Ordförande Tobias C Larsson ger sin bild av mötet med Svenska Ishockeyförbundet

15 februari 2019 08:20
På bilden från vänster: Anders Larsson (SIF), Per Rosenqvist (KHK), Stefan Stenbeck (Bleking Ishockeyförbund), Tobias Larsson (KHK)
Nyhet

Under onsdagens match mot Leksand träffades representanter för Svenska Ishockeyförbundet, Blekinge Ishockeyförbund, Karlskrona kommun och Karlskrona HK för att diskutera arenakrav och ekonomi.


Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson var här igår?
-Ja det stämmer. Jag hade bjudit ner honom för att i skenet av serieutredningen berätta om vår resa och hur vi upplevt regelverket under den resan.
Vi är ju en unik klubb i det att vi gick upp i SHL under ett regelverk där ingen dispens gavs kring arenakravet, och att vi sedan också degraderades efter tre säsonger. Så vi vet hur det är att gå igenom den resan som alla pratar om i serieutredning och licensdiskussioner.
Nu var Anders här och tillsammans med Blekinge Ishockeyförbunds Stefan Stenbeck, vår klubbchef Per, och kommunpolitikern Billy Åkerström, gick vi igenom arenan och samtalade om effekterna av en forcerad ombyggnad och hårda licenskrav.

Vad var Anders reflektion?
-Jag upplever att han uppskattade att ta del av berättelsen och fick en chans att förstå en kommuns perspektiv och hur vi i klubben upplevt det med att ”få skulden” för ett påtvingat arenabygge gjort under extrem tidspress. Vi är väl rätt överens om att ett bygge under pågående säsong inte är bra för någon och klubben fick lägga mer tid på att hantera byggplats än att bedriva hockeyverksamhet. Samtidigt blir det intäktsförluster och kostnadsökningar då tempot var högt, istället för att vänta till off-season och bygga då under kontrollerade former. Anders förstod också att både kommun och klubb var pressade till avtal och kostnader som inte var genomtänkta i detalj.

Tycker du att du uppnådde målet med mötet?
-Jag tycker vi fick en chans att berätta att vi själva blev gisslan i en situation som egentligen skulle vara ren glädje och den förvandlades till en mardröm med konstant diskussion om ekonomi och investeringar. Det är där vi står idag, KHK har dåligt rykte på grund av arenakrav som inte längre är lika dominanta, och en allmän opinion som tycker det är KHKs fel att kommunen blev tvingade bygga.
Vi fick också en chans att lyfta vår oro att de investeringar vi fick göra i arena ska drabba oss dubbelt nu och vara orsaken att vi inte klarar en licens. Även här känner jag att Anders var lyhörd och tog till sig detta. Min förhoppning är ju att detta inte ska drabba andra kommuner/klubbar. Att licensregler ska finnas är inget snack, men de ska nog utvecklas till att stödja en bättre ekonomi, istället för att skapa dålig ekonomi.
Vi är tacksamma för kommunen som trots högt tempo ändå gick tillmötes så mycket de kunde, men vi står här ändå med en “ryggsäck” att hantera så utvecklingspotential finns.

På bilden från vänster: Anders Larsson (SIF), Per Rosenqvist (KHK), Stefan Stenbeck (Blekinge Ishockeyförbund), Tobias Larsson (KHK)