Hemma
Vita Hästen
VIT
Borta
Väsby
VSB

Inför Vita Hästen vs Väsby

8 december 2020 18:01
Foto: Johan Dali / Frilansfotograferna
#VHvsVHK

Väsby Hockey åker under onsdagen ner till Norrköping för den första av tre matcher denna vecka. Vita Hästen står för motståndet i Himmelstalundshallen och det innebär det andra och sista mötet i denna arena mot Hästen för Väsbys del.


Vita Hästen har inte direkt varit någon drömmotståndare för Väsby i höst. Två raka förluster och två matcher som slutat 5-2 till Vita Hästen är facit från dessa så det är med en rejäl revanschlusta som Väsby åker de dryga femton milen söderut.

Vita Hästen har haft en rätt stor positiv påverkan av sina inlånade NHL-spelare under säsongen där exempelvis Marcus Sörensen varit ett enormt positivt inslag. Sedan några matcher tillbaka har Marcus åkt tillbaka till USA och dessutom har Vita Hästen tappat några till spelare och det kan vara en orsak till att onsdagens hemmalag har förlorat fler matcher än vad man vunnit på sistone. Positiva inslag i truppen har man i alla fall i backen Alexander Lindelöf samt målvakten Christian Engstrand som precis anslutit. Det är två meriterade och duktiga nyförvärv som säkerligen kommer att lyfta Vita Hästen i deras spel.

Jag har inför mötet tagit några ord med grovjobbaren och centern Erik Borg i Vita Hästens lag. Så här kommenterar han lagets form och hans tankar inför mötet mot Väsby.

Hej Erik! Vi möts igen och på onsdag blir det lagens tredje möte lagen emellan. Vad kommer du ihåg från våra tidigare möten i serien?

-Jag tycker det varit två ganska jämna matcher med mycket målchanser och lägen. Initiativet i matcherna över dessa sex perioder har varierat lite fram och tillbaka men jag tycker vi varit lite hetare och också vunnit bägge matcherna med 5-2.

Om du skulle vilja beskriva Väsby Hockey utifrån det du sett av oss hittills, hur skulle en sådan beskrivning se ut?

-Väsby är ett lag som alltid kör. Spelar ingen roll vad det står på tavlan, vill vända spelet snabbt och åka mycket skridskor för att skapa oreda hos motståndarna. Fick en sen plats i hockeyallsvenskan och med allt vad de innebär en tuff start men börjar växa in i den allsvenska kostymen mer och mer. Tror det är ett av lagen som från starten av serien till sista matchen är spelad kommer att utvecklas mest.

Ni har resultatmässigt haft rätt lätt för oss tidigare. Vad är det som klaffat för er i dessa matcher anser du?

-Klaffat och klaffat. Jag tycker vi varit gedigna i spelet och satt dit våra lägen. Sen finns det bitar i spelet som vi kan förbättra men över dessa två matcher tycker jag vi vunnit på vårt grundspel. Dessutom har vi ”bara” släppt in 2 mål / match och då ger man sig själva en ärlig chans att ta tre poäng.

Ni var ett av de lagen som hade en hel del NHL-spelare där framförallt Marcus Sörensen varit en enorm gigant. På vilket sätt har det påverkat er som lag att de flesta nu är borta från laget?

-Som du säger så hade vi förmånen att ha fantastiska NHL/ AHL lån hos oss under en tid med Sörensen i spetsen. Det har varit ruskigt kul att se hur skicklig Sörensen är och kul att spela i samma lag. Nu har majoriteten lämnat och absolut, det blir en liten roll justering som kan ta någon match eller så men detta visste vi om tidigt och nu gäller det för oss andra att steppa upp för att fylla luckan. Ingen kommer kunna ersätta Sörensen och de andra rakt av såklart men kan vi vara fler som bidrar på flera olika plan kan detta bli riktigt bra ändå. Vi har en bra grupp och en bra kärna som sliter varje dag för bra prestationer!

Ni har haft en lite svagare resultatmässig period sedan många spelare har lämnat. Är det en slump eller är det något i ert spel som inte riktigt klickat i på sistone?

-Sett till prestation senaste tiden så har vi några matcher där vi likväl kunnat vinna med ett mål istället för att torska med ett mål. Och då hade de genast sett bättre ut. Sedan har vi haft något rejält bottennapp också. Men slump eller inte, svårt att säga. Vi jobbar på att få ihop helheten där både defensiven och offensiven klaffar match efter match och där har vi inte riktigt varit ännu över tid.

Er senaste match i Uppsala mot Almtuna blev ett riktigt målkalas där ni föll med 8-5. Hur skulle du vilja summera den insatsen?

-Ja du, matchen senast börjar bra. Vi sätter oss i förarsätet och leder efter första perioden. I andra perioden tycker jag vi frångår vår spelidé och tappar också ledningen till underläge. Får även ett tidigt mål emot oss i tredje perioden vilket gör att vi får tok jaga under hela tredje. Sur förlust och aldrig bra att släppa in mycket mål men vi gör trots allt fem kassar på borta is och då ”bör” de räcka till poäng men inte denna gång då det defensiva spelet var för dåligt. Någonstans ger vi aldrig upp och fortsätter slita för varandra vilket tyder på en bra moral. Förhoppningsvis lärde vi oss något av den bataljen som vi kan ha nytta av längre fram i säsongen.

Slutligen Erik, hur kommer er senaste förlust att påverka ert spel på onsdag och varför tror du att ni tar tredje raka mot oss?

-Vi har analyserat den matchen och lyft både de negativa och positiva bitarna. Förhoppningsvis kan vi lära oss av våra misstag och studsa tillbaka igen redan på onsdag och på så sätt påverka vår prestation positivt.

// # 81 Erik Borg – Vita Hästen

Väsby åker ner till Norrköping med samma bruttotrupp sedan senaste matchen i lördags. Värt att notera att stekheta Christian Holmblad under onsdagen kommer att spela sin 200:e match i Väsbytröjan. Det är stort och härligt att vi har hunnit njuta i så många matcher av denna lirare!

Vi får se vilken roll jubilaren kommer att spela under onsdagen men jag tror nog annars att det är defensiven som måste klicka i bäst för Väsby under onsdagen för att laget ska kunna åka tillbaka mot huvudstaden med poäng i bagaget. Jag har då passande nog tagit några ord med den defensiva klippan Ricard Blidstrand som får berätta så här om sina tankar inför onsdagens möte med Vita Hästen.

Hej Ricard! Det blev en riktigt stabil seger mot Tingsryd i lördags. Hur skulle du vilja summera matchen?

-Stabilt kändes det verkligen, vi spelade med det tålamodet och den disciplinen som krävs för att vi ska vara täta bakåt och vinna matcher.

Du är ju ny i laget inför säsongen. Hur tycker du att du kommit in i laget och i föreningen och vad känner du själv kring din egen insats så här långt?

-Det har gått jättebra, det är bra människor och jag kände redan ett gäng sedan tidigare så det har inte varit några konstigheter. Laget och föreningen känns hungriga och vi är absolut inte i Hockeyallsvenskan bara för att få vara med. Vi är inte nöjda med resultatet så här långt, men vi vet vad vi behöver göra för att ändra på det.

För egen del så har det känts stabilt och jag har bidragit med min styrka i det defensiva spelet.

Och så fick du göra ett härligt mål i lördags med en (!) sekund kvar. Berätta lite om det målet och känslan efter det?

-Tingsryd satsade rätt hårt på att skapa något på den tekningen i vår zon, men Nilsson lyckades sno åt sig pucken och de tappade gubbar så det var bara lägga full gas framåt. 3 mot 2, skott i gubbhörnet. Det var jäkligt skönt och tungt för Tingsryd.

Det känns verkligen som att Väsby som lag tagit stora kliv från i början av Hockeyallsvenskan. Håller du med och är det något speciellt som du kan peka på som är de stora skillnaderna?

-Absolut, det blir bättre och bättre. Jag tycker det handlar om att göra jobbet varje match oavsett motstånd. Vi blir väldigt hårt straffade de gånger vi försöker spela svårt, och då blir det jobbigt att vinna matcher med några mål i baken.

Under vår svagare period mötte vi Vita Hästen vid två tillfällen. De vann då två gånger om med siffrorna 5-2. Är de ett ”boogeyteam” för oss eller har det mer handlat om vår prestation tror du?

-Jag tycker att Hästen spelade smart mot oss, de jobbade inte ihjäl sig och väntade på att vi skulle göra misstag som de kunde utnyttja.

Varför tror du nu på en helt annan prestation från vår sida när vi på onsdag möter dem igen?

-Jag tror att vi har lärt oss av våra misstag och att vi litar på vårt spel. Vi är som sagt i en lite positivare trend just nu så det tala för också. Två raka vinster hade smakat bra nu.

Slutligen Ricard, vad blir viktigast i vårt spel på onsdag och vilka nycklar behöver vi framförallt trycka på då?

-Spela rakt nerifrån och låta pucken gå i offensiv zon, då kommer det att lösa sig och vi vänder hem med 3 poäng.

// # 27 Ricard Blidstrand