TAIF

IKO föll i Sudden mot ett desperat Tingsryd

8 mars 2019 21:55
HERR

Ett vilt kämpande Tingsryd var klart bättre än IKO och kunde via suddenseger rädda det allsvenska kontraktet med minsta möjliga marginal. Tingsryd ledde med 2-0 tills det var knappt fem minuter kvar. Då gjorde målvakten Tex Williamsson sitt enda misstag och släppte in John Dahlströms nerlägg. Med 1.19 kvar kom även kvitteringen genom Oskar Nilsson i spel 6 mot 5. Men TAIF fick sista ordet två minuter in i förlängningen och tog den livsnödvändiga bonuspoängen.

Gästande Tingsryd satte högsta fart från början och visade direkt vem som hade mest att spela för. IKO fick visserligen ett power play innan en minut hade gått men lyckades inte utnyttja det. Det gjorde däremot Tingsryd i sitt första pp strax efter och med 4.23 på matchklockan stod det 0-1 på tavlan, målskytt Daniel Öhrn med skott från långt håll och effektiv skymning framför mål. TAIF fortsatte vara desperata och sköt på allt. IKO hängde inte med men klarade i alla fall av nästa box play utan baklängesmål. Vid ett svagt hemjobb efter tretton minuter satt även 0-2, målskytt Daniel Ljunggren som överlistade Christoffer Rifalk från nära håll. IKO var nog lite tagna av motståndarnas intensitet men började efter hand jobba sig in i matchen. Man skapade en del men det var fortfarande en del slarv i försvaret. Bästa chansen hade Matias Sointu i slutet när han nästan hade öppet mål men fick inte upp pucken över Tex Williamssons benskydd och 0-2 var ställningen i paus. Skotten i första perioden klart till gästerna, 7-11.

Hemmalaget kom ut betydligt bättre i andra perioden och skapade tryck mot Williamssons kasse men han tog de skott som inte backarna lyckades blockera. Tingsryd sköt bara två skott mot mål i perioden och den farligaste chansen hade man i box play. IKO fortsatte föra spelet och hade bra fart men TAIF försvarade sig bra. Perioden blev mållös och skotten klart i hemmafavör, 7-2.

IKO kom mer och mer i tredje perioden och hade nu definitivt tagit över initiativet. Men det dröjde till 55.18 innan reduceringen kom och det var ett slumpmål där John Dahlström slängde iväg en puck från långt håll och den slank in bredvid en förvånad Tex Williamsson, assist Markus Modigs. Nu öste IKO på för fullt för sin heder och gick för en kvittering. Med knappt två minuter kvar lämnade Rifalk sin kasse och en halvminut senare hade Oskar Nilsson tryckt in kvitteringen med ett långskott och trafik framför mål, assist Sveningsson/Engsund. Matchen gick till förlängning där IKO dominerade ända fram till Tingsryd fick sin enda målchans och Joachim Nermark fixade 2-3 och den superviktiga bonuspoängen till gästerna. Skotten i trejde perioden 9-3, i sudden 4-1 och totalt 27-17.

Till matchens lirare utsågs Tingsryds målvakt Tex Williamsson och Nolan Zajac.

IK Oskarshamn - Tingsryds AIF 2-3 (0-2, 0-0, 2-0, 0-1)
04.23 0-1 Daniel Öhrn (Max Novak, Max Lindroth), spel 5 mot 4
12.57 0-2 Daniel Ljunggren
55.18 1-2 John Dahlström (Markus Modigs)
58.41 2-2 Oskar Nilsson (Filip Sveningsson, Filiph Engsund), spel 6 mot 5
62.21 2-3 Joachim Nermark
Skott: 27-17 (7-11, 7-2, 9-3, 4-1)
Utvisningar: IKO 2x2, TAIF 2x2
Domare: Filip Sandstedt
Publik: 2699

Övriga resultat i sista omgången; Karlskrona-Pantern 2-1 ot, MODO-Västerås 2-3, Leksand-Björklöven 4-2, AIK-Almtuna 4-5 str, Västervik-Vita Hästen 2-0, Karlskoga-Södertälje 4-3. På måndag börjar den HockeyAllsvenska finalen med match på Hovet mellan AIK och IKO. På tisdag börjar Slutspelsserien och där spelar Västerås, Leksand, MODO, Karlskoga, Karlskrona och Västervik.

Det var stor dramatik på slutet kring båda de nedre strecken där Karlskrona och Västervik tog de sista slutspelsplatserna och Tingsryd med två måls marginal slapp undan negativt kval. Den stora Tingsrydsklacken slets mellan hopp och förtvivlan under slutminuterna. TAIF ledde med fem minuter kvar med 2-0 och såg ut att ha säkrat kontraktet. Tre minuter senare hade IKO kvitterat och samtidigt ledde Almtuna mot AIK med 4-3. I det läget behövde Tingsryd tre poäng för att slippa kvala. Med fem sekunder kvar på Hovet kvitterade AIK i spel 6 mot 4 och då behövde TAIF plötsligt "bara" ta bonuspoängen. När Joachim Nermark gjorde 2-3 visste jublet inga gränser bland Tingsrydsfansen och dom stod länge kvar och sjöng och ropade in spelarna. Ett riktigt raffinerat avslut av säsongen i Sveriges mest underhållande liga!

IKO har gjort sin bästa säsong någonsin, ett år innan klubbens 50-årsjubileum, och slutar tvåa i HockeyAllsvenskan med 98 poäng och 55 plusmål samt i särklass minst insläptta mål, 103 eller mindre än två per match. Adam Åhman vann målvaktsligan på utmärkta 93,8 i räddningsprocent och Christoffer Rifalk blev trea på 92,86.

Innan nedsläpp delade Blue Front Support ut priset till Årets Slitvarg - Filiph Engsund. Filip har slagit personligt rekord med 32 poäng (13 mål) och utmärkta plus 28 och en tredjeplats i plus/minusstatistiken.

Speldagar i HockeyAllsvenska Finalen (bäst av fem matcher)