LIF

IKO föll i målrik match

14 november 2018 21:50
HERR

Leksand och deras fans fick jubla mest och flest gånger i en svängig match som Leksand till slut vann med 7-4. IKO hade ledningen med 4-2 tidigt i andra perioden efter en snabb vändning från 0-2 till 3-2 i första. Men Leksand vände tillbaka i slutet av andra och kunde sedan utöka i tredje och även sätta 4-7 i tom kasse. IKO:s målskyttar Filiph Engsund, Filip Sveningsson, Joakim Thelin och Nolan Zajac.

IKO började bra de första bytena men det var Leksand som gjorde första målet innan tre minuter hade gått genom Tor Immos snabba skott i krysset, otagbart för Christoffer Rifalk i hemmakassen. Lagen bytte chanser ett tag men IKO hade de hetaste. Trots det gjorde Leksand 0-2 efter 12 minuter i en snabb kontring, målskytt norske skyttekungen Thomas Valkvae-Olsen med sitt elfte mål för säsongen. Men nu fick det räcka, tyckte IKO och vände på matchen i ett nafs. 1-2 kom redan efter 14 sekunder efter fint samarbete i fjärdekedjan där Filip Engsund var sist på pucken, assist Modigs/Dahlström. Blott nio sekunder senare kom även kvitteringen i ett väldigt fint anfall. Filip Sveningsson fick en snett/bakåtpassning från Piispanen och hade en ocean av is att skjuta från, helt otagbart för Axel Brage (gammal IKO-målvakt) i gästernas mål. Assist även Hutchings. Det var Filips åttonde mål för säsongen. Leksand fick sedan ett power play men med sina 16 procent i spelformen fick man inte mycket uträttat och IKO dödade mycket tid i Leksands egen zon. Precis innan utvisningen var över åkte LIF på en utvisning och IKO visade att deras 32 procent stämmer. Redan efter 14 sekunder satte Joakim Thelin ledningsmålet, även hans åttonde för säsongen. Assist Hillding och Nilsson. Skotten i första perioden med liten fördel gästerna, 9-11.

Även andra perioden blev svängig men nu tvärt om. Men det började med ett snyggt 4-2-mål av Nolan Zajac efter sex minuter, hans första i IKO-tröjan, assist Piispanen/Hutchings (som vanligt!) och det var nästan som ett power play-mål med en lysande genomskärare från Piispanen till Zajac som klippte till. Glädjen blev kortvarig då Leksand reducerade 53 sekunder senare, målskytt Anton Karlsson (med IKO-förflutet). I nästa power play efter tretton minuter fick LIF bättre ordning på spelet och Thomas Valkvae-Olsen sköt kvitteringen med sitt andra för kvällen. Sedan gick det bara en dryg minut så tog Leksand även ledningen genom Tobias Forsberg. Skotten i andra perioden klart till Leksand, 5-15.

IKO försökte i tredje perioden att få till en kvittering och fick sina chanser. Man fick ett power play efter sex minuter och efter ytterligare några sekunder fick man straff när Jonas Engström åkte sig fri men kunde inte avsluta. Tyvärr lyckades inte Alex Hutchings överlista Axel Brage på straffen och även det fortsatta pp-spelet blev resultatlöst. Istället kom 4-6 efter 11 minuter i Leksands nästa power play, en spelform som man alltså till slut blev framgångsrika i, målskytt Oskar Lang. IKO chansade sedan med att ta ut målvakten med 2.40 kvar men då gjorde Linus Persson 4-7 i tom kasse bara 13 sekunder senare och matchen var över. Skotten i tredje perioden 8-11 och totalt 22-37.

Till matchens lirare utsågs Jesper Ollas och Nolan Zajac medan Filiph Engsund blev hemmalagets slitvarg.

Det var en riktigt målrik full omgång i HockeyAllsvenskan ikväll med hela 45 mål. Enda undantaget var i Örnsköldsvik där det krävdes straffar för att utse Karlskoga till vinnare med 1-0. Resultat: Pantern–AIK 0-4, Björklöven–Almtuna 4-7, Västervik–Västerås 2-4, MODO–Karlskoga 0-1 (str), Vita Hästen–Tingsryd 4-2, Karlskrona–Södertälje 7-3. Alla lag har nu spelat lika många matcher - 17 och IKO leder serien men nu "bara" med 7 plusmål. Efter en veckas uppehåll blir det nu tätt med matcher igen. Redan på fredag åker IKO till Tingsryd och på söndag är det ny hemmamatch mot Karlskoga.

IK Oskarshamn - Leksands IF 4-7 (3-2, 1-3, 0-2)
02.51 0-1 Tor Immo (David Rundqvist, Johan Porsberger)
12.02 0-2 Thomas Valkvae-Olsen (Lucas Nordsäter, Linus Persson)
12.16 1-2 Filiph Engsund (Markus Modigs, John Dahlström)
12.25 2-2 Filip Sveningsson (Arsi Piispanen, Alex Hutchings)
16.41 3-2 Joakim Thelin (Joakim Hillding, Oskar Nilsson), spel 5 mot 4
26.40 4-2 Nolan Zajac (Alex Hutchings, Arsi Piispanen)
27.33 4-3 Anton Karlsson (Tobias Forsberg, Hugo Enock)
33.41 4-4 Thomas Valkvae-Olsen (Tobias Forsberg, Jon Knuts), spel 5 mot 4
35.02 4-5 Tobias Forsberg (Jon Knuts, Mattias Nilsson)
51.41 4-6 Oskar Lang (Jon Knuts, Daniel Gunnarsson), spel 5 mot 4
57.32 Linus Persson (Johan Porsberger, Thomas Valkvae-Olsen), spel 5 mot 6, mål i tom kasse
Skott: 22-37 (9-11, 5-15, 8-11)
Utvisningar: IKO 4x2, Leksand 4x2
Domare: Johan Magnusson
Publik: 2705

Videoklipp med tränarkommentar efter matchen och highlights från matchen (highlights publiceras torsdag kl 07.00)