Nyskrivet kontrakt och straffseger för Aleksanteri Heiskanen

25 januari 2023 22:05

KHK besegrade Mariestad BoIS HC efter straffläggning där Johannes Nilsson satte den avgörande straffen och Aleksanteri Heiskanen räddade Mariestads sista straff. Slutresultatet skrevs till 2-3 (0-1, 1-1, 1-0, 0-0,0-1).

Med Oscar Fröberg fortsatt uppsatt på skadelistan fick förre Kiruna-målvakten Aleksanteri Heiskanen möjligheten att träna med klubben och han var även med som backup under förra veckans matcher mot Troja och Dalen.
Med ett nu färskt påskrivet kontrakt för resten av säsongen skulle han kväll göra sin första match i KHK-dressen mot Mariestad på bortaplan. Med den avgörande straffräddningen och stabilt målvaktsspel fick han kröna kvällen med en seger.
Återigen, varmt välkommen Aleksanteri Heiskanen!

Matchen inleds med ett högt tempo och det är KHK som tar lite av initiativet i perioden.
Som åskådare såg inledningen lovande ut för en underhållande match, men efter några minuters spel börjar det slarvas i passningsspelet från båda lagen. Det skapas några halvchanser åt båda håll, men det är till slut KHK som tar ledningen efter 10:09 när John Henrion sätter ledningspucken direkt efter tekning bakom en skymd Anton Malmborg.
Det böljande spelet fortsätter och Mariestad sätter nu högre press på KHK som får lite problem att avancera upp i banan och med 2:05 kvar av perioden drabbas KHK av matchens första utvisning.
Gästerna spelar aggresivt och ger inte Mariestad något lugn men när utvisningen börjar lida mot sitt slut lyckas hemmalaget bita sig fast i offensiv zon. Heiskanen får göra några fina avgörande räddningar och efter en spelmässigt jämn period går KHK till pausvila i ledningen. Skott: 8-9

KHK utökar ledningen till 2-0 när klockan stannar på 2:46 i den andra perioden. Jacob Grönhagen vinner en sargduell i offensiv zon och hittar Alexander Bergström snett framför mål som prickskjuter in pucken i det bortre krysset.
Passningsspelet som var ett problem i den första perioden har lyft sig något, men det böljande spelet fortsätter när båda lagen stressar sina motståndare.
Det har hittils varit en relativt snäll match men lagen tilldelas varsin utvisning och det är också då hemmalaget efter 11:52 reducerar i sitt numerära överläget genom Anton Blomberg.
Både KHK och Mariestad har chanser till fler mål men Heiskanen och Blomberg ser till att vi går till ny pausvila med 1-2 på tavlan.
Skott: 10-9

KHK inleder den tredje perioden avvaktande och Mariestad sätter direkt hård press på gösterna men de klara målchanserna uteblir.
I KHKs första riktiga anfall i perioden tilldelas man ett powerplay när klockan stannar på 7:35. Ett bra boxplay av hemmalaget ger inte KHK någon möjlighet att etablera tryck mot hemmakassen och man går lottlös från det numerära överläget.
Mariestad är aggresiva mot KHKs puckförare och vinner ofta närkamperna och lägena man vaskar fram kommer ofta som ett resultat av oskärpa i KHKs spel.
Sett till de senaste matcherna fanns känslan att Mariestad jobbade sig allt nörmare ett kvitteringsmål. När klockan stannar på 13:56 drabbas KHK av en ny utvisning och som ett brev på posten kommer också kvitteringen efter 15:01 genom Gustav Lindberg.
Med 1:49 kvar av perioden får KHK en sista chans i powerplay och man är ett stolpskott från ett tredje mål, men tiden löper ut och matchen går till förlängning. Skott: 10-7

Närmast ett avgörande är Mariestad när man kommer i frilägen men Heiskanen är med på noterna. Med 23 sekunder kvar av förlängingsperioden drabbas KHK av utvisning när Alexander Bergström som går mot mål blir intryckt i Anton Blomberg. Tiden rinner ut och matchen går till straffavgörande.
Skott: 1-3

I straffläggningen är det KHK som avgör och kniper extrapoängen efter att Mikael Roslund och Johannes Nilsson satt sina straffar samtidigt som Aleksanteri Heiskanen räddar den sista och avgörande straffen.

Nästa match spelas nu på söndag klockan 16:00 när Nybro Vikings kommer på besök.