Leksand
LIF
Södertälje
SSK

Förlust trots bra bortaprestation – Leksand bröt SSK:s segersvit: "Värt ett bättre öde"

26 januari 2019 16:24

SSK gjorde en fin prestation på bortaplan mot Leksand och hade ledningen inför sista akten. Men där var det hemmalaget som hade fru Fortuna på sin sida, vände till 4-3 och lyckades ta hem alla tre poängen. SSK:s fina svit med fem raka segrar och poäng i nio raka matcher bröts därmed. Nu väntar hemmamatch i Scaniarinken på onsdag då Karlskrona kommer på besök.

Välkomna på nästa hemmamatch SSK-Karlskrona onsdag 30 jan - boka biljett här!

Upp mot 400 SSK-supportrar fanns på plats i arenan när pucken släpptes i Tegera på lördagseftermiddagen. Det var dock hemmalaget som fick en drömstart och gjorde 1-0 efter bara 1.35. Thomas Valkvä-Olsen sköt och Linus Persson lyckades få in returen med skridskon. Domaren fick ta hjälp av videogranskning men målet godkändes till slut och Leksand hade skaffat sig en tidig ledning.

Efter halva perioden spelats bjöd Anton Karlsson Victor Andersson på en rak höger efter avblåsning. Utvisning på Karlsson och i det överläget tog Lindsay Sparks chansen. Han grundlurade en Leksing i slottet och sköt ett skott som tog på en spelare och studsade in bakom Brage i LIF-kassen. 1-1 och kvitterat efter 11.38.

SSK skulle även ta ledningen. I 17:e minuten bröt Lucas Carlsson in framför mål, sköt en backhand och kunde sedan slå in sin egen retur. Lucas Carlssons femte mål för säsongen och 2-1 till SSK. Men Leksand replikerade omgående bara halvminuten senare fick backen Mattias Nilsson läge och gjorde sitt första mål för säsongen. 2-2 och oavgjort efter första perioden.

Meyers magi bakom SSK:s ledningsmål

I inledningen av andra perioden var det mest Leksand. Hemmalaget pressade högt och SSK som hade långt till båset för att byta hamnade lite i brygga.

Men SSK kom ur pressen och lyckades lyfta upp spelet och när förstakedjan var inne i sjätte minuten kom ledningsmålet. Nicolai Meyer var dirigenten som placerad bakom Leksands mål lade en magisk bakom ryggen passning på bladet på Christopher Liljewalls klubba. Kaptenen kunde enkelt raka i 3-2 i öppen kasse och åka fram till Meyer och säga tack och bock.

När SSK sedan fick chansen i powerplay var det även nära 4-2 till gästerna då både Martin Janolhs och Lindsay Sparks fick bra lägen, men Brage i Leksandskassen klarade båda skotten.

Något mer mål föll inte i andra perioden – även om chanserna inte saknades – och SSK var i ledning inför sista akten.

**SSK skapade chanserna – Leksand gjorde målen **

I tredje perioden inledde SSK bra och man skapade flera fina lägen för att utöka ledningen under de första minuterna. Fjärdekedjan var bland annat inne och satte bra tryck och fick flera målchanser. Därefter hade Sparks och Dyk varsitt fint läge och dessutom hade Marcus Fagerudd ett bra skott som gick i ribban.

I stället för utökad ledning för SSK skulle Leksand kvittera efter 6.23. Jesper Ollas snappade upp en puck och kom fri med Sahlin och satte 3-3.

För dagen pigge Lindsay Sparks åkte sig strax därpå återigen fri med Brage. Men inte heller den gången lyckades han överlista Leksandsmålvakten. Även Sebastian Dyk fick ännu ett fint läge framspelad av Meyer. Inget mål men tredje perioden saknade verkligen inte chanser.

Till slut var det dock en lyftning från mittzon av Leksand som skulle ge hemmalaget ledningen. Pucken studsade lurigt framför en olycklig Alexander Sahlin och in i mål. 4-3 till Leksand med åtta kvar av tredje.

SSK lyckades därefter aldrig riktigt få till en slutforcering och kvittera och tyvärr fick man efter fem raka segrar och poäng i nio raka matcher vända hem till Södertälje tomhänta.

– Sett till grabbarnas kämpainsats och driv var det värt ett bättre öde. Vi tar absolut med hur vi kunde täppa till i mitten och vi skapade mycket chanser, vi kunde avgjort tidigare. Totalt sett är det surt, sade tränare Ulf Lundberg till Cmore efter matchen.

Nu väntar hemmamatch mot Karlskrona i Scaniarinken på onsdag och nya möjligheter till poäng.

MATCHFAKTA: Leksand-SSK

Slutresultat: 4-3 (2-2, 0-1, 2-0)

Målskyttar 1-0 Linus Persson (Valkvä-Olsen). 1-1 Lindsay Sparks (Janolhs, Berg), 1-2 Lucas Carlsson (Gustafsson, Bengtsson), 2-2 Mattias Nilsson (Karlsson, Knuts), 2-3 Christopher Liljewall (Meyer, Berg), 3-3 Jesper Ollas (Knuts, Karlsson), 4-3 Daniel Gunnarsson (Ollas)

Skottstatistik: 41-34

Utvisningsminuter: 4-2

Publiksiffra: 5 274