Förbundsstyrelsen har tagit beslut kring inställda matcher

19 oktober 2022 16:05

KHK:s ersättningskrav för de inställda matcherna har avvisats av Svenska Ishockeyförbundet.


För ett år sedan valde tre klubbar i Hockeyettan Södra att ställa in sina bortamatcher mot Karlskrona HK i grundserien. Bakgrunden till den bojkott som klubbarna genomförde var att KHK inte hade ingått avtal med Hockeyettan om sändningsrättigheter. En likadan aktion genomfördes i norra serien där fyra klubbar inte genomförde sina matcher mot Boden Hockey.
I Tävlingsnämnden beslutades att Karlskrona HK respektive Boden Hockey tilldömdes segern med 5-0 i samtliga fall, dock helt utan ekonomisk kompensation för kostnader och uteblivna intäkter. I Karlskrona HK.s fall var kravet på Mörrum, Vimmerby och HC Dalen över 1 miljon kronor.

Beslutet har överklagats vid två tillfällen av Karlskrona HK till Förbundsstyrelsen och prövningstillstånd har beviljats vid båda tillfällen. Senaste överklagan skedde 30 juni där Förbundsstyrelsen nu tagit beslut:

  • Mörrum Hockey döms att betala 25.000 kr i straffavgift till förbundet samt ersätta Karlskrona HK med 12.254 kr för kostnader.
  • Vimmerby Hockey döms att betala 25.000 kr i straffavgift till förbundet samt ersätta Karlskrona HK med 9.534 kr för kostnader.
  • HC Dalen döms att betala 25.000 kr i straffavgift till förbundet samt ersätta Karlskrona HK med 9.534 kr för kostnader.

Karlskrona HK:s klubbchef Per Rosenqvist säger så här om beslutet:
-Beslutet från förbundsstyrelsen går i linje med vad vi har förväntat oss. Men jag är besviken på den uddlöshet som visas i ett ärende som förbundet inte vågat hantera under ett års tid. Att klubbar som begår ett övergrepp mot svensk hockey inte får ett mer kännbart ekonomiskt straff. Att vi dessutom hänvisas till skiljenämnd för att få en rättvis bedömning av våra kostnader är ytterligare ett bevis på hur ängsligt det här har behandlats.

Samtliga beslut och inlagor i överklagan till Förbundsstyrelsen finns nedan att ta del av.

-Förbundet får in 175.000 kr i straffavgifter och vi kompenseras med 30.000 kr – vilket kan ses lite löjeväckande. Men nu ska vi fokusera framåt och lägga energi på kärnverksamheten. Det som händer på isen. Där vi ska se till att ge bästa möjliga förutsättningar för vårt representationslag att utmana om platsen till HockeyAllsvenskan, avslutar Per Rosenqvist.