Hemma
Karlskrona
KHK
Borta
Pantern
PAN

Matchguide: Dags för allt att avgöras!

8 mars 2019 10:00

Fredag och sista omgången i Sveriges mest underhållande liga! Vilka av Karlskrona, Västervik och Södertälje tar sig till Slutspelsserien? Försvarar Leksand fjärdeplatsen? Blir det Tingsryd eller Almtuna som får kvala? Svaren kommer ikväll!


FÖLJ HOCKEYALLSVENSKAN

» Biljetter
Sveriges mest underhållande liga är bäst live!

» C More
Alla matcher i HockeyAllsvenskan sänds på C More.

» HockeyAllsvenskan Live
Följ alla matcher på en gång: målpling, livetabell, kommentarer.

DAGENS TABLÅ

19.00 Karlskrona - Pantern, NKT-Arena Karlskrona
19.00 MODO - Västerås, Fjällräven Center
19.00 Oskarshamn - Tingsryd, Be-Ge Hockey Center
19.00 AIK - Almtuna, Hovet
19.00 Leksand - Björklöven, Tegera Arena
19.00 Västervik - Vita Hästen, Plivit Trade hallen
19.00 Karlskoga - Södertälje, Nobelhallen

C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder Karlskoga mot Södertälje ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» I uppsnacket blir det intervjuer med Fredrik Forsberg, Karlskoga, och Nicolai Meyer, Södertälje.
» Spelarkorrarna bjuder på inside-material.
» I första pausen blir det en längre intervju med Karlskogas tränare Staffan Lundh.
» I andra pausen pratas det om kval och Fristads Hockey Challenge.
» Alla mål från alla matcher.

VÄRT ATT VETA

Förutsättningarna inför kvällens matcher!

KARLSKRONA - PANTERN

Karlskrona har haft ett gäng matcher på sig att säkra en plats i Slutspelsserien men inte lyckats slå in matchbollen.
Laget är sjua i tabellen och har två poäng ner till Västervik och Södertälje, och måste hålla minst ett av de lagen bakom sig.
I sista omgången ställs Karlskrona mot Pantern.
– Det är en sån här match man längtar till redan på försäsongen, säger Karlskronas center Niklas Johansson till blt.se, och menar att han inte känner någon oro:
– Nej, verkligen inte. Vi ser möjligheterna i stället, det är få förunnat att spela den här typen av matcher.
Pantern är redan klar serieelva och har inget att spela för mer än äran.
– De kan spela helt avslappnat och då kan det gå jäkligt bra eller helt åt helvete. Men hade jag själv varit i samma situation som spelarna i Pantern så hade jag försökt hålla hedern uppe så mycket som möjligt och gjort allt för att avsluta säsongen bra, säger Johansson.

Noterat:
» Karlskrona hade ingen frånvaro i förra matchen.
» Pantern har tappat målvakten Lars Volden som anslutit till Malmö.
» Panterns Lukas Haudum har gjort fyra mål på de fyra senaste matcherna.

MODO - VÄSTERÅS

En försmak på Slutspelsserien. Ja, det blir mötet mellan MODO och Västerås som båda är klara för fortsättingsspelet.
Västerås har säkrat tredjeplatsen i tabellen (har så pass mycket bättre målskillnad än Leksand). Samtidigt jagar femman MODO fjärdeplatsen i tabellen och är en pinne efter Leksand inför sista omgången.
– Förutsättningarna kastades om en del efter den den senaste omgången, där Västerås i praktiken är klara för tredjeplatsen. Men jag antar att det kommer köra hårt. De har en fin form och vill såklart bibehålla den in i playoff. Vi ska göra vår del i att försöka knipa fjärdeplatsen, och om inte det går, befästa femteplatsen i tabellen så vi får hemmaplansfördel, säger MODO-tränaren Björn Hellkvist till klubbens hemsida.
Västerås är i fin form och har sex raka vinster.
Trots att succénykomlingen har tre poäng och tretton plusmål att gå på gentemot Leksand i kampen om tredjeplatsen vill inte backen Jonas Liwing ta något för givet:
– Jag är väl lite pessimistisk och säger att ingenting är klart än kring tredjeplatsen. Det är klart att vi har ett par plusmåls skillnad, men du vet hockey är målrikt. Man vet aldrig så det gäller för oss att åka upp till Ö-vik och göra en bra match. Framför allt för att få med oss en bra känsla, säger han till vlt.se.

Noterat:
» MODO hade ingen frånvaro senast.
» Västerås saknade enbart Jesper Appel, sjuk, senast.
» MODO:s Henrik Björklund har gjort åtta mål på de åtta senaste matcherna.
» Västerås Jimmie Jansson har gjort fem mål i år - fyra av dem har kommit under de tio senaste matcherna.

» Läs mer på MODO:s hemsida

OSKARSHAMN - TINGSRYD

Trots att det blev förlust mot Västervik senast så klättrade Tingsryd över det negativa kvalstrecket. Det eftersom Almtuna förlorade med större siffror och därmed fick sämre målskillnad.
Sista omgången blir en rysare för att slippa negativt kvalspel: Tingsryd och Almtuna står på samma poäng, men där Tingsryd har fördel av två plusmål.
– Men fortfarande, vad som än händer, har vi inte förlorat något. Vi kan hamna i kval men inte heller då har vi förlorat något. Det kommer att bli mycket strategi när både vi och Almtuna har tuffa matcher. För oss gäller det att fundera på hur vi ska göra för att spela vår bästa match under säsongen. Till att börja med får vi inte bjuda Oskarshamn på någonting, säger tränaren Larry Pilut till smp.se.
– Special teams blir avgörande och vi får gärna göra som mot Västervik; mål i powerplay och hundraprocentiga i boxplay. Sedan vet jag att grabbarna är spända inför uppgiften och det gäller att släppa loss och inse att hockey är kul.
Oskarshamn är klara för spel i HockeyAllsvenska Finalen och har inget att spela för, mer än att få med sig en bra känsla in i finalspelet.
– Vi är i stadie 52, vi måste avsluta det här stadiet innan vi kan gå in på hockeyallsvenska finalen, säger IKO-tränaren Håkan Åhlund till barometern.se.

Noterat:
» Oskarshamn hoppas få tillbaka Nicklas Heinerö som missade senaste matchen. Emil Carnestad är alltjämt indisponibel.
» Tingsryd får högst trolig tillbaka Kim Tallberg som missade senaste matchen på grund av en allergisk reaktion, skriver smp.se. Martin Rewáy är alltjämt borta.
» Oskarshamns Filip Sveningsson har gjort tre mål på de två senaste matcherna.

» Läs mer på Oskarshamns hemsida

AIK - ALMTUNA

Almtuna satt med fördel inför näst sista omgången av HockeyAllsvenskan, men har tappat den fördelen till den sista omgången.
Uppsala-laget låg ovanför negativa kvalstrecket inför förra omgången, men har nu halkat ner under strecket. Laget har samma poäng som Tingsryd ovanför strecket, men ligger bakom eftersom man har två måls sämre differens i målskillnaden.
Förutsättningarna inför sista omgången: ska Almtuna slippa negativt kval så måste man ta fler poäng än Tingsryd, alternativt ta samma antal poäng men då också äta ikapp målskillnaden.
AIK är redan klar serieetta i tabellen. Laget är i fin form med fem raka segrar.
Dock så kommer man sakna hela sju spelare ikväll.
– Vi trodde att någon mer skulle spela. Vi hade förhoppningar om att någon av Max (Lindholm), (Jesper) Frödén och (Sam) Marklund skulle vara aktuella, men nu blir det inte så, säger tränren Tomas Mitell till hockeypuls.se.

Noterat:
» AIK får tillbaka Alexander Deilert som inte spelade senast. Dock så saknas en radda spelare, skriver hockeypuls.se: Johan Larsson, Andreas Hjelm, Max Lindholm, Anton Holm, Jesper Frödén och Sam Marklund.
» Almtuna har samma lag som senast. Jesper Mångs och Tobias Hage är långtidsskadade, William Wiå är skadad och Lucas Sandström är avstängd.
» AIK:s Garry Nunn har gjort fem mål på de sju senaste matcherna.

» Läs mer på Almtunas hemsida

LEKSAND - BJÖRKLÖVEN

Leksand har fortfarande chansen att nå tredjeplatsen i teorin, men egentligen inte i praktiken. För det krävs ett under. Förutom att det måste bli vinst ikväll och att Västerås måste förlora så måste Leksand äta in tretton plusmål på just Västerås.
Nej, Leksand får rikta in sig på att försvara fjärdeplatsen som ger två bonuspoäng i Slutspelsserien. Ikväll väntar hemmamatch mot Björklöven.
– Vi får försöka få så bra förutsättningar som möjligt. Man kan diskutera motståndare hit och dit, men jag är rätt säker på att det kommer krävas fem av fem vinster för att gå vidare oavsett vad vi startar med för poäng, säger centern Linus Persson till Leksands hemsida.
– Det är den här delen av säsongen man längtar efter. Att få spela de här avgörande matcherna. Ju äldre jag blir desto mer njuter jag av det.
Tränaren Roger Melin är inne på samma linje:
– Vi vill slutföra serien på ett bra sätt och absolut inte skaffa oss några dåliga vanor, säger han till dt.se.
Björklöven har inget att spela för i sista omgången. Det är redan klart att Umeå-laget kommer att sluta tia i tabellen.

Noterat:
» Leksand får tillbaka David Rundqvist och Marcus Karlberg som inte spelade senast. Därmed saknas bara Calle Själin och Tobias Forsberg.
» Björklöven har tappat Jacob Peterson som återvänt till Frölunda. Saknades senast: Alexander Hellström, Mikko Pukka, Jonas Emmerdahl, Alexander Wiklund, Kristoffer Söder och Cody Murphy.
» Leksands Axel Brage har hållit nollan i de tre senaste matcherna som han startat.
» Leksands Johan Porsberger har gjort sex mål på de sex senaste matcherna - och mål i tre raka hemmamatcher.

VÄSTERVIK - VITA HÄSTEN

Västervik har en plats i Slutspelsserien i egna händer.
Laget ligger åtta i tabellen inför den sista omgången. Seger lär dock krävas för att säkra platsen då Södertälje bara är målskillnad bakom.
– Det är klart att vi har lite press på oss men samtidigt så känns det som att vi har allting att vinna. Under säsongen har vi legat på åttonde plats två gånger men det skulle ändå vara en enorm besvikelse (om vi missar), det är topp åtta vi har siktat på hela säsongen och vi har platsen att försvara inför sista omgången, säger backen Erik Gustafsson till vt.se.
Tabelljumbon Vita Hästen är klara för Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Laget har fem raka förluster och har bara lyckats göra ett enda mål på de fyra senaste matcherna.
Erik Gustafsson menar att det inte blir någon enkel match och stor skillnad mot de sista matcherna där Västervik mött desperata lag:
– Almtuna och Tingsryd har haft något att spela för och har haft en hel del press på sig. Hästen är redan klara för kvalserien och kan därför spela avslappnat, de bryr sig kanske inte jättemycket om hur matchen slutar utan kan ligga på rulle. Det får vi vara beredda på.

Noterat:
» Västervik har samma lag som senast, meddelar man via sin hemsida. Saknas: Isak Ragnevad, Andreas Frisk, Niklas Folin, Erik Ullman.
» Vita Hästen saknade Simon Krekula, Henrik Nyberg, August Gunnarsson och Kevin Elgestål senast.
» Västerviks Victor Öhman har gjort mål i tre raka matcher - och fem mål på de fem senaste matcherna.

» Läs mer på Västerviks hemsida

KARLSKOGA - SÖDERTÄLJE

Södertälje har ett prekärt läge. Laget är nia i tabellen inför sista omgången och har därmed inte en plats i Slutspelsserien i egna händer. För att ta sig dit måste laget antingen ta sig förbi Karlskrona (två poäng före) eller Västervik (samma poäng).
Scenariot är inte helt olikt det ifjol, då säkrade SSK också spel i Slutspelsserien i den sista omgången efter en riktig rysare.
– Vi var nästan ännu mer borträknade förra året och då gick vi vidare. Vi kan bara fokusera på vår match och ta tre poäng. Gör vi det då tror jag vi går till slutspel, säger veterancentern Stefan Gråhns till Södertäljes hemsida.
Tränaren Ulf Lundberg fyller i:
– Det är väldigt likt läge från förra året och vi tar med oss att vi ska fokusera på vårat. Vi ska göra allt för att vinna matchen och kunna stå där efteråt och känna att vi klämde ut precis allting. Sedan vet vi att det är nerver, och kan hända saker på andra håll vilket det gjorde i fjol då vi hamnade på rätt sida om strecket.
Karlskoga har redan säkrat sin biljett till Slutspelsserien. Laget är just nu sexa, men kan fortfarande bli fyra i tabellen. Placeringarna avgör hur många bonuspoäng laget får med sig in i Slutspelserien (just nu har man noll).
– Det gäller för oss att vinna vår match, efter det summerar vi tabellen, säger tränaren Staffan Lundh till klubbens hemsida.

Noterat:
» Karlskoga har Victor Berglind och Viktor Lang på skadelistan sedan tidigare, och nu saknas även Alexander Leandersson.
» Södertälje har samma lag som senast. Nicklas Grossmann och Marcus Bohman är skadade medan Victor Andersson, Sebastian Bengtsson och Isak Wallin står utanför truppen.
» Karlskogas Fredrik Forsberg har gjort fyra mål på de fem senaste matcherna.
» Södertäljes Sebastian Dyk har gjort sju mål på de fyra senaste matcherna.

» Läs mer på Karlskogas hemsida
» Läs mer på Södertäljes hemsida