J20 vidare till kvartsfinal i SM-slutspelet

22 mars 2019 23:35

KHK J20 vann kvällens åttondelsfinal på bortaplan mot Växjö Lakers när man vände ett 3-1 underläge till seger på straffar och därmed vann matchserien med 2-0 i matcher.

Första matchen i onsdags i NKT Arena blev en rysare. Växjö öppnade målskyttet tidigt i inledningen av matchen men KHK kvitterade och tog sedan ledningen med 2-1 i inledningen av den andra perioden.
Med blott 9 sekunder kvar av ordinarie tid kvitterade Växjö och matchen gick vidare till en mållös förlängning. I den efterföljande straffläggningen drog KHK det längsta strået när Melwin Sundén satte den enda straffen samtidigt som Hampus Nivalainen stoppade alla Växjös fem straffar.

Inför kvällens returmöte var Växjö tvingade att vinna för att ta matchserien till en tredje och avgörande match. Returmatchen i Växjö blev snarlik onsdagens möte med skillnaden att det istället var bortalaget som gick segrande ur striden.
Bortalaget tog ledningen, hemmalaget kvitterade och tog ledningen i den andra perioden. En sen kvittering under ordinarie tid skulle ta matchen till en mållös förlängning och ett straffavgörande skulle avgöra.

Period 1
KHK fick en bra start på matchen efter att man tidigt i den första perioden tog ledningen genom Albert Praem. Med lite mer än halva perioden spelade tilldelades Växjö ett straffslag men Nivalainen såg till att bortalaget kunde gå till periodvila med en 1-0 ledning.

Period 2
I mittperioden fick Växjö bäst utdelning när man gjorde tre raka mål inom loppet av fem minuter och tog kommandot med en 3-1 ledning.
Lucas Edmonds såg dock till att resultatet efter två perioder skrevs till 3-2 efter en sen reducering med 54 sekunder kvar av perioden.

Period 3
KHK skruvade upp tempot och jagade en kvittering. Med 1:15 kvar av ordinarie tid lämnade Nivalainen kassen och med 53 sekunder kvar av den tredje perioden lyckas Hampus Karlsson kvittera och matchen gick till förlängning.

Period 4/ straffläggning
Förlängningen blev mållös även ikväll och återigen skulle det krävas straffläggning för att skilja laget åt.
KHK gick segrande ur matchserien sedan Marcus Westfält lyckades överlista Jesper Eliasson i Växjö-målet samtidigt som Hampus Nivalainen ännu en gång spikade igen. Nivalainen stoppade 11 av 11 straffar under dessa två mötena lagen emellan.

Vilka KHK får möta i kvartsfinalerna är i skrivande stund inte klart. Kvartsfinalerna drar igång den 27/3 och spelas bäst av tre matcher.