IKO

Adam Åhman nollade även Almtuna

3 oktober 2018 21:20
HERR

Nye målvakten Adam Åhman höll nollan för andra matchen i rad när IK Oskarshamn vann bortamatchen mot Almtuna med klara 4-0. Men det dröjde till tredje perioden innan det avgjordes då IKO gjorde tre mål. Två av målen ikväll kom i box play och ett i power play. Målskyttar John Dahlström, Nicklas Heinerö, Victor Öhman och Jonas Engström. Nu väntar serieledande AIK hemma på fredag

Hemmalaget började piggast men spelet blev efterhand lite avvaktande utan någon riktig struktur. IKO drabbades av tre utvisningar under perioden och klarade av att freda Adam Åhmans målbur från påhälsning. I sitt andra box play lyckades man dessutom själva göra mål fram till ledning 0-1. Filiph Engsund avväpnade en Almtunaback och kunde frispela John Dahlström och ytterligare en man och Dahlström kunde enkelt finta bort Oscar Fröberg i hemmakassen och slå in ledningsmålet i sin gamla hemmaarena. IKO var det något bättre laget sett över hela perioden och fick sista minuten spela power play men det blev inget mer mål. Få skott sköts i perioden, helt jämnt 6-6.

Tidigt i andra perioden dök ett jätteläge upp för IKO när Adam Åhman med ett långt uppspel gav Joakim Thelin ett friläge som dock missades. Ett par minuter senare fick Thelin ett nytt läge precis framför målvakten, men inget mål där heller. IKO tog ett stadigt grepp om spelet och det såg stundtals ut som power play. IKO fick chansen i power play efter drygt halva perioden men det blev bara en minut då man drog på sig en utvisning. I det korta box play som följde var John Dahlström nära att göra sitt andra mål i numerärt underläge. Mot slutet tog IKO över mer och mer och med en stark forcering under sista minuterna jobbade man sig till ett power play som fortsatte in i tredje perioden. Skotten i andra med övertag för gästerna, 7-10.

IKO fick en kanonstart på tredje perioden med mål redan efter en halvminut. Oskar Nilsson sköt, Victor Öhman direktpassade returen till Nicklas Heinerö som snyggt gjorde sitt första mål för säsongen. Efter sju minuter kom även 0-3 när Victor Öhman väl placerad framför mål direktsköt ett mål som domaren ringde på men godkände efter kort granskning. Assist två gånger Joakim, Thelin och Hillding. IKO fortsatte ösa på och gjorde ytterligare ett mål i box play! Jonas Engström tog vara på en situation när en Almtunaspelare olyckligt tacklade en egen spelare med skada som följd och domaren lät spelet fortgå. IKO kom två mot en men Engström avslutade själv fram till 0-4. Därmed var så klart matchen avgjord och resten blev en transportsträcka och en ambition att hjälpa Adam Åhman till hans andra raka nolla, vilket man lyckades med. Åhman blev utsedd till matchens lirare och är nu överlägset bäste målvakt i serien med bara ett insläppt mål på 3 matcher med 93 räddningar, nästan 99 procent! Skotten i tredje perioden 12-11 och totalt 25-27.

Övriga matcher i kvällens fulla allsvenska omgång; Karlskorna-MODO 2-4, Leksand-Vita Hästen 1-2 (ot), Björklöven-Pantern 1-3, Karlskoga-Västerås 4-2, Tingsryd-Västervik 1-2 (str), AIK-Södertälje 4-3 (ot). Resultaten innebär att IKO är kvar på tredje plats men tog in en poäng på serieledande AIK, som man alltså möter på fredag.

Håkan Åhlund, IKO:s huvudtränare:
– Första perioden var vi inte riktigt där. Vi får spela mycket box play men gör i och för sig ett mål i spelformen. Det var tur att Adam var på tå och räddade oss kvar i matchen. Sen tycker jag vi flyttade upp spelet avsevärt bättre i andra och fick lite längre anfall och dom blev lite trötta och hade bara sex backar. Det betalade sig sedan i tredje när vi gjorde tre mål. Vi växte in ju längre matchen gick och en stabil bortamatch till slut. Adam var jätteduktig och han fick lite tuffare idag än i lördags och gjorde några riktigt svettiga räddningar. Vi samlar ihop oss gör klart godkänd andra och tredje period. Vi får ta med oss dom positiva bitarna, till exempel ett bra box play igen och även ett bra power play.

Almtuna IS - IK Oskarshamn 0-4 (0-1, 0-0, 0-3)
09.49 0-1 John Dahlström (Filiph Engsund), spel 4 mot 5
40.34 0-2 Nicklas Heinerö (Victor Öhman, Oskar Nilsson), spel 5 mot 4
47.06 0-3 Victor Öhman (Joakim Thelin, Joakim Hillding)
49.07 0-4 Jonas Engström, spel 4 mot 5
Skott: 25-27 (6-6, 7-10, 12-11)
Utvisningar: Almtuna 5x2, IKO 5x2
Domare: Peter Lyth