KHK nollade Kalmar

21 oktober 2020 21:35

På onsdagskvällen ställdes Karlskrona HK mot Kalmar HC på bortaplan. KHK var det effektivare laget och vann övertygande med 0-3.


KHK hoppade på onsdagen in i bussen för avfärd till Kalmar. Staden som i början av 80-talet knappt visste vad hockey var. På den tiden hade Kalmar två lag i landets näst högsta fotbollsserie. Nämligen Kalmar AIK och klassiska Kalmar FF. Allt handlade om rivaliteten mellan blåtoppar och rödtoppar (vilken färg man hade på mössan skvallrade om lägret man tillhörde.) Mitt i denna fotbollsyra, lyckades Ivar ”Iffe" Lundqvist föra hockeyn framåt med små, små steg och dessutom få till en ishall i Kalmar. Den stod färdig 1981. År 2003 döptes hallen om till Iffehallen. Stort och välförtjänt. Nu är den dock nyligen riven, men även i nybygget lär ”Iffe" äras. Kalmar HC har sedan 80-talet fortsatt kämpa i motvind, samtidigt som Kalmar FF tagit SM Guld i fotboll. På senare tid har det dock blivit något av en hockeyfeber i staden.

Slut på historielektion och över till kvällens drabbning.

Direkt när pucken släpptes tog gästande Karlskrona tag i taktpinnen. Det märktes att spelarna fortfarande var lite irriterade på sin insats i senaste matchen. Efter 3,21 skulle också 0-1 komma när Oskari Siiki snor åt sig pucken och i centrum av anfallszonen skjuter han trissan i mål. Bara 1,05 senare fick KHK chansen att utöka sin ledning i powerplay. Det lyckades man inte med, även om lägen fanns. Resten av perioden skulle förbli mållös. Kalmar fick chansen att spela 5 mot 4 två gånger, men Karlskrona spelade då mycket bra och var faktiskt nära vid ett tillfälle att kontra in ytterligare en balja. Marcus Hellgren utstrålade ett sådant lugn i buren och detta spred sig till övriga.
Skott: 7-13

Den andra akten inleddes med att Karlskrona ville visa vem som skulle ”köra bussen", men allt blir inte som man planerat. Efter 3.06 drabbas man av en ny utvisning och fick spela boxplay. Killarna spelar uppoffrande och Hellgren fortsätter med sitt lugn längst bak. Nicke Johansson vinner tekning i egen zon och Viktor Grahn hittar Oskar Svanlund. Han dundrar fram på vänsterflanken som X2000. Ett välriktat skott i krysset och stackars Alexander Nilsson i Kalmarkassen undrar nog fortfarande vad som hände. 0-2 och stort jubel i Karlskronalägret. KHK fick spela mycket boxplay i andra perioden. Närmare bestämt i åtta minuter. Man fick inte ett enda powerplay med sig. Däremot åkte en från bägge lagen ut två minuter vardera efter 14,06. Precis i samma sekund som båda lagen blir fulltaliga smäller Oskari Siiki in sin andra fullträff för kvällen, assisterad av Solomon Frisell och Lundin Andersson. Det var mycket skönt att få gå till pausvila med 0-3 efter att ha rett ut stormen med alla numerära underläge. Det är enorm styrka att med tanke på detta dessutom vinna skotten såklart i perioden.
Skott: 7-12

Mats Lusth pekade med hela handen inför slutakten. Matchen skulle stängas och inget skulle ges bort gratis. Hans trupp lyssnade och gjorde det strålande. Hela tiden såg man till att ha pucken framför sig. Kalmar blev mer och mer uppgivna i takt med att klockan tickade på. KHK var också laget som skapade de heta chanserna i perioden. Det som etsade sig fast var när spelarna i båset vrålade, jublade och slog med sina klubbor i sargen varje gång en lagkamrat offrade sig och täckte skott. Varenda en spelade för att Hellgren skulle få hålla sin välförtjänta nolla. Så blev också fallet. Underbart!
Skott: 5-22

Sammanfattningsvis var detta säsongens bästa insats av KHK. Man hjälper varandra och framåt har man mer tyngd än innan. Längst bak finns en mur som inte släpper igenom något. Detta var början till något ännu större.

MATCHFAKTA

KALMAR HC - KARLSKRONA HK 0-3
Periodsiffror: 0-1, 0-2, 0-0
Skott: 19-47

Målskyttar Kalmar: -

Målskyttar Karlskrona: Oskari Siiki x2, Oskar Svanlund

Matchstatistik från swehockey.

Nästa match för KHK spelas nu på lördag i NKT Arena Karlskrona när Tyringe SoSS kommer på besök.