Hemma
Björklöven
IFB
Borta
Oskarshamn
IKO

Roadtrip till Umeå - Arsi firar 300!

18 januari 2019 16:00
HERR

IK Oskarshamn reser till Umeå under fredagen för att möta Björklöven lördag kväll. Ett Björklöven som just nu är precis utanför topp 8 med fem poäng upp till Leksand över strecket. Löven har bara vunnit en match på det nya året, det var övertidsvinst borta mot MODO och föll senast i Sudden i bortamatchen mot Södertälje. IKO har vunnit tre av fem matcher i år med två raka på slutet, Västerås 3-1 och Pantern 5-1. Arsi Piispanen (bilden) spelar sin 300:e match i IKO-tröjan.


Se alla IKO:s matcher på Cmore - köp matcherna via denna länk och stöd klubben >>

IKO har samlat ihop 79 poäng på 37 matcher, exakt lika många som på 52 matcher ifjol vilket ledde till en sjundeplats och sedemera en förstaplats i Slutspelsserien. 15 omgångar återstår och närmast alltså Björklöven på bortaplan. Tidigare möten under säsongen har slutat med hemmasegrar. Björklöven vann i början av november med 3-2 medan IKO vann i början av serien med 3-0 och i december med 3-1. Den sistnämnda var början på en sju matcher lång vinststreak som varade hela december.

Löven har inte fått till det i special teams den här säsongen. Man är näst sist i power play med knappa 16 procent (IKO har 25) och sist i box play med 74 (IKO är tio procent bättre).

Statistiskt har IKO nu kommit över gränsen tre mål i snitt per match, 3,06. Löven gör 2,29 och har även sämst träffprocent på sina skott. IKO:s duktiga målvaktspar släpper in i snitt 1,82 mål per match och för Björklöven ligger siffran på 2,66. Oscar Masiello och Mattias Pettersson är 14:e och 15:e i målvaktsligan med cirka 90 i räddningsprocent medan Christoffer Rifalk och Adam Åhman är tvåa och trea på 93 procent.

Framåt i Löven är det två gånger Andersson som producerar mest. Backen Jacob har gjort 22 poäng (8 mål) och centern Fredric 21 poäng (6 mål). Arsi Piispanen med ytterligare en poäng senast (i match nr 299) och trea i assistligan har gjort 32 (7), Jonas Engström, åtta i skytteligan 28 (14) och Alex Hutchings 27 (8). Bäste back i IKO är Oskar Nilsson, tvåa i backarnas poängliga, med 22 (5).

Omgång 38 inleds på fredagskvällen med matcherna AIK-Vita Hästen, Almtuna-Södertälje, Pantern-Västerås, följs av lördagsmatcherna, förutom Björklöven-IKO, även Leksand-MODO, Karlskrona-Västervik och avslutas med söndagsmatchen Tingsryd-Karlskoga. Efter detta återstår det en fjärdedel av serien och de flesta lag ska mötas en gång till. IKO ska möta Västervik och Tingsryd två gånger till och Almtuna tre gånger med början hemma på onsdag. Pantern, Björklöven och Västerås ska man inte möta fler gånger i grundserien.

IKO:s tränare Håkan Åhlund inför matchen
– Det ska bli kul med ett litet avbrott och komma iväg på en liten road trip till Umeå tillsammans. Vi är borta i tre dagar och kommer hem på söndag. Alla tillgängliga spelare är med på resan vilket innebär att Adam Åhman är tillbaka. Vi har en forward "för mycket" men vi har inte ännu tagit beslut om vem som får stå åt sidan. Anton Björkman och Isak Pantzare saknas på grund av skador och Eddie Levin är kvar hemma och spelar med juniorlaget.
– Vi ska försöka åka upp och göra en bra prestation och vara med från start. Det är inget annorlunda den här gången. Vi väntar oss ett vilt kämpande Björklöven som har det tufft när dom är indragna i den nedre delen av tabellen.
– Det är svårt att hålla sig undan snacket om tabellen. Vi vet ju att vi leder och att alla vill slå oss. Det gäller att kunna hantera att vara jagade. Det handlar återigen om att vara förberedda på det vi ska göra.
– Första perioden mot Pantern kanske inte var så bra men vi hittar ett lugn i hur vi ska agera till slut och ett tålamod. Vi gör fyra mål i andra perioden och släpper bara ett i matchen, det är så klart bra. Vi har absolut en trygghet i vårt sätt att spela. Vi vet vad vi ska göra och har vi hög koncentration på det så vet vi att vi har möjlighet att plocka poäng varje kväll. Vi tar en match i taget, det är det enklaste för det är bara det vi kan påverka. Men det är inte så många matcher kvar och det kommer att bli en spännande avslutning.