Hemma
Karlskrona
KHK
Borta
Almtuna
AIS

Matchguide: Målar Sebastian Dyk igen?

4 januari 2019 10:00

Fredag och fem matcher i Sveriges mest underhållande liga! Gör Sebastian Dyk mål för fjärde matchen i följd? Tar Oskarshamn åttonde raka trepoängaren? Fortsätter Roger Melins segersvit i Leksand? Hur klarar sig Marcus Westfält i Karlskrona-debuten? Svaren kommer ikväll!


FÖLJ HOCKEYALLSVENSKAN

» Biljetter
Sveriges mest underhållande liga är bäst live!

» C More
Alla matcher i HockeyAllsvenskan sänds på C More.

» HockeyAllsvenskan Live
Följ alla matcher på en gång: målpling, livetabell, kommentarer.

DAGENS TABLÅ

19.00 Karlskrona - Almtuna, NKT-Arena Karlskrona
19.00 Leksand - AIK, Tegera Arena
19.00 Vita Hästen - Västerås, Himmelstalundshallen
19.00 Västervik - Oskarshamn, Plivit Trade hallen
19.00 Södertälje - MODO, Scaniarinken

C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder Leksand mot AIK ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» I uppsnacket blir det intervjuer med Daniel Gunnarsson, Leksand, och Éric Castonguay, AIK.
» Spelarkorren Filip Windlert, AIK, bjuder på inside-material.
» I första pausen gästar Leksands forward Tor Immo som är avstängd två matcher på grund av en "physical abuse of officials".
» I andra pausen listar C More-experten Mike Helber det hetaste från den gångna veckan.
» Alla mål från alla matcher.

VÄRT ATT VETA

Förutsättningarna inför kvällens matcher!

KARLSKRONA - ALMTUNA

Igår meddelade Karlskrona att viktige centern Matt Carey lämnar laget för spel i SHL med Rögle. Samtidigt berättade klubben också att Marcus Westfält, senast i Brynäs, värvas in som ersättare.
KHK hymlar inte med att dealen hade ekonomisk betydelse.
– Vi har blivit av med en och fått en annan och efter det gick vi med plus för en gångs skull. Det är skäligt betalt för en spelare under kontrakt, säger sportchefen Patric Larsson till blt.se.
Återstår att se vad bytet får för effektiv på laget. Karlskrona har de sju senaste matcherna förlorat och vunnit varannan match. Nu väntar hemmakamp mot Almtuna.
– Vi har inte varit tillräckligt aggressiva i anfallszonen utan vi vill hitta tillbaka till det vi hade innan. Vi behöver bli kreativa och spela ut men vi får inte bli dumdristiga heller, säger tränaren Ove Molin till blt.se.
Almtuna är inne i samma trend som Karlskrona och har vunnit och förlorat varannan match de fem senaste omgångarna. Laget är elva i sammandraget, en poäng från negativt kval och fyra poäng från positivt kval.
– Vi har inte snackat så mycket om tabelläget, utan vi har mer fokuserat på att få igång spelet vi vill ha. Det har vi hittat lite på slutet och kan vi fortsätta så här ser det bra ut. Vi har några viktiga matcher framför oss nu, säger Viktor Hertzberg till hockeynews.se.

Noterat:
» Karlskrona får in nye Marcus Westfält som ersätter flyktade Matt Carey. I övrigt saknas alltjämt Kyle Osterberg som har problem med ett knä.
» Almtuna saknade Jesper Mångs och Tobias Hage i senaste matchen. Under fredagsmorgonen meddelade klubben att man värvat William Wiå och han gör debut redan ikväll.

LEKSAND - AIK

Roger Melin har fått en flygande start som ny huvudtränare i Leksand. Han tog över ett lag med nio raka förluster i bagaget, men såg omgående till att den trenden bröts och nu har Leksand vunnit två raka matcher. Hemma mot AIK jagar laget tredje raka vinsten.
– Det viktigaste är ändå vad vi gör ute på isen, att vi hela tiden försöker hitta sätt att utveckla oss själva. Resultaten kommer om vi gör sakerna bra. Men, givetvis är det alltid kul att vinna, säger Roger Melin till dt.se.
Efter fyra raka förluster så fick AIK till ett trendbrott innan nyår då det blev en hemmaseger mot Tingsryd. Någon stor svacka har man dock inte varit nere i under de fyra förlustmatcherna, enligt lagkaptenen Christian Sandberg.
– Jag tycker vi blev hårt straffade i matcherna. Jag vet inte om vi hade en svacka, vi är inte nöjda med insatserna men vi kunde ha gått segrande från de matcherna också, säger han till hockeypuls.se.
Sandberg medger dock att man spelmässigt inte är lika starka just nu som laget var i inledningen av serien. En lång skadelista under lång tid är en förklaring.
– Klart att vi vill tillbaka till det spel vi hade, utan att säga att vi tappat det, för det tycker jag inte. Men vi föll ur det lite, kanske för att vi hade några gubbar borta. Sen måste man kunna spela smart också, och inte åka ihjäl sig för att vinna ibland.

Noterat:
» Leksand saknar Mattias Ritola, Mattias Nilsson och Wilde Bröms på grund av skador. Erik Aterius kommer in i laget igen. Allt enligt dt.se.
» AIK får tillbaka viktige backen Johan Larsson. Däremot saknas Simon Fernholm och Philip Broberg. Joakim Lilliehöök är ett frågetecken på grund av sjukdom. Garry Nunn är skadefri men vilas i ytterligare en match. Allt enligt hockeypuls.se.
» AIK:s Éric Castonguay har gjort mål i två raka matcher.

VITA HÄSTEN - VÄSTERÅS

Vita Hästen fortsätter att ha det jobbigt. Laget har förlorat åtta raka matcher, har bara gjort fyra mål på de sex senaste matcherna och har en seger på de femton senaste kamperna.
De skrala resultaten senaste tiden har gjort laget till jumbo i tabellen där avståndet upp till säker mark nu är hela femton poäng. Nu väntar hemmamatch mot överraskningslaget Västerås.
Västmanlänningarna är dock nere i en liten svacka med tre förluster på de fyra senaste matcherna. Senast blev det torsk borta mot Södertälje och där drog VIK på sig många utvisningar, totalt 18 minuter.
Att ta så många utvisningar håller givetvis inte...
– Det blir svårt att vinna matcher helt klart, framför allt när de andra är bra i powerplay. Ett lag med ett bra powerplay kan ju varar rätt så dåliga i spelet fem mot fem. Men så vinner de och avgör i powerplay, säger forwarden Fredrik Hetta till vlt.se.

Noterat:
» Vita Hästen har tappat lånet William Wiå som brutit avtalet med Djurgården och därmed är fri att söka en ny klubb. I förra matchen saknades Wilhelm Westlund, Christopher Fish, Mattias Kalin, Henrik Nyberg, August Gunnarsson och avstängde Axel Levander.
» JVM-målvakten Samuel Ersson är på väg hem från Kanada och är spelklar till måndagens match mot Leksand. Mot Vita Hästen blir det därmed Marcus Dahlbom i kassen. Fredrik Hetta, som missat senaste matcherna på grund av skada, är ett frågetecken.

VÄSTERVIK - OSKARSHAMN

Västervik och Oskarshamn river igång 2019 med ett hett länsderby.
Oskarshamn kliver också in i det nya året med en superform. Serieettan avslutade 2018 med sju (!) raka trepoängare.
– Killarna ska ha en eloge för att dom orkar hålla uppe prestationen så bra över julen och mellandagarna. Nu är det historia och vi får ta oss an ett nytt år och vi börjar med ett derby, vilket ska bli jättekul. Det är positivt när det dyker upp lite andra typer av matcher med ytterligare faktorer inblandade. Men för oss är det inget annorlunda utan det är vår egen prestation och vårt sätt att spela vi fokuserar på, säger tränaren Håkan Åhlund till Oskarshamns hemsida.
Lagen har mötts en gång den här säsongen och då vann IKO med 4-2.
– Västervik har många individuellt skickliga spelare och man ska ha stor respekt och ödmjukhet för alla spelare i Allsvenskan. Så för oss gör det ingen skillnad om Trevor Mingoia är med eller inte utan vi fokuserar som sagt på vårt, säger Åhlund.
Västervik har poäng i fem raka matcher.

Noterat:
» Västervik saknar Niklas Enberg och Andreas Frisk på grund av skador. Trevor Mingoia är alltjämt utlånad till Rögle.
» Oskarshamn saknar backduon Isak Pantzare och Anton Björkman samt Adam Åhman och Filip Sveningsson som ännu inte kommit hem från JVM. Joakim Hillding är tillbaka efter att ha missat tre matcher.

» Läs mer på Västerviks hemsida
» Läs mer på Oskarshamns hemsida

SÖDERTÄLJE - MODO

Både Södertälje och MODO nu vunnit två matcher i rad. Vilket lag utökar sviten till tre matcher ikväll?
SSK har fyra segrar på de fem senaste matcherna och har fin form.
– De (MODO) spelar med hög intensitet och det har de vunnit ett antal matcher på, så det gäller för oss att dels vara påkopplade men också att spela med smartness och tålamod. Jag tror det kommer bli en riktigt bra hockeymatch, säger tränaren Ulf Lundberg till Södertäljes hemsida.
MODO hade fyra raka förluster innan man nu hittat vinnarspåret igen. Nu har man dessutom hållit nollan i två raka matcher (Linus Lundin har vaktat buren i båda matcherna).
– Stämningen verkar vara på topp i truppen. De här två vinsterna i mellandagarna tror jag har gjort oss gott. Vi fick hålla nollan två matcher och det känns som att vi har en tro på det vi gör. Det är en god känsla i truppen, säger tränaren Björn Hellkvist till MODO:s hemsida.
– Vi möter ett Södertälje som är ganska bra just nu. De har lite flow i allt som de gör och spelar med hyfsad fart. De har flera skickliga spelare och har några trollkarlar som det gäller att se upp med.

Noterat:
» Södertälje har Nicklas Grossmann, Marcus Bohman, Jacob Spångberg, Ludwig Blomstrand, David Åslin och Stefan Gråhns på skadelistan. Marcus Karlström har varit sjuk i veckan men väntas komma till spel.
» MODO har Victor Aronsson skadad. Oscar Pettersson är troligen inte redo efter smällen han fick mot Vita Hästen. Anton Karlström har varit krasslig och är ett frågetecken. Juniorforwarden Linus Pettersson gör allsvensk debut.
» Södertäljes Sebastian Dyk har gjort mål i tre raka matcher.

» Läs mer på Södertäljes hemsida
» Läs mer på MODO:s hemsida