Hemma
Södertälje
SSK
Borta
Karlskrona
KHK

Matchguide: Forward gör debut i Tingsryd

30 januari 2019 10:00

Onsdag och full omgång i Sveriges mest underhållande liga! Vad hittar Ludvig Elvenes på i sin debut med Tingsryd? Tar Oskarshamn nionde raka hemmasegern? Bärgar AIK poäng för elfte matchen i rad? Fortsätter Västervik att vinna i ABB Arena? Svaren kommer ikväll!


FÖLJ HOCKEYALLSVENSKAN

» Biljetter
Sveriges mest underhållande liga är bäst live!

» C More
Alla matcher i HockeyAllsvenskan sänds på C More.

» HockeyAllsvenskan Live
Följ alla matcher på en gång: målpling, livetabell, kommentarer.

DAGENS TABLÅ

19.00 Södertälje - Karlskrona, Scaniarinken
19.00 Pantern - AIK, Malmö Isstadion
19.00 Björklöven - Almtuna, A3 Arena
19.00 Västerås - Västervik, ABB Arena
19.00 MODO - Karlskoga, Fjällräven Center
19.00 Vita Hästen - Tingsryd, Himmelstalundshallen
19.00 Oskarshamn - Leksand, Be-Ge Hockey Center

C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder Oskarshamn mot Leksand ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» I uppsnacket blir det intervjuer med Jonas Engström i Oskarshamn och Daniel Gunnarsson i Leksand.
» Även fokus på matchen mellan Södertälje och Karlskrona.
» Spelarkorrarna Jonas Engström, Oskarshamn, och Tor Immo, Leksand, bjuder på inside-material.
» I första pausen blir det en längre intervju med Oskarshamns tränare Håkan Åhlund.
» I andra pausen är det fokus på Guldgallret och den här gången är det juniorerna i Leksand och Karlskoga som synas.
» Alla mål från alla matcher.

VÄRT ATT VETA

Förutsättningarna inför kvällens matcher!

SÖDERTÄLJE - KARLSKRONA

Efter fem raka segrar och poäng i nio raka matcher så tog sviten slut för Södertälje när det blev bortaförlust mot Leksand.
Nu hoppas laget studsa tillbaka i hemmakampen mot Karlskrona, en match som är viktig i tabellen då lagen är sjua och åtta i sammandraget och båda står på 61 poäng.
– Det (Karlskrona) är ett bra lag. Det är ett lite lurigt lag att möta. Jag tycker vi bemästrade det bra här hemma sist. Men det är ett lag som har skickliga spelare som straffar bjudningar hårt. Det är balansen som är viktig, vi ska våga spela och ha mycket puck, men ta smarta beslut, säger Södertäljes tränare Ulf Lundberg till klubbens hemsida.
Gästande Karlskrona vann senast, men har sex raka förluster på bortaplan.
– Vi har en trend som vi behöver bryta, absolut. Vi behöver hitta ett sätt att vinna på bortaplan och vi får chansen mot ett väldigt, väldigt bra Södertälje, säger tränaren Ove Molin till blt.se.
– Vi har pratat om vikten av att spela lite annorlunda på bortaplan. Vi behöver vara mycket, mycket smartare. Framför allt är vi för enkla att vinna mot. Misstagen vi gör är för stora. Misstag kommer att ske ute på isen. Det vet vi allihop, men vi är lite för enkla att spela mot.

Noterat:
» Södertälje får tillbaka backen Marcus Karlström från skadelistan men tappar å andra sidan Stefan Johansson som saknas av privata skäl. Forwarden Mikael Ahlén är tillbaka igen vilket gör att David Åslin hamnar utanför laget. Skadelistan: Marcus Bohman, Nicklas Grossmann, Jacob Spångberg, Axel Andersson och Stefan Gråhns. Avstängd: Emil Bejmo.
» Karlskrona har samtliga spelare tillgängliga, skriver blt.se.
» Södertäljes Nicolai Meyer har gjort poäng i tretton raka matcher.

» Läs mer på Södertäljes hemsida

PANTERN - AIK

Blir det kryss efter 60 minuter mellan Pantern och AIK?
Det är inte helt osannolikt eftersom Panterns tre senaste matcher har slutat oavgjort efter tre perioder. Ja, Pantern har till och med kryssat i sex av de åtta senaste matcherna.
Blir det kryss efter full tid så letar AIK efter ett trendbrott eftersom laget förlorat de fyra senaste matcherna som gått till övertid eller straffar.
AIK är i fin form med poäng i tio raka matcher och tog en tung 5-4-seger mot serieettan Oskarshamn senast.
– Det (Pantern) är en tuff motståndare, de spelar fysiskt och är ganska stora. Det blir tajt, som alltid, men vi gjorde en bra match sist där nere och vann med 4–0, säger AIK-tränaren Tomas Mitell till hockeypuls.se.
Noterbart i AIK är är att målvakten Erik Källgren är tillbaka efter att ha brutit matchen mot Södertälje i mitten av förra veckan.
– Han är tillbaka och det är inga konstigheter, han står, säger Mitell.

Noterat:
» Pantern spelade utan Ruben Rampazzo (varit borta länge), Lukas Haudum och Alexander Pettersson senast. Nick Olesen är tillbaka efter sin två matcher långa avstängning.
» AIK saknar Andreas Hjelm och Max Lindholm på grund av sjukdom. Det gör att junioren Emil Lindblom får göra debut. Målvakten Johannes Jönsson är kvar på skadelistan - men har börjat träna igen och närmar sig en comeback.
» AIK:s Daniel Muzito-Bagenda har gjort mål i tre raka matcher.

BJÖRKLÖVEN - ALMTUNA

Sex raka förluster, en plats under negativa kvalstrecket och tre poäng upp till fast mark. Det är fakta för Almtuna just nu.
Uppsala-laget har ändrat om i båset där Nichlas Falk kommit in som ny huvudtränare men det fick ingen effekt senast mot Pantern där det blev en ny förlust (efter övertid).
Björklöven har också haft det tungt en tid, men efter nio raka matcher utan någon trepoängare så bröt Umeå-laget trenden senast när det blev en 3-2-vinst mot Västerås. Löven är nia i tabellen, sex poäng efter åttan Södertälje, och är i stort poängbehov för skjuta in energi i jakten på en kvalplats mot SHL.
– Vi har poäng i de fyra senaste matcherna och två vinster och jag hoppas att vi kan bibehålla det spelet, säger tränaren Joakim Fagervall till Björklövens hemsida.
– Almtuna är ett bra lag. Vi har haft jämna matcher mot dem hela säsongen. Fokus ligger på oss själva. Spelar vi som vi gjorde senast mot Västerås har vi möjlighet att slå alla lag.
Löven har inte gett upp en topp åtta-placering.
– Vi måste vara otroligt på tå hela resan nu, vi vill vara med och spela slutspel, det finns inom räckhåll och vi ska ta chansen, säger Fagervall.

Noterat:
» Björklöven spelade utan Oscar Masiello, Mikko Pukka, Simon Backman, Cody Murphy, William Eriksson och Marcus Jonsson senast.
» Almtuna saknar alltjämt Simon Johansson, Jesper Mångs och Tobias Hage där den sistnämnde missar resten av säsongen.
» Björklövens Mattias Granlund har gjort tre mål på de två senaste matcherna.
» Almtunas Tony Mårtensson har gjort poäng i sju raka matcher.

» Läs mer på Björklövens hemsida
» Läs mer på Almtunas hemsida

VÄSTERÅS - VÄSTERVIK

Västerås är starka hemma den här säsongen. Laget hade tio raka hemmasegrar innan man åkte på 1-6-snytingen av Västervik, men efter det har västmanlänningarna börjat bygga en ny hemmasvit och är nu uppe i fem raka hemmasegrar.
Det enda laget som besegrat Västerås i ABB Arena på de sexton senaste matcherna är alltså Västervik, samma Västervik som är tillbaka i arenan ikväll.
– Jag hoppas så klart på en annorlunda match, för senast var det sämsta vi gjort på hela säsongen, säger tränaren Thomas Paananen till vlt.se om förra kampen mot Västervik.
– Det (Västervik) är ett lurigt lag. När de spelar på topp så är de riktigt bra. De slog Karlskoga borta senast och höll nollan där. Han är skicklig coachen också och får ut mycket av sitt spelarmaterial.
Faktum är att Västervik vunnit alla fyra matcherna som laget spelat i ABB Arena genom åren.
– Det kan vara tillfälligheter, men det kan också vara att de gör någonting bra som vi har svårt för. Men jag har faktiskt inte tänkt på det, säger centern Mikael Frycklund.
Västervik som kanske är på gång på bortaplan igen. Smålänningarna hade förlorat fyra raka bortamatcher innan det blev en 1-0-seger mot Karlskoga i Nobelhallen senast.

Noterat:
» Västerås får tillbaka Anthon Eriksson efter en avstängning. Däremot saknas alltjämt Fredrik Hetta och Marcus Bergman, skriver vlt.se..
» Västervik har inte släppt något lag inför ikväll ännu. Senast saknades Niklas Enberg och Andreas Frisk, en backduo som varit borta ett bra tag.
» Västerås Sebastian Benker har gjort mål i fem av de sju senaste matcherna.

» Läs mer på Västerviks hemsida

MODO - KARLSKOGA

MODO blandar och ger. Efter två raka vinster så åkte laget på en 1-2-förlust mot Tingsryd senast.
Nu väntar hemmamatch mot Karlskoga och den är viktig för tabellen. Karlskoga är fyra i sammandraget, fem poäng före sexan MODO. Placeringarna är viktiga inför spel i Slutspelsserien där lag får med sig poäng baserat på tabellposition.
Det har varit tajt mellan MODO och Karlskoga under säsongen. MODO vann första mötet med 3-2 efter övertid, sedan har Karlskoga vunnit med 1-0 två gånger (en vinst efter straffar).
– De har en strukturerad defensiv som vi inte kunnat lösa utan blivit mer och mer försiktiga och inte velat ta risker ju längre matcherna gått. Det har någonstans straffat oss när de senast petade in en puck sent och inte bjudit på någonting sett över hela matcherna. Vi vet hur matchbilderna varit och vi vet också att vi ska göra allt för att det inte ska bli så den här matchen, säger MODO:s tränare Björn Hellkvist till klubbens hemsida.
Karlskoga kommer från två raka uddamålsförluster mot Västerås och Västervik.
– Det har varit tajta matcher mot Modo tidigare, oftast målsnålt. Vi behöver behöver bli mer desperata framåt och ta mer obekväma avslut, säger assisterande tränaren Johan Schoultz till Karlskogas hemsida.

Noterat:
» MODO har släppt Ludvig Elvenes till Tingsryd. Victor Aronsson är kvar på skadelistan.
» Karlskoga får tillbaka Alexander Leandersson och Carl Berglund som missade senaste matchen på grund av sjukdom. Viktor Lang, Fredrik Forsberg och Mikael Eriksson finns på skadelistan medan Juliuz Persson är avstängd.

» Läs mer på MODO:s hemsida
» Läs mer på Karlskogas hemsida

VITA HÄSTEN - TINGSRYD

Med tolv omgångar och 36 poäng kvar att spela om och med tretton poäng upp till kvalstrecket så känns matchen mot Tingsryd som sista chansen för Vita Hästen att gjuta in hopp om att slippa negativt kvalspel.
Vita Hästen är sist i tabellen och Tingsryd parkerar precis ovanför strecket. Vinner Vita Hästen så minskas avståndet till tio poäng, blir det förlust ökar avståndet till minst femton poäng.
– Alla matcher är oerhört viktiga resten av säsongen men en sån här match står mycket på spel, säger backen Rikard Olsén till nt.se.
– Jag försöker fokusera på att ta dag för dag och match för match, som alla andra. Vi vet ju att vi fortfarande har chansen. Då tror vi på det och går för det. Om vi ser till spelet tycker jag ändå att våra chanser har ökat. Vi hade ju en bra start på nya året och nu har det blivit lite torsk igen. Men vi spelar fortfarande mycket bättre än vi har gjort tidigare under året. Jag tycker vi har varit värda lite mer poäng också.
Efter en stark start på 2019 så har Vita Hästen förlorat de tre senaste matcherna.
Även Tingsryd söker ett trendbrott då smålänningarna förlorat de fem senaste bortamatcherna.
– Det blir en tuff match, vi har haft svårt mot Vita Hästen borta, säger Tingsryds tränare Larry Pilut till smp.se.

Noterat:
» Vita Hästen spelade utan Anton Danielsson, Simon Krekula, Henrik Nyberg, Mattias Kalin och Henrik Rommel senast.
» Tingsryd kommer till spel med samma lag som senast plus nyförvärvet Ludvig Elvenes som gör debut. Martin Rewáy saknas alltjämt på grund av en hjärnskakning, skriver smp.se.

OSKARSHAMN - LEKSAND

Oskarshamn förlorade mot AIK senast, och därmed så öppnade kampen om förstaplatsen i HockeyAllsvenskan upp sig. IKO är alltjämt etta, men avståndet ner till tvåan AIK är nu blott två poäng. De två lagen är en bra bit före trean (tolv poäng), men kampen om förstaplatsen är viktig då den ger hemmafördel i HockeyAllsvenska Finalen.
Hemma är Oskarshamn urstarka och har åtta raka segrar. Nu väntar hemmakamp mot Leksand.
– Varje match är unik, hemma och borta spelar inte alltid roll, utan det handlar om prestationen. Det brukar bli bra matcher mot Leksand, och vi vill ta revansch från förlusten senast, säger assisterande tränaren Fredrik Hallberg till klubbens hemsida.
Leksand har kommit igång på slutet. Dalalaget har tre raka segrar och fem vinster på de sex senaste matcherna.
– Det ryktas om att det är slutsålt i arenan inför matchen imorgon (idag), så det blir en härlig utmaning. Vi vann här nere senast, och det finns goda möjligheter att göra en bra match igen och kunna ta tre poäng. Jag tycker att Oskarshamn är det laget i HockeyAllsvenskan som spelar med mest finess. De lyckades vända matchen ett par gånger på oss senast, bland annat genom något riktigt konstmål direkt på tekning, så de är skickliga, säger backen Mattias "Kolan" Karlsson till Leksands hemsida.

Noterat:
» Oskarshamn har saknat backarna Isak Pantzare och Anton Björkman ett tag. Pantzare är tillbaka i full träning, säger Fredrik Hallberg till Oskarshamns hemsida.
» Leksand spelade utan Axel Bergkvist, Wilde Bröms, Erik Aterius och Tobias Forsberg senast. Mattias Ritola är avstängd.
» Leksands back Daniel Gunnarsson har gjort mål i tre raka matcher.

» Läs mer på Oskarshamns hemsida
» Läs mer på Leksands hemsida