Superweekend väntar J20

29 september 2016 08:25

På fredag inleds en intensiv period för J20-truppen. Tre bortamatcher på tre dagar blir en riktig värdemätare för truppen. Linköpings HC på fredag, HV 71 på lördag och så avslutas J20:s superweekend med match mot Frölunda i Frölundaborg på söndag eftermiddag.
- Utvecklande och bra för våra killar att få komma iväg så här och spela flera matcher. Väldigt nyttigt för både killarna och oss ledare, säger headcoach Arto Miettinen


Det kan liknas vid en roadtrip a´la NHL kommande veckoslut, men tre matcher på lika många dagar i tre olika städer är inget som skrämmer.

– Det ger erfarenhet. Sedan gäller det för oss som har ansvaret för truppen att skapa vägar för killarna till återhämtning och vila när vi kommer hem, säger Timo Leinonen, assisterande tränare.

Fem matcher har avverkats i SuperElit Södra hittills och KHK inledde med seger mot Växjö Lakers (3-2) därefter har det blivit två förluster efter overtime (Färjestad borta, Linköping hemma) och två förluster (Örebro borta, Södertälje hemma).

– Vi skulle haft några poäng till för att vara nöjda med säsongsupptakten, men vi jobbar långsiktigt och bygger för framtiden. Det handlar om att ha tålamod och göra rätt saker både på och utanför isen, säger Arto Miettinen.

Senast blev en 2-0-ledning hemma mot Linköping förvandlad till en förlust i overtime.

– Som helhet får vi trots allt vara ganska nöjda med att vi till slut tog matchen till extratid. De fick bra tryck på oss i slutperioden, men samtidigt hade vi 2-0 tidigt i matchen och ytterligare ett mål där hade eventuellt skapat en annan matchutgång, säger Arto Miettinen.

Tränarparet har regelbunden kontakt med ledarstaben för A-truppen.

– Vi stämmer av hela tiden och så handlar till sist om vilken kvalitet spelaren besitter. Det finns redan nu en handfull spelare som skulle kunna gå in och göra bra byten i A-laget. Joseph Jonsson har exempelvis gjort två SHL-matcher för HV 71. Men vi har en bra dialog med tränarna och följer utvecklingen, säger Arto Miettinen.

Juniorsidan är under uppbyggnad, betonar J20-tränarna och det handlar om ett gediget arbete varje dag för att nå långsiktigt resultat.

– Jag tycker det är förbaskat kul att jobba med de här killarna. Jag har arbetat på seniornivå också och det har sina tjusningar, men här ser man verkligen hur killarna tar till sig det som jag och Timo försöker lära ut till dem. Det känns väldigt givande, säger Arto Miettinen.

Nu väntar alltså tre matcher på lika många dagar och först ut är revanschmötet mot Linköping.

– Vi gjorde en hel del bra saker mot dem i matchen i förra omgången, men de har ett bra lag och har jobbat på ett tydligt sätt med sin ungdoms- och juniorhockey över tid. Fredrik Emvall och bröderna Magnus och Niklas Hävelid är tre ledare som betyder mycket för LHC och deras verksamhet. Men vi är bra också och killarna är sugna på att ta första vinsten på bortaplan nu, säger Arto Miettinen.

J20 har tre försök att lösa den uppgiften det kommande veckoslutet.