Stark förstaperiod grundlade segern mot Skövde IK

23 januari 2022 18:45

Efter en stark inledning av matchen skapade KHK sig en fyramålsledning innan hemmalaget Skövde bit för bit åt upp gästernas försprång. Efter full tid skrevs resultatet till 3-5 i KHK:s favör med periodsiffrorna 0-3, 2-1, 1-1.

KHK kom senast från seger på hemmaplan mot Hanvikens SK efter ett kort uppehåll samtidigt som Skövde på grund av smittspridning och inställda matcher inte spelat match sedan den 9 januari. Senast lagen möttes vann KHK med 5-1 i NKT Arena Karlskrona och Karlskrona som gått starkt i Allettan var på förhand favoriter.

KHK vinner matchens första tekning och tar även direkt kommandot med ett snabbt ledningsmål. Klockan stannar på 2:17 när Jesper Solomon Frisell sätter igång en spelvänding med en öppnande passning till Niklas Johansson i mitten. Niklas driver in med pucken i anfallszon och lägger in mot mål där Jacob Grönhagen kommer farandes och styr in ledningspucken.
Gästerna fortsätter att sätta press på hemmalaget Skövde och är nära att utöka till 0-2 när Oscar Gustafsson får ett jätteläge framför Robin Wallin i Skövde-kassen.
Efter 5:16 drabbas Skövde av en utvisning i offensiv zon och KHK som varit starka i numerärt överläge tar vara på chansen. Micke Saari vinner den efterföljande tekningen och Simon Andersson ger KHK ledningen med 0-2 endast 5 sekunder in i det numerära överläget.
Efter målet slår KHK av lite på takten samtidigt som Skövde lyfter upp sitt spel men lyckas inte komma till några vassa chanser. Under powerbreak får man tid att samla sig igen och KHK tar också tillbaka initiativet i matchen.
Efter 14:13 är trion Roslund, Andersson och Saari på jakt i offensiv zon. Mikael Roslund som befinner sig bakom mål lägger ut pucken till Simon Andersson vid målvaktens vänstra tekningscirkel som direkt lägger en diagonalpass till Micke Saari som snyggt sätter 0-3.
Drygt två minuter senare drabbas KHK av utvisning, men ett bra försvarsspel av gästerna ser till att Skövde inte får några riktiga chanser. Kort efter att Oscar Gustafsson suttit av sitt straff hittar Jacob Grönhagen från egen zon Oscar som serveras ett friläge men han lyckas inte överlistan Robin Wallin utan pucken tar retfullt i stolpen.
KHK vinner den första perioden med 0-3 och har full kontroll på händelserna på isen. Skott: 11-10

Skövde kommer ut bättre i inledningen av den andra perioden och vaskar direkt fram en bra chans men efter 1:31 drabbas hemmalaget av en utvisning.
KHK är inte sena att utnyttja även detta numerära överläget när Alexander Heiver utökar till 0-4 efter 2:24. Niklas Johansson lägger ner pucken till Jacob Grönhagen bakom förlängda mållinjen som hittar Heiver på bortre stolpen.
Kort efter målet är det Skövde som kommer i friläge och Anton Blomberg gör inget misstag utan sätter reduceringen till 1-4 med 3:01 på matchuret.
Skövde är nu fulla av energi samtidigt som gästerna börjar slarva allt mer. Hemmalaget tar nu över matchen och biter sig fast i KHK:s försvarszon och skapar flera bra chanser.
Vid 10:44 drabbas Skövde av matchens tredje utvisning och KHK är återigen nära att utöka ledningen men Heiver träffar stolpen.
Istället är det hemmalaget som fortsätter att sätta press på KHK som tappat skärpan och intensiteten man visade upp fram tills 0-4. Mika Järvinen står för matchen räddning efter slarv i egen zon när målgöraren Blomberg får ett jätteläge.
Kort därefter kommer Skövde i en snabb spelvändning och denna gången får Järvinen kapitulera när Kristoffer Söder reducerar till 2-4.
Skövde med luft under vingarna äger nu händelserna och är nära ytterligare en reducering, men resultatet 2-4 står sig perioden ut och det är i nuläget Mika Järvinen som ser till att Skövde inte kommit närmare i målprotokollet.
Skott: 11-3

Period3
Det hade säkert vädrats en del i KHK:s omklädningsrum under pausen och man kommer ut betydligt rappare i inledningen av den tredje perioden.
Skövde ville annorlunda och serverar en kalldusch när man efter 3:28 reducerar till 3-4. Kristoffer Söder, placerad på offensiv blålinje, lägger in pucken till Anton Blomberg som störtar mot mål och styr in pucken bakom Järvinen.
KHK tar dock revansch och utökar till 3-5 efter 6:25 när man vinner tillbaka pucken i anfallszon och Martin Fransson lägger pucken mot mål där Jesper Hultberg styr pucken i mål.
Skövde tar tillbaka taktpinnen och är ytterst nära att reducera men Järvinen och målramen ser till att KHK fram till matchens sista powerbreak fortfarande har en tvåmålsledning.
Lagen tilldöms varsinn utvisning men utan utdelning och man är åter i spel 5 mot 5 när klockan passerat 17 minuter.
KHK stänger ner Skövdes försök att ta ut målvakten och med 1:06 kvar kommer man i ett jätteläge när man i samband med ett dåligt byte av Skövde kommer 3 mot 1 men Wallin räddar. Timeout av Skövde och med en minut kvar av perioden tar man ut målvakten i ett sista försökt men matchen slutar med seger för KHK med 3-5
Skott: 9-5

Sammanfattning: KHK tar direkt kommandot av matchen och är det klart bättre laget fram tills man tar ledningen med 0-4. Där tappar man intensiteten samtidigt som Skövde får luft under vingarna med ett reduceringsmål. Man lyckas behålla ledningen tack vara stabilt spel av Mika Järvinen och man utökar åter ledningen efter Jesper Hultbergs viktiga styrning i den tredje perioden och man bärgar till slut alla de tre viktiga poängen. Nu väntar Mariestads BoIS IK i NKT Arena Karlskrona på onsdag den 26/1. Pucken släpps klockan 19:00. Varmt välkomna!