 18-åringen, som är född i USA, har HV 71 som moderklubb och kom till Oskarshamn och hockeygymnasiet 2016. Har spelat 22 matcher i A-laget i år med mer och mer speltid och noterats för en assist så här långt.

Rösta i Guldgallret
Jaeden Martin är en av hela tio IKO-juniorer man kan rösta på i Guldgallret. Läs mer om Guldgallret här >>

Onsdagens matcher, med 12 omgångar kvar; Södertälje-Karlskrona, Pantern-AIK, Björklöven-Almtuna, Västerås-Västervik, MODO-Karlskoga, Vita Hästen-Tingsryd. På fredag möter IKO Karlskrona på bortaplan och dit ordnar Blue Front Support en bussresa för att stötta laget i jakten på en finalplats.

Innan nedsläpp kommer en av föreningens grundare, Per Erik "Icke" Persson, att väljas in i IK Oskarshamns "Wall of Fame".

Om du inte är på plats i arenan kan du följa matchutvecklingen på HockeyAllsvenskan Live >>

Videointervjuer med Jaeden Martin och Fredrik Hallberg inför matchen