IKO

Effektivitet och Rifalk gav storseger mot Leksand

10 oktober 2018 21:40
HERR

IKO vann med imponerande 5-1 borta mot Leksand. Det var en en enastående effektivitet, 5 mål på 25 skott, och en storspelande Christoffer Rifalk (48 räddningar) som bäddade för segern. Jonas Engström (bilden) gjorde hattrick och mer än fördubblade sin målskörd i år. Övriga målskyttar Jesper Dahlroth och Filip Sveningsson.

Matchen började lite avvaktande och gästande IKO fick ett tidigt power play. Pp fortsätter fungera bra och Jonas Engström kunde skicka in sitt tredje mål för säsongen när han stod välplacerad framför mål och tog vara på en retur efter skott av Nolan Zajac, assist även Filip Sveningsson. Sedan fick IKO jobba hårt i box play nästan fyra minuter i sträck. Men som bästa lag i spelformen hade man inga problem att hålla nollan intakt. Christoffer Rifalk kom in bra i matchen med många viktiga räddningar när trycket var som störst. Efter power break kom IKO ur pressen och kunde skapa lite lägen. Bland annat fick Filip Sveningsson ett friläge av Jesper Dahlroth som hemmakeepern Axel Brage räddade. Mot slutet åkte IKO på ytterligare en utvisning men klarade även den till periodpaus. Skotten klart till hemmalaget, mycket tack vare power play, 18-7.

IKO gjorde en mycket bra, och framför allt effektiv, andra period som man vann med 3-0. Tre minuter in i perioden sköt Jesper Dahlroth ett skott från distans som letade sig hela vägen in bakom Brage, assist Isak Pantzare och Markus Modigs. Det var Dahlroths första mål för säsongen. Leksand tvingades nu upp och det öppnade upp möjligheter för gästerna. Precis mitt i perioden fick Jonas Engström en fin passning från Arsi Piispanen och satte sitt andra mål i matchen (fjärde totalt) högt precis under ribban, otagbart för den tidigare IKO-keepern Brage. Assist även Christian Lindberg. Sedan gick det bara en dryg minut när hemmalaget drällde med pucken på offensiv blålinje, Alex Hutchings snodde åt sig pucken och satte fart. Han kom två mot noll tillsammans med Filip Sveningsson och osjälviskt lät han Sveningsson avsluta distinkt fram till 0-4, hans tredje mål i IKO-tröjan. Leksand bytte här målvakt och in kom den högerplockande Jonas Arntzen. Matchen gick i stå lite efter 0-4 även om IKO försvarade sig bra men det fanns inte energi till några långa anfall. Leksand sköt en hel del i perioden men Rifalk räddade allt, ibland till och med skott där han var rejält skymd. Skotten jämnade ut sig något och Leksand vann med 12-7 där IKO alltså gjorde tre mål på sju skott, här snackar vi effektivitet!

Leksand tryckte på i början av tredje perioden och Anton Karlsson (tidigare i IKO) sköt i ribban innan en minut hade gått. Strax efter fick Christian Lindberg ett bra skottläge, Lindberg som tidigare noterats för sin första poäng i Allsvenskan. Leksand fick ändå hål på Rifalk till slut. Efter fyra minuter kunde skyttekungen Thomas Valkvae-Olsen från nära håll peta in reducering till 1-4. Men Leksand fick ändå inte igång någon riktig jakt samtidigt som IKO försvarade sig bra. Efter tolv minuter fick Leksand ett nytt power play men första minuten kom man inte ur egen zon och IKO kunde hålla tätt. Med nästan tre minuter kvar tog Leksand ut målvakten men då klev Jonas Engström åter fram och på sitt andra försök gjorde han 1-5 i tom kasse och därmed hattrick. Skotten i tredje perioden 19-11 och totalt 49-25. Christoffer Rifalk stod för en strålande insats i kassen och räddade alltså 48 skott, nära 98 procent.

IKO hade Adam Åhman, Emil Carnestad och Robin Söderqvist på skadelistan ikväll och Eddie Levin fick en del speltid i kedjan med Engström och Heinerö. Dessutom Tobias Fridh som extraforward och Alexander Nilsson som back up på målvaktssidan.

Övriga fem onsdagsmatcher i omgång 7, där Tingsryd-Vita Hästen slutade 5-3 på tisdagen; Karlskorna-Södertälje 5-4, AIK-Pantern 3-2, Almtuna-Björklöven 2-0, Västervik-Västerås 0-2, Karlskoga-MODO 2-3 (ot). På fredag spelar IKO mot Karlskrona och då är det Årets Grabbkväll i Be-Ge Hockey Center. IKO stärkte sin tredjeplats och är fyra poäng efter ledande AIK som har två matcher mer spelade.

Håkan Åhlund, IKO:s huvudtränare:
– Vi är jättenöjda med tre poäng i Leksand, det tar vi alla dagar i veckan. Däremot inte så nöjda med spelet i första perioden men Christoffer Rifalk storspelar och håller oss kvar. I andra perioden är vi kliniska i våra avslut men har inget stabilt spel. Jag tycker tredje perioden spelmässigt är den där vi spelar vårt spel även om dom reducerar tidigt. Rifalk är stabil och jag tycker Arsis lina är den mest framstående idag där Arsi vinner mycket tekningar och Alex gör sin bästa match hittills. Vi går på sex backar och alla gör ett heroiskt jobb.

Leksands IF - IK Oskarshamn 1-5 (0-1, 0-3, 1-1)
04.18 0-1 Jonas Engström (Nolan Zajac, Filip Sveningsson), spel 5 mot 4
23.21 0-2 Jesper Dahlroth (Isak Pantzare, Markus Modigs)
30.01 0-3 Jonas Engström (Arsi Piispanen, Christian Lindberg)
31.27 0-4 Filip Sveningsson (Alex Hutchings)
44.04 1-4 Thomas Valkvae-Olsen (Oskar Lang)
58.37 1-5 Jonas Engström (Jesper Dahlroth, Alex Hutchings), spel 5 mot 6, mål i tom kasse
Skott: 49-25 (18-7, 12-7, 19-11)
Utvisningar: Leksand 2x2 IKO 5x2
Domare: Pierre Schilken