Hemma
Väsby
VSB
Borta
Karlskoga
BIK

Inför Väsby vs BIK Karlskoga

17 december 2020 22:44
Foto: Emil Särnehed / Frilansfotograferna
#VHKvsBIK

Väsby Hockey har fått några dagars välförtjänt vila från matchspel efter ett flitigt matchande på sistone. Faktum är att laget under fredagen kommer att spela sin tjugosjätte match och det innebär att laget efter fredagen kommer att ha spelat halva serien. Dock har man ju inte mött lagen jämnt och fredagens gäster BIK Karlskoga möter Väsby faktiskt för tredje gången denna säsong.


När lagen möttes i Renew Arena tidigare i höst avgick BIK Karlskoga med segern med hela 1-5. Väsby tog dock en gruvlig revansch i Värmland när laget i Nobelhallen nollade hemmalaget och vann med 0-3 efter en försvarsstark insats där målvakt Linus Ryttar även storspelade i målet. Med dessa matcher i beaktande så känns det väl som att fredagens match kan sluta lite hur som helst.

Formen är dock betydligt vassare hos gästerna än vad den är hos Väsby. BIK Karlskoga har nämligen tagit hela tio poäng på sina fem senaste matcher vilket ger ett snitt på fina två poäng per match. Det kan jämföras med Väsbys fem tagna poäng på sina sex senaste matcher och sett utifrån det samt att BIK Karlskoga placerar sig på en fjärde plats i tabellen så står det väl ganska klart att det är gästerna som har favoritskapet på sig.

BIK Karlskoga har haft en del skador men de flesta spelarna har nu sakta men säkert börjat komma tillbaka igen. När laget hade som flest spelare bort valde laget att låna in forwarden Oscar Pentler från Wings HC, Arlanda eller egentligen var det från Almtuna IS. Han var nämligen endast utlånad från AIS till upplandskollegan Wings. Men nu är han i BIK Karlskoga och kommer under fredagen att göra sin sjunde match med värmlänningarna. Jag har tagit några ord med denna Östervålafostrade forward och hans tankar inför matchen i Väsby låter så här.

Hej Oscar! Du har haft en minst sagt annorlunda säsong. Du inledde den i Almtuna, fortsatte med spel i Wings i Hockeyettan och sedan fem matcher tillbaka är du inlånad till BIK Karlskoga. Hur skulle du vilja beskriva alla turer?

-Hej! Ja den har verkligen varit speciell. Jag började säsongen i Almtuna och spelade de två första seriematcherna. Efter det hamnade jag utanför laguppställningen och blev skickad till Wings. Där fick jag en stor roll och kunde bygga på mig mer självförtroende i spelet med puck. Sedan dök möjligheten att bli utlånad till BIK upp och eftersom jag vill spela på en så hög nivå som möjligt var det inget att tveka på.

I premiären med BIK ställdes du mot Almtuna av alla lag och så blev du målskytt. Hur kändes det där att möta din forna klubb och att du även blev målskytt?

-Det kunde inte bli mer speciellt att få möta Almtuna direkt i första matchen och att jag gjorde mål var såklart riktigt skönt!

Vad säger du annars om tiden i BIK Karlskoga för din egen del och skiljer sig spelet något mot det som är i Almtuna?

-Laget tog emot mig riktigt bra när jag kom hit och det är jag tacksam för. Jag tycker det har känts bra i alla matcher jag spelat faktiskt. Dock har jag haft några lägen som jag velat gjort mål på såklart. Det har varit riktigt roligt och utvecklande att få spela mycket offensivt med tanke på att jag bara har haft en defensiv roll tidigare. Jag tycker att det inte är någon större skillnad på spelet ändå. Båda lagen vill spela med mycket puck.

Du har inte mött Väsby i seriespel ännu men däremot två gånger under försäsongen när du spelade för Almtuna. Vad kommer du ihåg från dessa möten?

-Det stämmer. Det jag kommer ihåg är att det kändes bra spelmässigt för egen del båda matcherna så den känslan tar jag med mig till denna match.

Vad känner du annars till om Väsby och vad tror du väntar er på fredag?

-Jag har inte sett någon match ni har spelat i serien men jag vet att ni har vunnit några matcher här på slutet. Det kommer bli en tuff match där det lag som jobbar hårdast vinner.

När Väsby mötte BIK Karlskoga senast så vann laget med 0-3 i Nobelhallen. Hur sugna tror du dina lagkamrater är på en revansch och hur tror du det kommer att yttra sig ute på isen?

-Ja, det har jag sett. Jag vet att grabbarna är riktigt sugna på revansch så vi kommer vara påslagna direkt från start!

Slutligen Oscar, vad är nycklarna för revansch för er del och på vilket sätt kommer just du att utmärka dig ute på isen?

-Vi vet att Väsby kommer jobba stenhårt. Som jag nämnde tidigare måste vi vara med från start och vilja vinna i 60 minuter. Jag kommer jobba hårt över hela banan och spela i hög fart och förhoppningsvis trycka dit en puck! :)

// # 59 Oscar Pentler – BIK Karlskoga

Väsby har som sagt en aningen sviktande form eftersom laget kommer till matchen med två raka hemmaförluster. Två rätt jobbiga förluster där laget framförallt haft svårt att stänga till spelet i boxplay. Fem av elva insläppta mål har nämligen kommit i numerära underlägen vilket är något anmärkningsvärt med tanke på att Väsby ändå varit rätt starka i boxplay tidigare under säsongen.

Väsby behöver även tuffa till sig framför målen och mot ett fysiskt tufft spelandes BIK Karlskoga kommer det säkerligen att bli än mer viktigt. Men att spela tufft och fysiskt är annars inte dagens intervjuobjekt i Väsby, Gustav Bourammans främsta styrka. Nej, denna back är mer en spelintelligent herre som är en njutning att skåda när han för upp pucken i offensiva raider. Han har dessutom härligt spelsinne och ett oerhört vasst skott och förhoppningsvis är krutet torrt även när ”kanonerna” från Karlskoga står på andra sidan. Så här tycker annars Gustav om sin tid hitintills i Väsby samt hans tankar inför bataljen i Renew Arena.

Hej Gustav! Det blev endast två tagna poäng den gångna veckan efter straffsegern mot Vita Hästen. Hur skulle du vilja summera veckan?

-Tjena Krister! Vi i laget är väldigt missnöjda med veckan som varit. Tappad poäng borta mot Vita Hästen och sedan två plumpmatcher mot Mora och Västerås där jag inte tycker att vi kommer upp i den nivån vi behöver för att vinna matcher.

Det kändes verkligen som att vi var på gång inför mötena med Mora samt Västerås men ändå blev det två raka förluster. Vad kände du gick fel i dem?

-Svårt att säga! Som sagt det kändes bra inför matchen mot Mora, men vi går in och gör vår klart sämsta första period i år i den matchen.

Vi startade ju verkligen bra mot Västerås men efter deras mål i matchen så kändes det som att vi gick ned oss riktigt ordentligt. Det efter såväl 0-2 som efter 1-4 och varför tror du att det blev sådana dippar för oss i matchen eftersom vi innan målen spelade så pass bra?

-Som sagt, vi startade bra första fem minuterna tills vi får ett matchstraff och fem minuter i boxplay. De får två mål där och tar över momentum. Sen tycker jag att vi svarar upp alldeles för dåligt efter deras powerplay.

Vi har nu en träningsvecka innan matchen mot BIK Karlskoga på fredag. Vad tycker du att vi framförallt behöver fila på i detaljväg inför matchen mot dem utifrån de två hemmaförlusterna mot Mora/VIK?

-Vi behöver jobba på special teams, där har vi varit för knackiga i senaste två matcherna. Sedan är det väl bara upp med farten på träningarna den här veckan, hitta tillbaka till den bra känslan som vi hade.

Du har nu nästan spelat en halv säsong i HA med Väsby Hockey där du haft en stor roll. Hur tycker du att du kommit in vårt spel och känner du att du nått den potential som du önskat?

-Tycker det har varit en helt okej första halva, vi är såklart missnöjda med poängskörden vi har haft. Men samtidigt har vi i matcher visat att vi kan slå vilket lag som helst i denna liga. Vi behöver bara bli jämnare och prestera på en högre mer kontinuerligt! Samma gäller mig också, man vill alltid spela bättre och bli bättre men är väl helt okej nöjd med min första halva.

Finns det något som du försöker slipa extra på och som du tror kan komma fram under andra halvan av säsongen?

-Att skjuta mer från blå linjen och få igenom mer skott och på så sätt skapa mer målchanser har jag känt att jag kan förbättra. Sedan att spela ett snabbt och bra spel från försvarszon som leder till spel i anfallszon.

BIK Karlskoga väntar oss som sagt på fredag. Ett lag som vi urstarkt slog på bortaisen senast med 0-3. Varför tror du att vi kan reprisera den matchen?

-De kommer att vara taggade för revansch mot oss, så det gäller att vi står emot och svarar upp.

För att vi ska kunna klara av det, hur anser du att vi då behöver spela?

-Att vi kommer ut med bra fokus och fart under skridskorna och att vi spelar ett fysiskt spel från pucksläpp.

Slutligen Gustav, varför bryter vi vår förlustrad på två matcher på fredag och på vilket sätt kommer du att vara med och bidra till det?

-Vi har snackat mycket i laget och vi alla är överens att vi är bättre än vad tabellen visar. Så det gäller för oss att vi går ut med den mentaliteten och tror på oss själva då kan det gå bra i den här matchen. Jag bidrar med ett mål på fredag! ;)

// # 18 Gustav Bouramman

Läget i Väsby inför matchen är att Johan Lorraine missar matchen då han tyvärr har blivit avstängd i hela fem matcher efter sitt matchstraff mot Västerås. Men i övrigt är alla hela och rena så det innebär två målvakter, sju backar och tretton forwards i matchtruppen som kommer att göra allt för att försöka vinna den sista matchen innan jul.