Hemma
Väsby
VSB
Borta
Timrå
TIK

Inför Väsby vs Timrå IK

2 december 2020 23:41
Foto: Marcus Claesson / Frilansfotograferna
#VHKvsTIK

Torsdag kväll kommer formstarka Timrå IK på besök till Renew Arena. Ett lag som Väsby möter för tredje gången på bara tre veckor och andra matchen inom loppet av sex dagar. De två tidigare spelade matcherna har slutat med hedersamma förluster för Väsbys del där man resultatmässigt pressat Timrå och där båda matcherna avslutades med att Timrå satte de sista puckarna i tom kasse.


Timrå IK ligger inför matchen tvåa i tabellen, tre poäng efter Björklöven men då har man tre matcher färre spelade än Löven. Gänget från Medelpad har hela elva raka segrar och känns väldigt solida och är bra såväl defensivt som offensivt. Men om det är någon speciell lagdel som ska lyftas fram så är det främst offensiven. Laget känns helt enkelt sylvassa och det i princip rakt igenom samtliga formationer.

Jag har inför matchen tagit några ord med en av de vassa spelarna, nämligen Sollentunakillen Erik Walli Walterholm. Han har spelat SHL-matcher med Djurgårdens IF men har nu tagit vägen upp till Timrå för att få mer speltid och utvecklas som hockeyspelare. Så här går hans tankar inför torsdagens match.

Hej Erik! Vi har mötts två gånger tidigare under säsongen och det är faktiskt era två senaste spelade matcher. Hur ser du på motståndarna Väsby efter våra två möten och hur skulle du som utomstående vilja beskriva oss?

-Hej! Väsby är en tuff motståndare som jobbar väldigt hårt över hela banan samt har ett väldigt farligt kontringsspel som har vart nära och straffa oss de senaste matcherna.

Det har varit två resultatmässigt jämna matcher som ni avgjort i tom kasse vid båda tillfällena. Hur skulle du vilja beskriva er insats i dessa två?

-Tycker vi har spelat relativt bra mot Väsby, men inte riktigt haft skärpan i avsluten för att göra fler mål och då är Väsby ett lurigt motstånd som jobbat stenhårt och gör det bra.

Ni har ju verkligen spelat fenomenalt bra denna säsong och har inför mötet på torsdag hela elva raka segrar. Vad är det som gör er så bra för tillfället?

-Vi har ett bra lag, som jobbar stenhårt varje dag för att bli bättre så det är skönt att det visar resultat.

Du är en Sollentunakille från början som spelat länge i Djurgården innan du for upp till Medelpad. Har du spelat i Renew Arena tidigare och har du några minnen från den hallen?

-Spelat match tror jag aldrig jag gjort tidigare eftersom Väsby inte hade någon team 99 verksamhet vad jag vet, men jag har vart där och lirat med polarna på ”almis”.

Du har ju som sagt tidigare spelat i DIF och då även i SHL. Hur tycker du att du tagit klivet in i Timrå och vad bidrar du främst med i ditt spel?

-Tycker jag tagit klivit till Timrå bra, fått lite mer speltid och så vilket har utvecklat mitt spel.

Ni har ju mött oss två gånger på er hemmais men nu möts vi i Väsby. Vad tror du då på för typ av matchbild?

-Jag tror att matchbilden blir som de tidigare matcherna där vi för det mesta av spelet samtidigt som Väsby gör det bra och försvarar på ett bra sätt samt har farliga kontringar. Jag tror även att de kommer komma ut starkt på hemmaplan så det är viktigt att vi är påslagna.

Slutligen Erik, varför tror du att ni på torsdag utökar er segerrad till tolv matcher och vad fäller avgörandet?

-För vi är ett bra lag som jobbar stenhårt varje match samt att vi har kunnat träna på bra de senaste 2 veckorna då vi endast har haft 2 matcher.

// # 63 Erik Walli Walterholm – Timrå IK

Väsby är äntligen på hemmaplan och får denna vecka spela två matcher i Renew Arena. Laget har kunnat träna med gott humör efter den sköna segern mot Björklöven i söndags och laget är i princip intakt sedan helgen. Enda skillnaden blir att senaste förvärvet Phil Kemp glädjande nog kommer att göra debut i Väsbytröjan och han kommer att inleda matchen i backpar med Ricard Blidstrand. De kommer säkert att behöva jobba hårt tillsammans för att kunna stoppa Timrås hyperfarliga offensiv och likaså kommer backklippan Jacob Spångberg behöva kliva upp lika stort som han har gjort på sistone.

Jag har tagit några ord med Jacob inför matchen och hans tankar inför den låter enligt följande.

Hej Jacob! Vilken skön seger det blev igår mot Björklöven och andra raka segern mot dem på en dryg vecka. Vad säger du om insatsen?

-Hej Krister! Som sagt, riktigt skön seger och en mycket bra laginsats. Första perioden är det bästa vi presterat så här långt! Vi får en dipp i andra tyvärr och blir lite ängsliga. Men starkt att knipa alla tre poäng till slut.

Det måste ha känts extra skönt att få avsluta norrlandsturnén med den segern efter att vi där innan förlorat två raka segrar. Hur kändes bussresan hem?

-Självklart väldigt skönt, bussresan hem blir betydligt enklare och trevligare.

Om du jämför alla de tre insatserna under veckan. Hur skulle du då vilja summera dem och vad lärde vi oss av förlusten mot MODO i onsdags?

-Mot MODO i första matchen är vi inte alls bra. Vi fuskar över hela banan och spelar inte för laget. Timråmatchen är en bra insats rent attitydsmässigt. Vi möter ett väldigt bra lag på bortaplan och behöver vara hundraprocentiga för att vinna. Vi har chanser som vi måste få utdelning på för att vinna en sån match. Sista matchen har vi redan varit inne på, en riktigt stark seger som vi tar med oss när vi går vidare.

Timrå väntar nu hemma på torsdag. Ett lag som vi haft i dallring två gånger i följd. Varför är det vår tur nu att få vinna?

-Vi har lyckats hålla jämna steg resultatmässigt mot Timrå som du säger. Vi kommer behöva spela minst lika disciplinerat och vara ännu mer effektiva imorgon. Men vi har haft bra träningar i veckan och har bra känsla i laget så jag hoppas att vi fortsätter där vi avslutade i söndags.

Men det är ruggigt bra lag måste jag personligen få säga. Vad är det som gör dem så luriga att möta tycker du?

-De har skickliga spelare på nästan varje position. Ett spelande lag som vårdar pucken riktigt bra. Vi måste ha tålamod och sätta våra lägen när vi får dom.

Du har verkligen klivit fram på sistone och spelat ett stort backspel. Känner du själv att känns bra i kroppen och skallen när du spelar och är det något speciellt i ditt spel som flyter på?

-Jag får mycket förtroende och det hjälper till såklart. Det har varit mycket matcher på kort tid men jag tycker kropp och knopp känns bra så det är bara att kriga vidare.

Slutligen Jacob, vad tror du det blir viktigast för oss att fokusera på i mötet mot Timrå nu på torsdag?

-Vara ödmjuka i vårat spel och ha tålamod. Inte bjuda Timrå på någonting!

// # 10 Jacob Spångberg