KHK fångade ”Laxarna"

20 november 2020 21:30

Kapten Niklas Johansson stod för båda målen när KHK besegrade Mörrum Hockey med 2-1 (1-1, 1-0, 0-0 ) i kvällens derby i NKT Arena Karlskrona.


På fredagskvällen var det dags för säsongens första derby i NKT Arena. På besök kom klubben som grundades 1966 och då talar vi förstås om Mörrum GoIS.

Den första säsongen hade ”Goiset" bara ett juniorlag, men redan säsongen efter gick man och Karlskrona HC upp i division 3.
Sedan dess har mycket vatten flutit i Mörrumsån och genom broarna i staun. Mörrums största sportsliga framgång var förstås när man säsongen 1999/00 gick upp i HockeyAllsvenskan. Där låg man fem säsonger, innan det blev degradering.

Den största besvikelsen är förstås säsongen, då man blev nedspelade i division 2 av KHK i NKT Arena. Karlskrona avancerade istället till HockeyAllsvenskan.
Vem minns inte bilden i tidningen på den lilla pojken på läktaren, som satt i Mörrumströja med tårarna rinnande nerför sina kinder? Den bilden berörde enormt och kändes ända in i hjärteroten.

Hela föreningen Mörrum GoIS var då lite på dekis. Man knöt sina nävar i byxfickorna och var fast beslutna att vända på skutan. Det gjorde man också med bravur. Denna säsongen gör ”Laxarna" sin 34:e säsong i division 1. Det är såklart respekt!
Många tänker förstås på Marcus Paulsson när de hör Mörrum. Han lyste under ett par säsonger upp även hos oss i östra Blekinge och det är vi evigt tacksamma för. Numera är han tillbaka i fadershuset och spelar för sitt kära Mörrum GoIS.

En annan spelare som måste nämnas i dagens Mörrum är Adam Ingvarsson. Han var tidigt dominerande i sin årskull och gjorde debut i J20 redan som 14 åring. Adam har vunnit skytteligan i TV-pucken med 9 pyttsar och det för lilla Blekinge. Tyvärr har hans karriär sedan inte varit spikrak, men nu är han rejält på gång igen. Jag blir inte förvånad om han är en late bloomer, likt Alexander Bergström.

Mörrum har haft många kända tränarnamn genom åren, eller vad sägs om namn som Ulf Weinstock, Tord Lundström, Janne Karlsson (senare SHL tränare och ass i Tre Kronor) och Håkan Nygren. Kända spelare som haft Mörrumsdressen är bland annat Jens Bergenström, Igor Vlasov, Pär Styf, Hasse Sjöö, Tommy Fors, Patrick Thoresen, Bosse Ahl, Tommy Grahn, Jens Christiansson och Carl Söderberg.

Nu över till kvällens derbyfight.

Period 1

Känslorna öst vs väst har alltid funnits och det är väl helt ok, så länge dessa stannar under matchens gång. Vi får aldrig glömma att vi är medmänniskor till varandra. Dessutom står det 2020 i almanackan och ekonomin styr sporten på de flesta plan. I lilla Blekinge behöver vi ta hjälp av varandra istället och hjälpas åt att dra tåget.

Utan publik är det förstås svårt att få den rätta derbystämningen även på isen. Det märktes också i den första perioden. Bara en utvisning per lag. Det var spelmässigt också en jämn historia.

Efter 6.56 skulle första målet komma. Viktor Grahn hittar Nicke Johansson och 1-0 var ett faktum. Karlskrona fick inte jubla länge. 1.04 senare kvitterar Oscar Holst och det var upplagt för spänning när den är som bäst. Några fler mål bjöd dock inte perioden på. Mörrums slarv gjorde att KHK hade lite mer chanser.
Skott: 13-9

Period 2

Andra akten såg ett Karlskrona som verkligen tog hand om taktpinnen. Chanser skapades och jag trodde att Plasmo skulle näta, när han kom fri på högerkanten efter 5.13. Så blev det inte, även om det var nära. Faktum är att KHK ägde perioden ända fram till 7.31 när man drabbas av en offensiv utvisning. Mörrum lyckas inte utnyttja detta. Istället får Marcus Paulsson vila sig 2 minuter. Detta utnyttjar Karlskrona. Efter snyggt samspel gör Nicke Johansson sin andra balja för kvällen. Tiden var 11.29 och förarbetet stod Pettersson för. KHK fortsatte att dominera perioden och detta förstärktes ytterligare, då Mörrum spelade extremt defensivt. Några fler måljubel skulle det inte bli i perioden och därmed en fortsatt oviss historia.
Skott: 19-7

Period 3

Tredje perioden och allt skulle avgöras. Det var ett helt annat Mörrum vi fick se. Man flyttade fram spelet och flera gånger osade det katt framför Hellgren Smed. En anledning till Mörrums spelövertag är förstås att Karlskrona medvetet eller omedvetet drog sig tillbaka. Det förringar inte gästernas forcering. När Mörrum hade tagit ut målvakten trodde de flesta att kvitteringen var ett faktum. Det var till och med spelare från bortalaget som började jubla. Närmre går inte att komma en kvittering. Nu höll KHK undan med ett nödrop.
Skott: 4-13

Sammanfattning: Karlskrona är det bättre laget efter två perioder.
Slutakten ägs helt av Mörrum. Båda lagen visar att man tillhör de bättre lagen I serien, men samtidigt finns det saker att slipa på. Karlskrona fortsätter sitt segertåg och det i sig imponerar förstås. Niklas Johansson visar att gammal är äldst med sina två mål. Stora plus också till de bägge målvakterna Didrik Jansson och Marcus Hellgren Smed.

MATCHFAKTA

KARLSKRONA HK - MÖRRUM HOCKEY 2-1
Periodsiffror: 1-1, 1-0, 0-0
Skott: 36-29

Målskyttar Karlskrona: Niklas Johansson x2

Målskyttar Mörrum: Oscar Holst

Matchstatistik från swehockey.

Nästa match för KHK är redan på söndag när man gästar Vimmeby HC i Vimmerby ishall.