KHK föll mot KRIF i Blekingederbyt

25 november 2020 21:37

Gästande KRIF Hockey gick segrande ur kvällens batalj med 2-3 (0-2, 2-1, 0-0 ) i kvällens derby i NKT Arena Karlskrona.


På onsdagskvällen var det dags för ett nytt Blekingederby. Denna gången mellan Karlskrona HK och KRIF.

KRIF grundades 1974 och föreningen kom till av att Kallinge SK och Ronneby BK slogs samman. Ett derby mellan Karlskrona och Kallinge har alltid väckt känslor. Det har varit ”hatkärlek" på högsta nivå.
Något som verkligen fick husen i Kallinge och Ronneby att skaka från grunden, det var när Karlskrona IK inför säsongen 1976/77 värvade Börje Ulvebäck. Det var som att stjäla Kronjuvelerna. Börje hade Skellefteå som moderklubb och ni ska veta att han på 11 matcher i juniorlandslaget gjorde 10 baljor. När han senare i karriären blev värvad till Kallinge, då togs han förstås emot med stora famnen. Ulvebäck blev snabbt spelaren alla såg upp till. I Karlskrona gjorde han succé direkt. KIK låg då i division 1, som vid den tidpunkten var landets näst högsta serie. Första säsongen blev det 30 poäng på lika många matcher. Säsongen efter 18 poäng på 20 matcher.

Det är många sköna lirare som representerat Kallinge/KRIF genom åren. Störst av dem alla är förstås egna produkten Anders Broström. Senare i karriären spelade han bland annat i Västra Frölunda och Tingsryd. Han fick också spela 8 A-landskamper.

Andra spelare jag nämner är Robert Burakovsky, Torbjörn ”Tobbe" Karlsson, Torbjörn ”Tuben" Svensson, Johan Hansson, Darren Treolar, Walter Mingotti, Kenneth Pedersen och Anders Blomqvist. Det finns förstås fler…

På senare år har det blivit allt fler samarbetsprojekt mellan klubbarna. Detta på många plan.
Snart arrangerar KHK och KRIF julkonsert och skills competiton i NKT Arena. Utan publik, men allt går att avnjuta genom att streama härligheten för bara 125 Kr. Så lägg 17 december på minnet. Kvällen som inleder årets jul.

Innan pucken släpptes i NKT Arena för kvällens derbyfight, var det dags för en hyllning. Niclas Johansson är nu bäste poänggörare genom tiderna i klubben. Vi på redaktionen lyfte förstås på våra hattar och utbrast Grattis!

Hyllningsfilmen finns längst ner på sidan.

Period 1

När pucken så släpptes var Karlskrona det lite mer spelförande laget inledningsvis. Efter 5.51 fick dock Mikael Roslund åka och sätta sig på botbänken. KRIF tog då förstås ut sin vassaste uppställning. Klockan visar 6.21 när Sebastian Magnusson på sitt kontor framför målvakten lägger in 0-1. ”Sebbe" gör det alltid kanonbra på sin position framför motståndarmålvakten. Precis alla vet att han är livsfarlig där. KHK måste få kritik för att han får stå så orörd framför mål och operera.
KRIF växte av målet, samtidigt som Karlskrona slog allt fler chanspassningar och då blev förstås gästerna allt giftigare. Efter 11.40 väntade ett nytt powerplay för KRIF. Det tog exakt 58 sekunder innan 0-2 kom. Sist på pucken efter en riktig mörsare var Eddie Levin. Efter målet blev det ännu slarvigare spel från KHK's sida. Inte ens när man fick chansen två gånger om i powerplay, i slutet av perioden kunde man samla ihop sig. KRIF ledde fullt rättvist med 0-2 Efter första perioden.
Skott: 4-9

Period 2

När lagen skrinnade in på isen för andra akten, så inledde Karlskrona med 25 sekunders powerplay. Detta gav ingen utdelning. Istället var det KRIF som skulle chocka Karlskrona och göra 0-3. Då var klockan på 2.13 och Victor Laz var sist på pucken.

Karlskrona vägrade att vika ner sig utan fortsatte sin reduceringsjakt. Nicke Johansson hittade Axel Lindström som forcerar in 1-3. Klockan visade 4.01. KHK ville förstås komma närmre i målprotokollet, men samtidigt kom KRIF med mycket giftiga framstötar och Hellgren fick visa sitt kunnande. I slutet av perioden lade Karlskrona in en växel till och tryckte på. Nicke Johansson glider runt gästernas bur och spelar upp till Viktor Grahn på backplats. Han i sin tur tar i för Karl XI, Rosenbom, Skeppsgossen och hela staun. En riktig mörsare i nätet som stod likt en strut. Efter 17.13 hade vi 2-3. KHK hade därefter läge att kvittera. Nu visste alla att detta skulle bli en gastkramande avslutning på matchen.
Skott: 12-9

Period 3

KRIF var laget som startade tredje perioden piggast och man hade några giftiga chanser. I sjunde matchminuten så tog Karlskrona över. Chanser skapades och närmst att näta var Maltsev, men då gjorde Isak Edman en TV-räddning av stora mått och Nicke Johansson prickade stolpen. Det hjälpte inte att KHK i slutet av matchen plockade Hellgren. Det blev inga fler mål.
Skott: 7-6

Sammanfattning: KRIF vinner matchen med 2-3 och spelar helt efter sina resurser. De gör det väldigt bra och det är bara att buga och gratulera.
Karlskrona gjorde det mot Troja på hemmaplan och här blev det en repris. Det håller inte att hamna i 0-3 underläge mot bra motstånd. Då blir uppförsbacken alltför brant. Som alla vet nära skjuter ingen hare.
Idag syntes det i första perioden vilket av lagen som var i störst behov av poäng. Det är bara att ytterligare en gång gratta gästerna till ett väl utfört dagsverke. Nu måste KHK steppa upp lite till nästa match. Än är det inte jul. KHK behåller sin andraplats och KRIF är nu på allvar med i racet om en Allettanplats.

MATCHFAKTA

KARLSKRONA HK - KRIF HOCKEY 2-3
Periodsiffror: 0-2, 2-1, 0-0
Skott: 23-24

Målskyttar Karlskrona: Axel Lindström, Victor Grahn

Målskyttar KRIF: Sebastian Magnusson, Eddie Levin, Viktor Laz

Matchstatistik från swehockey.

Nästa match för KHK är på fredag när man på bortais möter Halmstad Hammers.