KHK 15 år - En röst om KHK - Tobbe Karlsson

12 oktober 2016 20:04

En osannolik resa som blev möjlig.


”En dag kanske vi är hela Blekinges lag”

Få personer är så starkt förknippade med KHK som Torbjörn Karlsson, eller kort och gott Tobbe som alla kallar honom. Mycket på grund av sina uppdrag i föreningen har han synts betydligt mer än många andra. Han har kanske inte direkt sökt sig till strålkastarljuset, utan snarare bara hamnat där, ibland till och med lite mot sin vilja. Men så blir det nog när man under årens lopp fått ikläda sig de flesta roller som finns i en förening och kanske även de som egentligen inte finns. Tränar- och sportchefsuppdragen har varvats med kanslitjänst och annat. Tillsammans med Per Rydqvist har han också varit delaktig i uppbyggnaden av hockeygymnasiet.

Kallingegrabben har en synnerligen gedigen hockeybakgrund med sammanlagt 18 års a-lagshockey, något som KHK tacksamt dragit nytta av sedan han kom till föreningen redan 2004. Och detta har av naturliga skäl satt sina spår.

KHK betyder oerhört mycket för mig. Jag har levt med föreningen i stort sett dagligen under många år och mitt hjärta klappar mycket för klubben.

Ett hjärta som klappar extra för föreningar är givetvis en enorm tillgång, inte minst under den vindlande väg som klubben under sin relativt korta existens valt att ta sig fram på. Blytunga perioder blandade med euforisk kollektiv lycka.

Att få vara delaktig i allt det som klubben varit med om och stå där vi står idag kan bara beskrivas som häftigt, säger Tobbe med ett illa dolt leende.

Tobbe, som nu är utbildningsansvarig för U16, J18 och J20, poängterar att en stor del av den häftiga känslan ligger i just att arbetet gjorts tillsammans med ett gäng likasinnade – personer som har stöttat även när det stormat som mest.

Det är väl egentligen det som symboliserar uttrycket ”Det är vi som är KHK”, att man alltid hjälps åt, oavsett om föreningen symboliskt sett är djupt nertryckta i egen zon eller om vi dansar runt i anfallszonen med värsta flytet. Det här har varit extra viktigt eftersom det ibland gått ruskigt fort och vi inte riktigt hunnit med.

SHL-spel i en uppfräschad arena innebär såväl nya utmaningar som möjligheter, påpekar Tobbe, som baserat på sin KHK-erfarenhet vet att ekonomin är avgörande.

Vi måste fortsätta vårt hårda arbete på ekonomifronten, hockey är dyrt. Men att ha ett SHL-lag är oerhört viktigt - barnen och ungdomarna får förebilder att se upp till. På sikt tror jag faktiskt att vi kan bli hela Blekinges lag, men då krävs det en stor portion ödmjukhet.

Vem vet, kanske sluter hela länet upp bakom KHK så småningom. Vad som dock är säkert är att det i så fall krävs, förutom den ödmjukhet Tobbe nämner, ytterligare egenskaper som han som person kan bistå med - gedigen kunskap, erfarenhet och visioner i en lagom avvägd blandning.