Hemma
Väsby
VSB
Borta
Björklöven
IFB

Inför Väsby vs IF Björklöven

5 november 2020 22:34
Johan Dali / Frilansfotograferna
#VHKvsIFB

Under fredagskvällen får Väsby Hockey ett minst sagt celebert motstånd när klassiska IF Björklöven kommer på besök. Det är första gången som laget kommer ner till Upplands Väsby sedan laget slog ut Väsby i playoff 3 den 15 mars 1989 inför 2 737 begeistrade åskådare i Vilundahallen.


Det datumet fanns det ingen i Väsbys lag som ens var född. Knappt heller i Björklöven även fast de har ett av Hockeyallsvenskans mest rutinerade lag. Det är erfaret, det är tungt och det andas klass om ”Löven”. Laget har gått fram som en slåttermaskin i Hockeyallsvenskan så här långt och det är helt enligt förhandstipsen.

De minnesgoda kommer väl ihåg när i laget våras slog poängrekord och var på god väg mot SHL-kval när säsongen ställdes in. Det var bryskt och blytungt för Umeågänget men det är något som de verkar ha skakat av sig för säsongens lagbygge känns minst lika starkt. Det är bara SSK som lyckats slå laget i höst och det var i deras senaste match i söndags. Med det sagt lär det komma ett gäng revanschsugna Lövenspelare till Upplands Väsby under fredagskvällen så Väsby får vackert ställa in sig på att det kommer att krävas stordåd om man ska kunna lugga laget på poäng.

I deras förlustmatch skadade sig deras kanadensiska målvakt Kevin Poulin. Det tvingade Björklöven ut på målvaktsjakt och ikväll torsdag hittade de sin ersättare när den 23 årige kanadansaren Connor Ingram ansluter på lån för resten av säsongen. Vi får se om han spelare redan i fredagens match men annars står den unga talangen Isak Mantler redo. Det är en spelare som vi i Väsby mycket väl vet vad han går för eftersom vi mötte honom under fjolårssäsongen då han spelade för Lindlövens IF.

Jag har tagit några ord med denna målvaktstalang inför matchen och hans tankar inför mötet låter enligt följande.

Hej Isak! Förra säsongen möttes vi i Allettan, nu möts vi i Allsvenskan. Kunde du på allvar tro det för elva månader sedan?

Hej! Vi möttes i Allettan förra året där man märkte att Väsby är ett lag som aspirerar på en plats uppåt i seriesystemet vilket man visade sig vara värd då man både vann Allettan och Hockeyettanfinalen. Man hade det nog inte i tanken då men det ska bli roligt att mötas igen.

För din del bytte du ett Löven mot ett annat. Hur tycker du att din start varit i Björklöven?

Min första tid i Björklöven har varit bra. Jag känner jag utvecklas hela tiden, det är en bra miljö att vara i där det är bra kvalitet på allting. Jag har hittat ett bra samarbete med målvaktstränaren och vi filar dagligen på saker i mitt spel för att ta kliv framåt.

Du har precis som vi i Väsby fått känna på den stora skillnad som det ändå är mellan ettan och Hockeyallsvenskan. Vad tycker du som målvakt att det framförallt skiljer de två divisionerna åt?

Skillnaderna mellan Hockeyettan och Hockeyallsvenskan upplever jag som att spelet är mer strukturerat samtidigt som det är skickligare spelare i allsvenskan, jag upplever även att man är starkare och duktigare i spelet framför målet. För mig som målvakt handlar det om att vara konsekvent och fortsätta på det sättet jag spelar trots att det är en nivå upp. Sedan hittar man saker man behöver arbeta med för att utvecklas ytterligare, exempelvis kan det bli vissa taktiska delar i mitt eget spel som korrigeras för att optimera mitt spel.

Ditt Björklöven har ju verkligen gått som tåget i Hockeyallsvenskan. Det är ju endast en plump i protokollet vilket var i söndags borta mot SSK. Vad hände där egentligen?

Mot Södertälje var det en jämn match där de lyckades dra det längsta strået tillslut. Vi har en del målchanser där det är små marginaler som hade kunnat göra att det var vi som fick med oss poängen hem istället. Som i alla matcher hittar vi saker i spelet att förbättra och utveckla, vi lär oss av den matchen och tar med oss det framöver.

Men annars har ni verkligen varit urstarka. Vad tycker du framförallt kännetecknar ditt gäng i år?

Det finns många framgångsfaktorer. Vi har en bra struktur i vårat spel där vi har fyra starka kedjor som kan leverera. Alla följer riktlinjerna vi satt upp i spelet samt som vi jobbar för varandra hela tiden. Offensiven har varit väldigt bra och även vårt boxplay har varit en nyckel där vi blockat mycket skott och offrat oss för laget.

Du har ju fått stå tillbaka en del i höst men nu när er kanadensare Kevin Poulin gick sönder mot SSK lär du få stå mot oss på fredag. Hur taggade är du på att nu få visa vad du går för?

Man vill hela tiden spela matcher så självklart är det inspirerande. För mig handlar det om att komma till hallen varje dag och göra rätt saker och tävla. Jag känner att jag fått en bra utveckling med målvaktstränaren och ju fler matcher jag spelar ju fler frågor och svar får vi som vi kan ta med oss och arbeta vidare med och utveckla.

Vilda Väsby väntar er nu på fredag. Hur pass taggade kommer ni att komma till oss med tanke på att ni förlorade senast?

Vi är revanschsugna att hitta tillbaka på vinnarspåret igen, vi ska göra en bra prestation där vi följer vår struktur i spelet och kommer med en bra arbetsinsats i 60 minuter. Gör vi det vet vi att vi är otroligt starka.

Vad tror du väntar er nu i Renew Arena?

Vi kan förvänta oss ett laddat Väsby som kommer ut och kör. Väsby är ett duktigt lag så de kommer komma med mycket fart och ett väldigt hårt jobb.

Slutligen Isak, på vilket sätt kommer ni att försöka visa på fredag att ni är en seriesuverän?

Genom att följa vår struktur i alla delar av spelet, göra en bra arbetsinsats där vi spelar och arbetar för varandra samt kommer ut med mycket energi.

// # 32 Isak Mantler – IF Björklöven

Revanschsugna är även Väsby efter förlusten i Himmelstalundshallen i onsdags då Vita Hästen blev laget övermäktiga. Vita Hästen hade helt enkelt lite mer spets i sitt gäng medan Väsby kanske inte riktigt kom upp i normal standard. Förhoppningsvis kan laget steppa några snäpp när nu suveräna Björklöven kommer på besök och det lär nog behövas för att inte fredagsfesten ska förbytas till en rysare.

Läget i laget är att Johan Lorraine fortsatt är skadad och likaså kommer kapten Christoffer Gozzi att få följa matchen bredvid. Det gör att Jonathan Rodensjö istället gör säsongsdebut i tävlingssammanhang och vidare är backen Fredrik Falk tillbaka in i matchtruppen igen.

Nu är det bara att starta upp laddningen, se fram mot ännu en hockeyfest framför teveskärmarna och hålla tummarna på att det går vägen för allas vårt Vilda Väsby.