Hemma
Väsby
VSB
Borta
Kristianstad
KIK

Inför Väsby vs Kristianstads IK

4 mars 2021 21:25
Foto: Göran Johansson / Frilansfotograferna

Väsby Hockey kommer under fredagskvällen att spela ännu en hemmamatch borta när laget möter Kristianstads IK i Scaniarinken.


Ett back-to-back möte väntar Väsby under helgen mot jumbon Kristianstads IK. Det är två oerhört viktiga matcher för båda lagen där Väsby fortsatt jagar MODO för att försöka undvika en kvalplats samtidigt som man vill försöka hålla skåningarna bakom sig i tabellen. Match fredag ”hemma” och sedan ett returmöte borta i Kristianstad söndag eftermiddag är schemat som väntar i helgen.

Om Väsby missar att ta ikapp MODO, vilket i sig kommer att bli oerhört svårt med tanke på att det skiljer sju poäng upp till dem, så är det åtminstone viktigt att hålla Kristianstad kvar på jumboplatsen. Det är nämligen som så att jumbon och nästjumbon kommer att möta varandra i ett playout i bäst av fem matcher om vilket lag som får vara kvar i Hockeyallsvenskan och vilket lag som åker ut och där kommer nästjumbon att starta matchserien med två raka hemmamatcher och dessutom få en eventuell femte och avgörande match på sin egen hemmais. Sådana detaljer kan vara direkt avgörande eftersom båda lagen är bäst på sin egen hemmais.

Så vad betyder det nu för Väsby att ännu en gång spela i Scaniarinken? Först och främst så är det aldrig kul att inte få spela i sin egen hemmahall men i just Scaniarinken har ändå Väsby spelat bra i år. Där har laget pressat SSK vid varje tillfälle och senast igår onsdag tog laget poäng och var inte långt ifrån att få med sig en seger från matchen.

Det som framförallt var bra med Väsbys match igår var att laget spelade moget. Det var disciplinerat, det var följsamt och det var framförallt noggrant. Det är precis så som Väsby behöver fortsätta spela för att kunna stapla poängen på hög i de fem matcher som återstår innan Hockeyallsvenskan kan summeras.

En spelare som under onsdagskvällen gjorde debut i Väsbytröjan var DIF-lånet Oscar Bjerselius. Han gjorde ett väldigt fint avtryck i sitt spel och det var väl egentligen bara en groda i egen zon och som tyvärr även innebar ett insläppt mål som drog ned omdömet aningen från Oscars insats. Men det han visade upp i två perioder var ett moget spel där han bidrog såväl offensivt som defensivt och han visade direkt att han kommer att spela en fin roll hos oss.

Jag har tagit några ord med Oscar inför matchen och hans egna tankar om debuten och hans visdomar inför helgens dubbelmöte mot Kristianstad kan ni läsa här nedan.

Hej Oscar! Första matchen i Väsbytröjan är avklarad och vad har du att säga om debuten?

-Hej! Första matchen var grymt kul! Vi spelade bra och var förtjänta av 3 poäng tycker jag.

Du har ju spelat många matcher i SHL denna säsong. Vad tycker du skiljer spelet där kontra det i Hockeyallsvenskan?

-Man har kanske lite mer tid här i Allsvenskan med pucken än vad man har i SHL men annars är det inte så stor skillnad.

Vad säger du annars om matchen mot SSK och vad tycker du vi gör bra där och vad kan göras än bättre?

-Vi spelade bra matchen igenom tyckte jag och tar vi vara mer på lägena som vi skapar så ska vi nog vinna ännu mer matcher tror jag. Vi ska nog bara fortsätta spela vårt spel och ta vara på chanserna vi skapar så ska vi ta 3 poäng.

När det blir så här avgörande matcher. Du med din rutin från såväl SHL som internationella matcher med juniorkronorna, vad blir viktigaste att fokusera på då?

-Inte ta utvisningar och sätta lägena vi skapar blir nycklarna anser jag.

Slutligen Oscar, på vilket sätt kommer du att försöka visa vägen i dubbelmötet mot Kristianstad och vad tror du kommer att fälla avgörandet?

-Vara bra i defensiven och försöka skapa lägen med mina medspelare och det som avgör matcherna kommer vara powerplay/boxplay!

// # 54 - Oscar Bjerselius

Kristianstads IK kommer till matchen med en färsk 3-0 förlust borta mot AIK. Ett resultat som är lite signifikativt för årets KIK där laget hållit i sin defensiv rätt bra i år men där laget alldeles för ofta varit uddlösa i offensiven.

Laget har under sina fem senaste matcher endast spelat ihop två poäng och där de har målskillnaden 4-16. Det är rätt talande varför laget inte plockat ihop mer än 39 poäng på sina 47 spelade matcher. Det har helt enkelt brustit i offensiven och att lagets interna poängliga toppas av backen William Pethreus är ett bra bevis på det.

För Väsbys del har laget från nordöstra Skåne inte varit någon favoritmotståndare. De två spelade matcherna har inneburit två raka KIK-segrar och där skåningarna vann det senaste mötet i övertid i en match där Väsby var allt annat än bra på att tygla sina känslor med följd att man fick prenumerera på sittplatser i botbåset.

Förhoppningsvis har man lärt sig läxan nu efter två matcher mot detta lag som är duktiga på att hålla ihop defensiven och sedan försöka spela på motståndarnas misstag med snabba omställningar.

Spelarmässigt i Väsby så är glädjande nog Tobias Lindberg tillbaka i spel igen efter sin avstängning. Men i övrigt är det inga förändringar i truppen sedan tidigare vilket innebär att William Worge Kreü, Robin Karlsson, Fredrik Stridlund, Johan Lorraine samt Jesper Kemi inte är med i matchtruppen.

Matchen kan ni som vanligt följa på Cmore och sändningen drar igång 17.55.