Hjälp ditt lag i kampen för mäns hälsa

11 november 2016 09:02
Movember

Den 12 november spelas sju helt unika Movember-matcher i SHL. Matcherna kommer att vara lika benhårda och spännande som alltid, men det är inte bara poängen som står på spel i ligan utan också liv och död.


I dagsläget är mäns hälsa i kris och alltför många män dör i förtid. SHL uppmanar alla att stötta sitt lag och se till att gå på match med sina vänner eller sin familj, för då mår man faktisk bättre.

Ett flertal intensiva och unika Movember-matcher spelas i SHL den 12 november i Leksand, Karlstad, Karlskrona, Skellefteå, Örebro, Gävle och Växjö.

I Karlskrona spelas Movember-matchen mellan ligans topplag Frölunda Indians och Karlskrona och i Karlstad spelar ligans treor, Färjestad mot Malmö Redhawks. Lagen kämpar inte bara om poäng i ligan utan även för liv och död.

”Våra pappor, partners, bröder och vänner står inför en hälsokris där män dör i förtid. Varje dag dör sex män av prostatacancer. Jag är väldigt stolt över vårt samlade engagemang i Movember och hoppas att fansen backar upp sina lag och varandra”, säger Jörgen Lindgren, vd för SHL.

Alla kan stötta sitt lag och hjälpa det genom att skänka en slant till livsviktig forskning. SHL- lagens Movember-teams finns på: http://www.shl.se/movember

Gå på match och stötta kampen om mäns hälsa
Svenska män dör i förtid, fyra år tidigare än kvinnor. Fler män än kvinnor tar livet av sig och varje dag dör mer än sex män av prostatacancer.

När det gäller mental hälsa och suicidprevention är förebyggande och tidiga insatser viktiga. Movember vill lyfta fram hur viktigt det är med vänner och att prata om viktiga saker i livet.
Paul Villanti, Executive Director of Programs Movember Foundation säger: ”Vi vet från forskning att män inte är bra på att skaffa eller behålla vänner, och att vänskapen tenderar att svalna när de är i 30-årsåldern. Det finns goda bevis för att de män som behåller och utvidgar sina sociala kontakter har ett skydd mot psykisk ohälsa.”
16 procent av svenska män i en undersökning säger att de inte har en enda vän som de kan samtala med om hälso- eller relationsproblem. Ytterligare 16 procent har bara en. Och ensamhet och tystnad är inte bra för hälsan. Samma undersökning visar också att vi alla faktiskt trivs bättre och är gladare och mer stimulerade när vi är tillsammans med vänner.

Fakta SHL och Movember
SHL och samtliga 14 SHL-klubbar deltar i Movember Foundations kampanj 2016. Gemensamt gör vi en satsning för att belysa frågan om mäns hälsa och samlar samtidigt in pengar till forskning och projekt inom testikel- och prostatacancer samt mental hälsa.
Tillsammans med supportrar, familjer, personal, sponsorer och partners vill vi engagera oss och bidra till kampanjen. Flera SHL-klubbar, SHL-spelare, SHL-domare och SICO är sedan några år tillbaka engagerade i Movember.

Fakta Movember
Movember Foundation är den enda globala välgörenhetsorganisationen som fokuserar enbart på mäns hälsa.
Stiftelsen samlar in pengar till banbrytande forskning och stödprogram som gör det möjligt för män att leva lyckligare, mer hälsosamt och längre. Vi är fast beslutna att åstadkomma förändringar och miljontals människor har gått med i vår rörelse och samlat in mer än 440 miljoner pund och finansierat mer än 1 200 projekt som fokuserar på prostatacancer, testikelcancer och förebyggande av självmord.
Movember Foundation skapar även en plattform för att få människor att prata om mäns hälsa. Stiftelsens utbildningsprogram och löpande kampanj för medvetenhet uppmuntrar män att bli mer medvetna om sin hälsa, prata mer med sina vänner, vara mer aktiva och förbättra sin hälsa och sitt välbefinnande.
Stiftelsens mål är att ha en bestående inverkan på mäns hälsa.