Det börjar bli dags att summera säsongen…

7 april 2023 12:00

Det är en lika märklig känsla efter varje säsong. Arenan går från att vara energifylld med barn och ungdomar som springer i korridorerna och aktivitet på isen sent in på kvällen. Nu väntar perioden där det är en mörk korridor som väntar på morgonen och nästan kusligt tyst och öde…


Vår ungdomsverksamhet som drivs helt på ideell basis är fantastisk. Vi är den förening i Blekinge som har överlägset flest registrerade spelare. Här är det egentligen bara antalet isytor som sätter stopp för fortsatt utveckling. Det går inte att klämma in en extra tid någonstans och varje minut nyttjas för att alla lag ska få tillräckligt med istider. Det finns en dialog med kommunen om en tredje isyta som är nödvändig för hockeyns utveckling – men även en stor fråga för konståkningen som bedriver en stor verksamhet.

Herrlaget är ansiktet utåt i stor utsträckning. Inför säsongen har målsättningen varit att utmana om en plats i HockeyAllsvenskan. Det började med värvningen av två starka profiler och hemvändare i Filip Cruseman och Alexander Bergström. Båda var med i laget som tog oss till SHL en gång i tiden. Därefter följde ett lagbygge som baserade sig på både erfarenhet och unga talanger. Det såg bitvis bra ut under grundserien och det var först i sista matchen som vi tappade serieledningen till Kalmar. Spelbolagen favorittippade KHK inför Allettan men motorn började hacka rejält. Trots värvningen av John Henrion så kom laget aldrig upp i den nivå som både vi själva och omgivningen förväntade sig. Och det blev dramatik in i det sista för att nå Play-Off.

När säsongen tar slut efter 6 perioder i den fjärde semifinalsmatchen är det naturligtvis tungt. Men i de här matcherna kommer laget upp på en nivå där små marginaler avgör i fel riktning. Kvalserien var målsättningen och vi nådde inte dit den här säsongen trots den satsning vi gjorde rent sportsligt. Men vi lär oss av detta och kommer igen. Tränare och sportchef har haft samtal med samtliga spelare och håller på med utvärderingen som ligger till grund för hur vi agerar framåt. Men det är ingen tvekan om att vi kommer vara bättre förberedda och göra allt i vår kraft för att ta oss hela vägen till kvalserien när serien startar i höst.

På juniorsidan har det varit en riktigt framgångsrik säsong. Vårt J20-lag kvalar som enda lag från region syd till J20 Nationell. I J18 Regional slutar Karlskrona HK:s killar tvåa i vårserien – vilket är den bästa placeringen någonsin för våra juniorer. Och U16 har också visat att Karlskrona är synonymt med hockey i Blekinge när de håller sig kvar i högsta serien men även når långt i SM-slutspelet. Det här är också betyget på att vår ungdomsverksamhet håller hög klass med att fostra spelare som tar steget till elitverksamheten.

Våra damer har haft en tuff säsong i Damettan Södra. Men här är fokuset på framtiden. För vi har en bra flickverksamhet och den går hand i hand med Svenska Ishockeyförbundets satsning på damer och flickor där mycket handlar om att få ett större antal spelare och erbjuda en bra utvecklingsmiljö. För att våra egna spelare som fostrats i ungdomsverksamheten ska få bättre förutsättningar och mer speltid så får de kortsiktiga sportsliga framgångarna stå tillbaka för de långsiktiga målen.

Det finns naturligtvis massor av människor som förtjänar uppmärksamhet i vår omgivning. Jag vill rikta ett stort tack till Blackbugs, partners, volontärer, ledare, spelare, ungdomsstyrelse, supportrar och alla andra som bidrar till den positiva känslan som finns kring KHK.

Så när vi summerar säsongen så är det ändå med en bra känsla. En klubb med ekonomin i balans och ett stort engagemang från våra supportrar. En klubb med fantastiska förutsättningar.

Per Rosenqvist
Klubbchef