Information från Karlskrona HK relaterat till Corona och ekonomi

23 april 2020 19:00

Styrelsen delger en nulägesrapport relaterat till Corona och det rådande ekonomiska läget.


Vänner, Corona har svept in över landet och världen, skapat otroligt mycket lidande och ekonomiska svårigheter.
KHK är inget undantag. Våren är normalt den tid på året som nya sponsoravtal skrivs, då nya spelarkontrakt signeras och nya planer smids. I år är detta inte som tidigare år. KHK har jämfört med tidigare år tappat +90% av intäkterna/sponsoravtal.

Jämför detta med vilket bolag som helst? Vad händer om 90% av intäkterna försvinner? Vad har hänt med Intersport (rekonstruktion), MQ (konkurs), otaliga restauranger och andra verksamheter? Det pratas mycket om nyförvärv och spelare, men vi i styrelsen pratar mest om hur vi på något sätt ska kunna överleva som klubb.

Styrelsen i KHK har haft bra diskussioner under vinter/vår med Näringslivet, som i alla år stöttat KHK. Vi hade en plan framme för en kapitalisering där vi skulle försöka få Näringslivet att gå in med cirka 3 MSEK. Vi hade kommit en bra bit på väg i de diskussionerna. Men med Corona så har våra kära partners helt andra diskussioner och prioriteringar som behöver göras.

Vi har sedan SHL-tiden ”lidit” av de investeringar vi tvingades göra i arenan. Klubben skuldsatte sig för att möta SHL-kraven, kommunen investerade kraftigt i arenan, absolut! Men så även KHK. Vi drog på oss skulder på cirka 7,5 MSEK.

Åren efter SHL i Hockeyallsvenskan har vi på årsbasis gått plus. Vi har alltså haft en verksamhet som visat positivt resultat. Dock har vi hela tiden tampats med avbetalningar och frustrerade (med all rätt) leverantörer som inte fått alla sina pengar.

Men trots frustration så har vi betalat av ungefär hälften redan! Ja, du läste rätt! Trots betydligt färre på läktaren, mindre pengar från TV osv så har klubben lyckats gå plus och betala av skulder. Klubbledningen och alla fantastiska volontärer har gjort ett fantastiskt jobb här!

Vi är nu i ett läge, på grund av Corona, och 90% mindre i intäkter där tuffa beslut behöver fattas för att utröna om det finns möjlighet att driva verksamheten vidare.

Styrelsen har kontakt med både revisorer, jurister, kommun & näringsliv. Styrelsen gör allt som står i vår makt för att vi dels ska rädda ungdomsverksamheten, dels kunna fortsätta med samt satsningen på J18 Elit, J20 SuperElit, ett starkt Damlag och sätta ett Herrlag i Hockeyallsvenskan på isen i September.

Vi vill utöver detta även fortsättningsvis möjliggöra för Karlskrona Kommun att kunna erbjuda NIU (Nationell idrottsutbildning)/Elithockeygymnasium.

Vi vet att det är många som följer oss som klubb med intresse, och det är bara tillsammans vi kan rädda detta. Just nu har styrelsen möten dagligen. Vi återkommer med information så snart det är möjligt.

Transparens är viktigt, och Styrelsen vill vara transparent, men Corona-effekterna var svåra att förutse får några månader sen, och det brutala intäktsbortfallet var svårt att se även för en månad sen. Tyvärr.

På detta sätt vill vi i alla fall hålla dig som supporter & KHK-fan informerad om läget. Vi jobbar kvällar & helger med detta. Vi ger oss inte! Vi vill se ett starkt KHK på isen även i höst!

Styrelsen

Genom
Andreas Kristensson
Kapitaliseringsgruppen