IKO

IKO vände och bröt trenden

5 december 2018 21:40
HERR

IKO fick sitt trendbrott när man vände underläge 0-2 till seger med 3-2 borta mot Pantern. Matchen präglades av många utvisningar, totalt 17 st, och IKO kunde dra mest nytta av detta genom två power play mål. Nicklas Heinerö (bilden) blev tvåmålsskytt och Jonas Engström gjorde sitt tionde mål för säsongen och leder interna skytteligan.

Gästande IK Oskarshamn inledde matchen bra och hade några chanser men åkte på en utvisning efter fem minuter. Pantern, som inte har någon fin statistik i power play, lyckades utnyttja läget och göra 1-0, målskytt Oscar Eklind efter knappt sju minuter. Sedan var det ganska jämnt spelmässigt men efter power break började IKO ta över mer och mer. Man fick två power play i följd och hade tidvis bra pucktempo och en del fina avslut där Lars Volden i hemmakassen gjorde bra räddningar. Det blev inget pp-mål för IKO och Pantern tog sig ur pressen. Men IKO hade några riktigt vassa chanser i slutet och med minuten kvar kom man i ett två mot ett-läge som var värt ett bättre öde. Hemmalaget kunde gå till pausvila med en 1-0-ledning och det sköts ovanligt många skott i perioden, flest från bortalaget, 13-19.

Det blev utvisningarna som präglade andra perioden och det gynnade IKO mest. Pantern åkte på sex utvisningar och IKO tre. IKO fick spela 5 mot 3 två gånger. Men vi tar det från början, som inte var så rolig. Redan efter 48 sekunder fick Villiam Haag åka rakt igenom två zoner och lägga en enkel puck förbi Christoffer Rifalk. Sedan började utvisningarna, först två power play ganska tätt för Pantern men den här gången lyckades man inte dyrka upp IKO:s box. Strax därefter blev det IKO:s tur att spela power play, två minuter i fem mot tre. Man skapade en hel del på de två minuterna men Volden storspelade ända till sista sekunden, då kom äntligen målet. I en tilltrasslad situation och med Volden ur position fick Nicklas Heinerö gott om tid att lägga in den viktiga reduceringen efter nio minuter, hans fjärde mål. Assist de båda Joakim, Hillding och Thelin. IKO tog nu över mer och mer, samtidigt som Pantern drog på sig fler utvisningar. Än en gång kunde IKO utnyttja sitt numerära överläge. Efter en dryg minut i spel 5 mot 3 kom kvitteringen. Med fint pucktempo och förflyttningar så kunde man få Volden ur position igen och Jonas Engström gjorde sitt tionde mål med ett rappt direktskott i slottet, assist Piispanen/Hillding. Då återstod bara en minut av perioden och IKO hade power play ytterligare 40 sekunder. Skotten i andra perioden 11-23, på två perioder alltså mer skott än under en hel match vanligtvis, 24-42. Dessutom 28 utvisningsminuter.

Tredje perioden stod länge och vägde men Pantern fick lite medvind genom två power play under första nio minuterna. Men när IKO blev fulltaliga gick man till attack och efter hårt jobb av Matias Sointu, som äntligen fick sin första assist, kunde Nicklas Heinerö från nära håll skicka in 2-3 bakom Volden. Följaktligen Heinerös femte mål och därmed tvåmålsskytt ikväll. Halva perioden återstod och Pantern öste på men kom inte till några jättefarliga avslut samtidigt som Rifalk storspelade (över 95 i räddningsprocent). Pantern fick ändå en gratischans efter en märklig utvisning på Hutchings som blockerade pucken med hjälp av en Panternspelare. Men IKO gav allt i box play och när sedan Pantern tog ut målvakten blev det fortsatt starkt box play. Filiph Engsund hade två stolpskott mot det tomma målet i samma kontring. Klockan tickade till 60 minuter och IKO kunde kvittera ut tre poäng och bryta förlustraden. Skotten i tredje perioden 19-7, totalt 43-49. Publiksiffran, 98, är väl något slags rekord i ishockey på den här nivån.

Övriga matcher i omgång 26; Karlskrona-Karlskoga 3-5, Västervik-Leksand 3-0, Almtuna-Vita Hästen 2-0, Björklöven-Södertälje 3-0, Tingsryd-Västerås 2-5. AIK-MODO spelas på söndag. IKO, som befäste sin andraplats med halva serien spelad, får härnäst två raka hemmamatcher, Björklöven på fredag och AIK nästa onsdag, en ny seriefinal.

IK Pantern - IK Oskarshamn 2-3 (1-0, 1-2, 0-1)
06.54 1-0 Oscar Eklind (Nick Olesen, Mattias Lassen), spel 5 mot 4
20.48 2-0 Villiam Haag (Oliver Larsen)
29.10 2-1 Nicklas Heinerö (Joakim Hillding, Joakim Thelin), spel 5 mot 4
38.58 2-2 Jonas Engström (Arsi Piispanen, Joakim Hillding), spel 5 mot 3
50.34 2-3 Nicklas Heinerö (Matias Sointu)
Skott: 43-49 (13-19, 11-23, 19-7)
Utvisningar: Pantern 9x2, IKO 8x2
Domare: Patric Bjälkander
Publik: 98

IKO:s tränare Håkan Åhlund
– Vi hade pratat de senaste dagarna om hårt arbete och jag tycker samtliga svarar upp med en riktig arbetsseger. Det var bra disciplin i våra byten och vi var väldigt jobbiga att möta. Trots att vi hamnar i 2-0-underläge trummar killarna på och skapar power play som vi fick göra mål i. Det var starkt att kunna fortsätta och behålla intensiteten och den bra balansen som vi snackat mycket om, att inte gå bort oss i anfallszonen. Riffe i målet var bra och kedjan med Piispanen, Sveningsson och Hutchings gjorde en jättebra match. Men det är ingen individuell seger utan samtliga som chippar i och vi får med oss tre poäng, jättekul att se. Vi sköt jättemycket skott och det gav resultat. Nu får vi suga i oss det här ikväll, göra lite rehab imorgon och sen på det igen på fredag mot Björklöven.