Hemma
Väsby
VSB
Borta
Västervik
VVIK

Inför Väsby vs Västerviks IK

17 november 2020 18:53
Foto: Marcus Claesson / Frilansfotograferna
#VHKvsVVIK

Onsdag kväll blir starten på ett intensivt matchande för Väsby med tre matcher inom loppet av fem dagar. Efter att ha varit iväg på en liten ”roadtrip” förra veckan så får Väsby fördelen denna vecka genom att spela två av de tre matcherna på hemmaisen i Renew Arena.


Först ut är smålänningarna Västerviks IK. Ett av två lag som Väsby lyckats besegra i höst när laget så skönt vände ett underläge 3-1 till seger 3-4 och där kapten Christoffer Gozzi slog in segerpucken i allra slutskedet av matchen. Det efter en match där Väsby i stora delar spelade bra och där man för en gång skull fick dra nytta av det. Annars har ju höstens många matcher ofta inneburit spelmässigt fina insatser men där omsättandet av det inte givit speciellt många poäng att lägga på kontot. Förra veckans två matcher mot MODO och Timrå var bra bevis på det Väsby i stora delar matchade de två lagen väl men där man lik förbannat blev utan poäng.

Fredrik Stridlund var en av de många Väsbyspelarna som spelade bra i förra veckan och jag har vänt mig till honom för att pejla läget inför onsdagens match. Så här går hans tankar inför den.

Hej Fredrik! Det blev en spelmässigt bra vecka i Västernorrland men inga poäng att plocka med bagaget. Hur skulle du i stort vilja beskriva våra två matcher mot MODO och Timrå?

-Jag tycker vi gör två bra matcher sett till spelet. Vi har lite oflyt och släpper in ett sent mål mot Modo som blir avgörande. Annars är matchen jämn. Matchen mot Timrå spelar vi enligt vår plan, och försöker hålla det tajt. Lundberg ger oss chansen att vinna, men tyvärr så lyckas vi inte pusha fram en kvittering.

Vad tycker du att vi kan plocka med oss från dessa två matcher att ha med oss till denna veckas matcher?

-Att vi kan utmana alla lag i serien om vi spelar som vi bestämt.

Det är verkligen tuffa matcher i Hockeyallsvenskan. Är steget från Hockeyettan större än man kunde tro eller vad känner du?

-Det är ett steg upp i allt skulle jag säga. Dels är det fler matcher, vilket är kul. Sen är alla lite bättre på allt, men det är ändå inte så stor skillnad skulle jag säga.

Vad tycker du framförallt att du behövt tänka på i ditt spel för att kunna anpassa dig till denna nivå?

-Jag känner väl att jag behöver vara påkopplad varje sekund, för annars kan man ligga steget efter och då kan det vara försent.

Vi har haft en lång radda matcher där vi spelat bra men inte fått med oss det resultat vi ibland förtjänat. Hur påverkar det er spelare känner du?

-Jag tycker inte det påverkat oss allt för mycket. Det är fortsatt positivt i gruppen och vi har haft en bra dialog om det läget vi är i.

Det blir nu en tuff vecka med tre matcher med start hemma mot Västervik. Hur ser du på det motståndet?

-Det är ett bra motstånd som förstärkt en del med lån, tror jag. Kommer bli en tuff match.

Slutligen Fredrik, varför bryter vi vår negativa trend nu på onsdag och vilka nycklar blir viktigast att fokusera på i onsdagens match?

-Det känns som det är dags. Som du säger så har det sett bra ut ett tag, men vi har inte fått utdelning poängmässigt. Nu får vi komma hem, vilat upp oss i helgen som var och är redo för onsdagen. Nycklarna blir att vara stabila och noggranna i defensiven och skoningslösa i offensiven.

// # 8 – Fredrik Stridlund

Onsdagens motståndare Västerviks IK är ett lag som startade serien jättebra men som nu på senare tid haft en liten dipp i sitt spel. Lite konstigt kan tyckas eftersom laget förstärkt laget under tiden och det med bland annat bröderna Davidsson som tillsammans med Axel Jonsson-Fjällby bildar en fruktad trio. De har dock under sina fyra matcher tillsammans gått poänglösa vilket är något anmärkningsvärt men det lossnar säkert när som helst för denna på denna nivå, dynamiska formation.

För en spelare i Västervik kommer mötet i Väsby att innebära en speciell upplevelse. Jag talar då om Väsbysonen Gilbert Gabor som inför säsongen värvades till Västervik efter några säsonger i Slovakiska högsta ligan. Jag har tagit några ord med Gilbert och hans tankar inför hemkomsten låter så här.

Hej Gilbert! Det blev en uddamålsförlust för er i söndags mot MODO med 2-3 efter tre snabba MODO mål i den andra perioden. Hur var matchen och varför gick det som det gick?

-Hej Krister. Tyvärr så var vi inte riktigt där hemma mot Modo. Jag tyckte att vi spelade stundtals bra i början av matchen, men sen så föll vi ur vårt spel och Modo tog vara på chanserna som gav dom en 3-1 ledning som vi inte riktigt orkade vända. Men den matchen är utvärderad och vi fokuserar nu för nästa match mot Väsby.

Det var er andra raka förlust och ni har tagit åtta poäng på era sju senaste matcher. Är det något speciellt i ert spel som svajat eftersom ert poängsnitt där innan var betydligt högre?

-Allsvenskan är en oerhört jämn liga där jag tycker att alla lag håller en hög nivå och dagsformen avgör. Vi spelade även 3 raka matcher mot Västerås som är ett starkt etablerat lag och de har även en het målvakt som räddade väldigt många skott och chanser. Men sådana perioder kommer att komma under säsongens gång. Det viktigaste är att vi hela tiden försöker att bli bättre och att vi är där till 100% inför varje match så kommer vi att få utdelning igen.

Nu möter ni Väsby igen. Förlust senast vi möttes men då var du utlånad till Eskilstuna. Såg du något på den matchen och vad tror du väntar nu?

-Exakt, jag såg inte matchen tyvärr. Vi är såklart revanschsugna efter senaste matchen mot er och vi vill även komma tillbaka på vinnarspåret igen. Så jag tror att det kommer bli en rolig match att titta på.

Har du sett några andra matcher med oss i år och om, vad tycker du kännetecknar Väsby?

-Jag spelade träningsmatchen mot Väsby tidigare i år. Tyvärr kan jag inte kan säga så mycket om det då jag vet hur mycket båda lagen utvecklats sen dess. Men det lilla jag följt så vet jag att de är ett hårt arbetande lag med många skickliga spelare.

För din del kommer du ”hem” till Väsby igen där du växt upp. När var du senast i Renew Arena, antingen som åskådare eller som spelare?

-Senast jag var i Renew Arena var nog förra sommaren när jag körde lite individuella skridskopass med Markus Odén (tidigare Väsbys tränare). Jag har många fina minnen därifrån och det är alltid roligt att vara på "hemmaplan".

Du har haft en aning annorlunda uppväxt inom hockeyn där du spelat i många ligor och länder. Vad tar du främst med dig på din hockeyresa och vad är din absoluta topp hittills bland hockeyupplevelserna?

-Exakt, det finns jättemycket att välja ifrån. Är väldigt tacksam för att jag kunnat spela ishockey samtidigt som man får uppleva nya ställen runt om i världen. Det har såklart gett vänner och minnen för livet. Den bästa hockeyupplevelsen är utan tvekan att ha vunnit Slovakiska Ligan två gånger. Det är det häftigaste jag hittills fått uppleva i min karriär.

Eftersom du växt upp i Väsby, känner du många i vårt lag? Kommer då kännas extra speciellt att komma tillbaka och spela inför vänner, familj och mot forna lagkamrater?

-Jag känner nästan halva laget i Väsby, var även på is med många i somras. Det blir alltid lite extra kul att spela mot folk man känner. Tobias Lindberg har jag spelat längst med, vi spelade tillsammans i flera år för SDE:s 95or då vi också vann U16 sm-guld och Tv-Pucken tillsammans.

Jag minns inte senast jag spelade en riktig match i Väsby, om jag skulle gissa så tror jag U14. Men jag kommer ihåg lite från hur man som yngre kollade när A-laget spelade och nu så ska man plötsligt själv spela där. Så det kommer definitivt att bli speciellt.

Slutligen Gabor, vad kommer att känneteckna dig på onsdag och varför tror du att ni nu bryter er negativa trend?

-Nu vet jag inte hur det blir gällande publiken, men det hade såklart varit ännu roligare med familj och vänner på läktaren. På onsdag så får ni se ett riktigt revanschsuget Västervik som spelar med hög fart och ett bra passningsspel. Det som kännetecknar mig är en hårt arbetande forward som gillar att spela tufft.

// # 17 Gilbert Gabor – Västerviks IK

Läget i Väsbylägret är att duon Christoffer Gozzi och Johan Lorraine är tillbaka från sina skador. Det är glädjande men mindre roligt är en annan duo i form av Ricard Blidstrand och André Nordstrand missar onsdagens match.