Ett nej är ett nej!

8 mars 2019 11:00
Nyhet

Det är dags att synliggöra mäns våld mot kvinnor och barn. Vi måste förändra den tystnadskultur som råder och få fler till att se, att våga säga ifrån och agera. Tillsammans kan vi förändra någon annans vardag. Genom att se varandra kan vi rädda liv.


Samtycke, hur svårt ska det vara? Det är svart eller vitt. Sex ska alltid vara frivilligt, annars är det olagligt. Du kan aldrig tvinga någon till någonting. Du kan prata och flirta, men läs signalerna. Vet var gränsen går. Tjata inte. Hota inte. Ta inte i någon som inte vill. Utnyttja inte någon som är full. Kom ihåg att alla har rätt att ändra sig, oavsett vem som tog initiativet. Alla har rätt att bestämma över sin egen kropp.

Och om du ser någon som utsätts för sexuella trakasserier som tafsning, grova ord, övergrepp eller oönskade närmanden, stå upp för den personen. Våga stå emot grupptrycket och säg ifrån, även om det är en vän till dig som beter sig illa. Gå emellan. Känns det svårt eller känns situationen hotfull, ta hjälp av någon. Säg till en vuxen, en lärare, en vän, en vakt eller en polis.

Alla kan göra ett misstag och säga något klumpigt, men det går alltid att förändra sig, att bli bättre. En våldtäkt är aldrig ett misstag. Att tvinga någon till att ha sex är ett brott. Ett nej är alltid ett nej.

Mikael Kurki, spelare KHK
#jagser #kvinnojourenkarlskrona