Varför skriver KHK inte under tv-avtalet?

27 september 2021 11:00

Klubbchef Per Rosenqvist och ordförande Tobias Larsson ger bakgrundsinformation om avtalet gällande sändningar från NKT Arena Karlskrona.


Seriestarten närmar sig och många är sugna på att se hockey igen. Vår föregående säsong kantades av osäkerhet som alla vet. Vi degraderades av licensnämnden till HockeyEttan vilket fastställdes i månadsskiftet juli/augusti. Det var ett hårt slag mot klubben och vi fick rita om hela kartan för vår planering. Där och då hade vi stora tveksamheter kring tv-avtalet som HockeyEttan presenterade, men med alla andra osäkerhetsfaktorer valde vi till slut att teckna ett avtal som var begränsat till säsongen 20/21.

Under våren och sommaren har vi haft diskussioner med HockeyEttans representanter där vi uttryckt vår syn på att upplåta rättigheterna till ljud och bild från våra hemmamatcher.
Ersättningen är inte tillräcklig och vi förlorar sjusiffriga belopp på att delta i det samarbetet jämför med att sända på egen hand. Det är ett affärsmässigt övervägande från vår sida. Vi måste ta ansvar för vår ekonomi.

Nu höjs det röster om solidaritet. Där blir vi frågande? Av solidaritet tvingades Karlskrona HK att bygga om NKT Arena där kommunen investerade 80 miljoner kronor och KHK ytterligare 8 miljoner kronor. Hyran höjdes dessutom med 2.3 miljoner kronor per år. Ingen annan klubb har sedan dess tvingats att göra samma resa. Förbundet förstod att de arenakraven som ställdes var förödande – Lex KHK. Men den solidariteten vi visade ödelade också vår ekonomi.
Licensnämnden tar ingen hänsyn till omständigheterna när de sedan degraderar oss. Så vill man se det här i ett längre perspektiv kan man säga att vår solidaritet gör att vi idag spelar i HockeyEttan istället för HockeyAllsvenskan. För vi har inte förlorat vår plats i Allsvenskan på sportsliga grunder.

Något vi lärt oss är att göra överväganden och ta beslut som är affärsmässigt bra för Karlskrona HK och ekonomiskt hållbara. Även där ligaorganisationer och andra intressenter med tvingande åtgärder vill annorlunda. Att skriva under ett avtal om sändningar från NKT Arena måste gynna båda parterna och vara ett avtal som ingås av frivillighet för att det är ett sunt affärsmässigt avtal. Bättre affärsmässighet är mer utvecklande för svensk hockey än tvingade åtgärder. Ett sånt avtal har inte HockeyEttan presenterat för oss så därav vår avvaktande hållning i dagsläget.

Per Rosenqvist
Klubbchef Karlskrona HK

Tobias Larsson
Ordförande Karlskrona HK