Hemma
Karlskrona
KHK
Borta
Timrå
TIK

Matchguide: Ett gäng spännande debuter

5 februari 2020 10:00

Kvällen bjuder på spännande debuter! Henrik Rommel och Filip Ahl gör debut i nya allsvenska klubbar - och Patrik Bartosak och Iikka Kangasniemi spelar i ligan för första gången. Onsdagen bjuder på full omgång i Sveriges mest underhållande liga!


FÖLJ HOCKEYALLSVENSKAN

» Biljetter
Sveriges mest underhållande liga är bäst live!

» C More
Alla matcher i HockeyAllsvenskan sänds på C More.

» HockeyAllsvenskan Live
Målrapportering från alla matcher.

DAGENS TABLÅ

19.00 Almtuna - Björklöven, Gränbyhallen
19.00 Vita Hästen - AIK, Himmelstalundshallen
19.00 Västerås - Mora, ABB Arena
19.00 MODO - Södertälje, Fjällräven Center
19.00 Karlskrona - Timrå, NKT-Arena Karlskrona
19.00 Tingsryd - Karlskoga, Nelson Garden Arena
19.00 Kristianstad - Västervik, Kristianstads Ishall

C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder MODO mot Södertälje ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» Inför matchen blir det intervjuer med nyförvärven Patrik Bartosak och Iikka Kangasniemi, MODO, samt Filip Ahl, Södertälje.
» Spelarkorrarna bjuder på inside-material.
» C More-experten Mike Helber tar ut veckans femma i HockeyAllsvenskan.
» I första pausen gästar MODO:s sportchef Fredrik Glader studion.
» I andra pausen bjuder C More-experten Mike Helber på snackisarna från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan.
» I andra pausen avslöjas också de fjorton finalisterna, en från varje klubb, till Guldgallret.
» Alla mål från alla matcher.

TABELL

VÄRT ATT VETA

» Almtuna har vunnit nyckelmatcherna mot Kristianstad och AIK de senaste veckorna, och har därmed skapat ett andrum på fyra poäng ner till de negativa kvalplatserna. Senast föll man dock med 3-4 mot Västervik, och missade därmed chansen att öka avståndet ytterligare.

» Björklöven har visat stark form under lång tid, men har faktiskt förlorat de två senaste bortamatcherna, mot formstarka Mora och MODO. Där har Löven således en svit att bryta. Senast blev det en 1-0-seger hemma mot Västerås efter storspel av Joe Cannata i buren.

» Almtuna har fått en brandskattat backsida. Jonathan Léman släpptes till Norge, Nikolai Belov släpptes till MODO och igår meddelade Uppsala-laget att lagkapenen Per Svensson släpps till schweiziska Kloten. Svensson, som är inne på sin åttonde säsong i AIS, spelar sin sista match ikväll.

» Vita Hästen har en galen svit. Sett över de elva senaste matcherna så vinner och förlorar laget varannan match. Senast blev det bortaförlust mot Karlskoga, så ska sviten hålla i sig behöver det bli vinst mot AIK ikväll.

» AIK har haft en blytung säsong, men har poäng i tre av de fyra senaste matcherna. Där har det blivit trepoängare mot både Karlskrona och Kristianstad, samt en strafförlust mot Västerås. Ikväll har laget chansen att vinna tredje raka bortamatchen.

» Igår släppte AIK forwarden Henrik Rommel till Karlskrona. Anledningen? Han har fallit till korta i konkurrensten efter att AIK värvat en hel del nya spelare. "I och med att vi har fått tillbaka spelare från skador och sjukdomar har det uppkommit en konkurrenssituation i truppen. Henrik har inte haft den utveckling under säsongen som vi önskat och står just nu utanför laget, vilket har gjort att vi har försökt hitta en lösning där han får mer speltid", säger AIK-sportchefen Anders Gozzi till klubbens hemsida.

» Efter att ha tagit poäng i åtta raka matcher så tog sviten slut senast för Västerås som 0-1-föll mot serieettan Björklöven på bortaplan. Hemma i ABB Arena så har västmanlänningarna poäng i tre raka matcher.

» Mora är ett av HockeyAllsvenskans mest formstarka lag. Dalalaget har poäng i åtta av de nio senaste matcherna, har besegrat topplagen Björklöven och MODO de senaste två veckorna, och har avancerat från en bottenplacering till att bara vara två poäng från åttondeplatsen i tabellen.

» Båda lagen brottas med frånvaro. Västerås har haft ett gäng spelare borta ett tag, och nu kan inte heller Kelsey Tessier spela efter att ha fått en smäll mot Löven senast. Senast spelade inte heller Alexander Younan, Morgan Hassel, Erik de la Rose, Calle Ehrnberg, Marcus Bergman, Daniel Öhrn och avstängde Mattias Kalin. Mora får klara sig utan Mattias Nörstebö och huvudtränaren Tomek Valtonen som båda är iväg på landslagsuppdrag den här veckan.

» MODO har fem raka trepoängare hemma i Fjällräven Center, men kommer närmast från en tung 4-5-förlust på bortplan mot Mora.

» Södertälje är i fin form. Laget har tre raka segrar, poäng i elva av de tretton senaste matcherna, och har börjat cementera sin plats bland de åtta bästa i tabellen. Senast tog laget en 3-2-viktoria mot Karlskrona efter en kanonräddning av Alexander Sahlin i slutskedet.

» Båda lagen har fått nytillskott till ikväll. Troligen så debuterar nyförvärven Patrik Bartosak och Iikka Kangasniemi i MODO, som dessutom får förstärkning i form av backen Johan Pettersson som lånats in från Kalix. I Södertälje gör Filip Ahl, som hämtats från Karlskoga, sin första match.

» Karlskrona har det riktigt tungt just nu. Laget står på sex raka förluster (bara tagit en poäng under de matcherna). Det snåla inflödet av poäng har gjort att åttondeplatsen i tabellen börjar bli i fara, nu skiljer det bara två poäng ner till de jagande lagen.

» Timrå har poäng i fyra raka matcher där alla matcherna slutat med uddamålsresultat. Senast blev det en 3-2-seger mot Tingsryd efter dubbla mål av Sebastian Hartmann.

» Karlskrona har förstärkt truppen med Henrik Rommel som ansluter från AIK. Han väntas göra debut ikväll och blir ett välkommet tillskott då KHK har en lång frånvarolista i offensiven: Hampus Karlsson och Samuel Solem är på landslagsuppdrag, Hannes Johansson och Jesper Persson är skadade, och Viktor Liljegren är ett frågetecken på grund av sjukdom.

» Elva raka matcher utan någon trepoängare och tre raka förluster i bagaget. Det är verkligheten för Tingsryd som letar efter ett trendbrott.

» Karlskoga hade en grym höst 2019 och tog plats som ett av topplagen i ligan. Man är alltjämt med i toppen nu, men 2020 har inneburit en formdipp med "bara" tre segrar på nio matcher. Bortaformen är ännu mer dyster, BIK har fyra raka nollpoöngare utanför Värmland.

» Karlskoga har alltså en dipp som lag, men däremot finns det spelare med fin målform. Fredrik Forsberg, som är ligabäst med sina 28 mål, har gjort fem mål på de tre senaste matcherna och Oliver Eklind har matat in sju mål på fem kamper.

» Tio omgångar kvar och fyra poäng upp till det negativa kvalstrecket. Det är förutsättningarna för nykomlingen Kristianstad inför slutspurten av ligan. Skåningarna föll i den viktiga matchen mot AIK senast, men hade innan dess två raka segrar (mot Tingsryd och Karlskoga).

» Västervik imponerar just nu. Laget har vunnit fem av de sex senaste matcherna, har skapat ett gap på åtta poäng ner till det negativa kvalstrecket och är nu bara tre pinnar från åttondeplatsen i tabellen. Senast blev det en 4-3-vinst mot Almtuna.

» Förra veckan lånade Västervik in Tim Wahlgren från Timrå i två matcher. Centern, som gjorde en lånesejour i Västervik även ifjol, noterade en assist i debuten och blev målskytt senast. Igår kom beskedet att Wahlgren blir kvar i Västervik resten av säsongen. "Vi är glada över att kunna behålla Tim resten av säsongen. Västerviks IK och Tim funkar bra tillsammans så det blir ett bra tillskott till vår trupp i slutfasen av denna säsong", säger Västerviks sportchef Emil Georgsson till klubbens hemsida.