Fördel Vimmerby efter första kvartsfinalen

22 mars 2022 21:23

Kvartsfinalserien drog igång på tisdagskvällen när KHK åkte till Vimmerby för den första matchen i bäst av tre. Vimmerby gick på knock i den tredje perioden och vann övertygande med 8-2 (2-1, 0-0, 6-1) och leder matchserien med 1-0.

Första perioden börjar jämnt och avvaktande från båda lagen med tight försvarsspel och snabba spelvändningar. På förhand hade man kunnat förvänta sig en match av slutspelskaraktär, men lagen känner mest på varandra utan några direkt hårda närkamper.
KHK får kvällens första powerplay efter 6:58 när Micke Saari dras ner när han är på väg igenom. Vimmerby spelar bra i boxplay och styr ut KHK som inte kommer in på mål.
Kvällens första mål kommer efter 11:20 och det är Daniel Andersson som är sist på pucken. Andersson han kan lägga in trissan i öppet mål efter en diagonalpass från Erik Santesson som vinner puck i en tilltrasslad situation.
Med kvällens första mål skiftar matchen karaktär helt. Hemmalaget vaknar till och tar över taktpinnen i perioden och KHK får allt mer problem i egen zon. Efter 14:19 blåses spelet av och en dubbelutvisning delas ut efter gruff framför Järvinen. I det efterföljande fyra mot fyra-spelet kvitterar Jacob Isaksson efter 14:50 när KHK åter blir stillastående i försvarszon. Vimmerby är fortsatt det hetare laget och stressar KHK i försvarszonen och efter 17:20 tar hemmalaget ledningen efter ett sällsynt misstag av Järvinen som tappar in pucken i egen kasse.
Perioden slutar rättvist 2-1 till hemmalaget som vaknar till efter KHK:s ledningsmål och går rakare mot mål och ställer till med problem för KHK:s backar. Skott: 12-9

Andra perioden börjar likt den första med böljande spel och båda lagen slarvar i passningsspelet. KHK har fortsatta problem med spelet i egen zon och stressas ofta till enkla misstag vilket gör att Vimmerby vaskar fram ett par lägen som Järvinen är med på.
Vimmerby har bättre koll på spelet i egen zon och låter inte KHK kommer till några längre anfall utan avväpnar gästerna relativt enkelt.
Efter 14:25 får KHK en ny chans i powerplay när Gustav Berglund får en tackling i ryggen i egen zon.
Inget ordnat spel av KHK i powerplay och när avblåsningen kommer efter 15:48 är det KHK som drabbas av en utvisning i anfallszon och det numerära överläget försvinner.
Inga mål faller under utvisningarna och vi går till pausvila efter en mållös period där Vimmerby fortsatt är det starkare laget samtidigt som KHK inte får till något ordnat spel över hela banan.
Skott:11-8

Den tredje perioden kan med KHK-ögon bara sammanfattas som totalt mörker. Perioden är bara 27 sekunder gammal när Vimmerby utökar sin ledning till 3-1 efter att Gustav Jansson hittar Tatu Kokkola som störtar mot KHK-kassen. Chocköppning av Vimmerby och det blir bara mörkare för KHK. Oskärpan håller i sig när man efter 2:38 misslyckas med ett byte och blir sex spelare på isen. Vimmerby tar tillvara på chansen och stänger ner kvällens tillställning när man gör 4-1 genom Niki Koskinen i det efterföljande numerära överläget.
KHK tar timeout efter målet i ett försök att samla sig men Vimmerby fortsätter köra över gästerna och gör direkt 5-1 genom Ludvig Vännström.
Mika lämnar kassen och in kommer istället Martin Von Schoultz, men allt verkar gå Vimmerbys väg denna kvällen och man gör både 6-1 och 7-1 innan powerbreak.
KHK får ett tröstmål när Hugo Pettersson i powerplay reducerar till 7-2 efter 10:58, men Vimmerby replikerar åter omgående och fastställer slutresultatet till 8-2 efter 12:05. Skott: 17-4

Den andra matchen i kvartsfinalserien spelas nu på fredag klockan 19:00 i NKT Arena Karlskrona och trösten är att när pucken släpps står det åter 0-0 på tavlan.

Vimmerby HC - KARLSKRONA HK 8-2
Periodsiffror: 2-1, 0-0, 6-1
Skottstatistik: 40-21
Utvisningsminuter: 8-6

Målskyttar Vimmerby: Jacob Isaksson, Tim Lindfors, Tatu Kokkola, Niki Koskinen x2, Ludvig Vännström, Lucas Jidenius, Jakob Karlsson

Målskyttar Karlskrona: Daniel Andersson, Hugo Pettersson