Hemma
Väsby
VSB
Borta
Tingsryd
TAIF

Inför Väsby vs Tingsryds AIF

11 februari 2021 21:35
Foto: Johan Dali / Frilansfotograferna
#VHKvsTAIF

Fredagskvällen innebär ännu en match i Hockeyallsvenskan för Väsbys del och nu väntar Tingsryds AIF för det tredje mötet mot smålänningarna denna säsong.


Två matcher har spelats mellan lagen och facit från dessa är varsin seger. Tingsryd vann stort hemma i Småland med 8-2 medan Väsby vann hemma i början av december med 4-1 efter en riktigt väl utförd insats.

En väl utförd insats under sextio minuter är väl annars det som Väsby söker med ljus och lykta efter för närvarande. Laget blandar högt med lågt, starkt med svagt och det blir helt enkelt för svajigt där laget har släppt in alldeles för många mål när laget är som svagast i matcherna. Det är framförallt försvarsarbetet som fallerat för Väsby och det har inneburit att laget släppt in alldeles för många mål för att kunna stapla segrar på rad. Nu senast i onsdags mot Västerås var det stundtals väldigt slapphänt i försvaret och ska Väsby bli framgångsrika måste den detaljen i spelet bli betydligt bättre än vad det sett ut på sistone.

Det känns som att Väsby måste gå tillbaka till grunderna och börja bygga spelet bakifrån och göra det enklare ute på isen. Nu blir det för många chansningar ute på isen med alldeles för många spelare på fel sida om pucken och då säger det själv att det blir svårt att försvara sig framgångsrikt.

Fredagens gäster är ett typexempel på ett lag som gör det bra rent kollektivt. De har få stjärnor i sitt lag men jobbar kompakt och arbetar hårt tillsammans. Så har det sett ut när de plockat sina segrar under säsongen vilket är ett antal, närmare bestämt sexton trepoängare. Senast i onsdags tog de en mycket imponerande skalp då de slog tillbaka Björklöven med 4-1 på sin hemmais.

En av deras spelare som har en bakgrund som påminner om många i vårt lag heter Sebastian Åkesson. Han mötte vi förra säsongen i Hockeyettanfinalen då han spelade för Halmstad. Jag har tagit några ord med honom och vad han tycker om omställningen från Hockeyettan och om Tingsryds säsong som helhet och hans tankar inför fredagens match kan ni läsa här nedan.

Hej Sebastian! För snart ett år sedan möttes vi i Hockeyettanfinalen när du spelade för Halmstad. Kunde du då tro att du skulle få möta Väsby Hockey i Hockeyallsvenskan säsong 2020/2021?

-Det är en svår fråga, men Väsby vann Hockeyettanfinalen mot oss och var i mitt tycke ett av lagen som hade en bra chans att sno åt sig en plats i hockeyallsvenskan. Alltså var det inte helt osannolikt!

Du blev värvad av Tingsryd inför säsongen från just Halmstad och har nu spelat 37 matcher och på dessa spelat in 9 poäng. Är du personligen nöjd med din säsong hitintills?

-Jag är aldrig nöjd utan det finns alltid ett driv för att alltid bli bättre och utvecklas. Poängmässigt finns det mycket mer att få ut tycker jag, även fast jag tycker att jag ändå har presterat bra överlag.

Hur tycker du steget varit från spel i Hockeyettan och vad tycker du framförallt skiljer dem åt?

-I det stora hela är den största skillnaden att alla spelare är lite skickligare och att det är lite högre tempo. Jag tycker att steget till HA har gått bra och nu gäller det att fortsätta jobba hårt och utvecklas ännu mer.

Ditt Tingsryd har gjort en bra säsong hitintills och ligger inför veckans matcher på en niondeplats med 58 poäng. Vad säger ni själva om säsongen?

-Vi har ett grundspel som alla köper och litar på och när alla gör vad vi ska är vi riktigt svårslagna. Sedan har vi många spelare som kan kliva fram och avgöra tighta matcher. Vi är inte nöjda utan strävar så högt upp som möjligt i tabellen.

Väsby Hockey väntar er som sagt igen och vi har inför fredagens match varsin seger som togs på vardera hemmarinken. Vad kommer du ihåg från dessa möten och tycker du att de har någon speciell karaktär?

-Jag tycker inte mötena har haft någon speciell karaktär faktiskt. Det har varit lite grinigt och lite Hawaii-hockey när vi har spelat så det är väl det då.

Vad tycker du annars kännetecknar ditt Tingsryd och vad kan vi förvänta oss att se från er på fredag?

-Vi är ett hårt jobbande lag som åker mycket skridskor samtidigt som vi vill vara ett spelande lag som håller i pucken och spelar oss ur situationer så gott det går.

Om du skulle vilja plocka fram några spelare i ditt gäng som framförallt lett laget på sistone. Vilka skulle du då lyfta fram?

-Jag tycker att Rasmus Bengtsson har varit en gigant från sin backposition och han leder laget genom att spela sitt spel. Anton Svensson bidrar också väldigt mycket framåt i både powerplay och 5 mot 5 spelet.

Utifrån våra tidigare möten, vad tror du kommer att vara viktigast för er att fokusera på?

-Viktigast för oss kommer vara att spela vårt spel och göra det till 100% och inte låta Väsby styra tillställningen.

Slutligen Sebastian, hur går det på fredag och vad kommer att fälla avgörandet?

-Jag tror vi vinner på full tid men det kommer bli en jämn och tight match. Jag tror att vårt tålamod kommer fälla avgörandet och att det tar oss vinnande ur matchen!

// # 12 Sebastian Åkesson – Tingsryds AIF

Läget bland spelarna i Väsby Hockey är Tobias Lindberg och Rasmus Sörgardt fortsatt är frånvarande på grund av skador. Lubo Fetkovic är avstängd i två matcher till och vidare finns frågetecken kring förvärvet från LHC, William Worge Kreü som ju är anmäld till disciplinnämnden och där väntas besked kring fredag lunch om han kan vara med eller inte.

Matchen kan ni som vanligt följa på Cmore och sändningen drar igång 18.55.