KHK föll i seriefinalen

4 november 2020 21:45

Serieledande Troja/Ljungby vann kvällens match i NKT Arena Karlskrona med 3-5 (0-3, 3-1, 0-1).


På onsdagskvällen väntade seriefinal i NKT Arena när IF Troja/Ljungby kom på besök. Att Ljungbylaget heter just Troja och har en häst i klubbmärket är bara en slump och inget genomtänkt beslut. Några entusiaster träffades 22 mars 1948 på ett lager i en kemikalieaffär, för att bilda en ishockeyförening. En av mötesdeltagarna råkade stöta till en hylla och en tapetrulle trillade ner. Man tog upp rullen från golvet och på rullens flik stod det Trojatapeten. När de spanade mera såg de också ett emblem med en stegrande häst. Ishockeyklubben Troja hade fått sitt namn och klubbmärke.

Den anrika föreningen från Småland har fostrat spelare som Mattias Weinhandl, Roger Johansson, Stefan ”Åttan" Nilsson och Kenneth Ekman för att nämna några. Tittar man bredare på det och ser vilka som representerat Troja är det rena hockeygodiset. Jag tänker bara nämna några namn här. Vad sägs om Leo Gudas, Sune ”Sollet" Bergman, Kenneth ”Sutarn" Andersson, Johan Lindbom, Per-Arne ”Pirro" Alexandersson, Hannu Lassila och Rickard Wallin. Listan kunde som sagt gjorts mycket längre. Troja har flera gånger varit nära att ta steget upp i yppersta finrummet, men har ännu inte lyckats med detta. Man har dock mängder med säsonger i näst högsta serien. Nu har man satsat för att börja resan uppåt igen.

Period 1

Över till kvällens drabbning. När pucken släpptes i NKT Arena var det inledningsvis Karlskrona som försökte föra spelet. Några heta chanser skapades dock inte, utan lagen kände mer på varandra. Så åkte armen upp på domaren för en avvaktande KHK utvisning. Då skulle Troja göra det viktiga förstamålet. Victor Romfors får en passning från bakom förlängda mållinjen. Han står helt omarkerad och gör inget misstag. Tiden visade 4.32.

Efter ledningsmålet tar Troja över allt på isen. Karlskrona är på tok för passiva, samtidigt som laget från Småland gör det väldigt bra. Efter 7.59 åker Englund ut och Troja får spela powerplay. KHK blir rejält pressade och till slut kan man inte stå emot. Den andra brodern Romfors med förnamnet William gör 0-2. Detta efter 9.51 spelat. Troja var inte nöjda där. Efter 13.13 kom 0-3. Helt ostörd inne i slottet är Carl-Johan Sjögren sist på pucken.

Därefter försöker KHK att skaffa sig kontakt. Siki är nära att näta, ett skott i stolpen och ett par heta chanser I powerplay. Inget hjälpte. 0-3 på tavlan när lagen gick till pausvila.
Skott: 6-7

Period 2

Mats Lusth måste sagt både ett och två valda ord i pausvilan. Det var ett helt nytt Karlskrona som äntrade isen. Det var som spelarna hade Eddie Meduzas gamla slagdänga ”Gasen i botten" i sina öron. Det hann bara gå 33 sekunder innan Pontus Englund smackar in 1-3. Förarbetet svarade Johansson och Solomon Frisell för. KHK fortsatte att trycka på och man surrade likt ilskna bålgetingar. Chanser skapades. Med 2,30 spelat tvingas en Trojaspelare ta pucken med handen i egen målgård. Domaren visar tecknet för straff. Mikael Roslund tar sats och han visar ingen som helst tvekan. Välriktat och otagbart. 2-3 och rejäl nerv i matchen.

Karlskrona fortsatte jaga, men Troja kom titt som tätt i giftiga spelvändningar. Det blev också 2-4 när klockan stod på 8.28. Sist på pucken var Carl-Johan Sjögren som gjorde sitt andra för kvällen. Detta efter att man kommit i tre mot två läge. Man var då rädd att KHK skulle tappa lite mod. Den oron hade man aldrig behövt ha. Karlskrona jobbar sig till ett två mot ett läge. Roslund spelar in till Axel Lindström som är klinisk i sin precision. 3-4 i matchen och båda lagen fortsatte skapa chanser.

Efter 6.24 är pucken i Karlskronas mål, men det föregicks av en interference på Hellgren i kassen och istället fick KHK spela powerplay. Då var det ytterst nära kvittering vid flera tillfällen. Det blev dock inga fler mål i perioden.
Skott: 14-5

Period 3

Tredje perioden såg ett Karlskrona som jagade en kvittering. Samtidigt var gästerna hela tiden giftiga som ormar i sina framstötar. I Troja spelade Carl-Johan Sjögren nästan nonstop i slutet av matchen och det var ingen tillfällighet att han är den som slår in den berömda spiken efter 18.53, när Karlskrona har plockat Hellgren i en sista jakt att utjämna. Därmed blev nämnda Sjögren tremålsskytt.
Skott: 2-13

Sammanfattningsvis är Troja ett mycket duktigt och kompakt lag. Det är bara att lyfta på hatten och gratulera till segern. Man får inget gratis mot dem. Det är inte i säsongens första drabbning man måste besegra Ljungbylaget.
En läxa för Karlskrona får bli att man kan inte bjuda på så mycket som man gjorde i första perioden, inte när man möter ett lag av Trojas kaliber. Det är bara att bryta ihop, fortsätta slipa på detaljer och ta revansch i nästa match.

MATCHFAKTA

KARLSKRONA HK - IF Troja/Ljungby 3-5
Periodsiffror: 0-3, 3-1, 0-1
Skott: 22-25

Målskyttar Karlskrona: Pontus Englund, Mikael Roslund, Axel Lindström

Målskyttar Troja: Victor Romfors, William Romfors, Carl-Johan Sjögren x3

Matchstatistik från swehockey.

Nu väntar en veckas uppehåll innan Karlskrona på lördagen den 14/11 möter Nybro Vikings i NKT Arena Karlskrona.
OBS! Matchen är flyttad från den 15/11 till den 14/11.