Mörrum vann efter straffar

3 mars 2021 22:00

På onsdagskvällen utkämpades ett riktigt hett Blekingederby med stort "B" i Allettan. KHK tog då emot Mörrum GoIS i NKT Arena. Matchen avgjordes efter straffläggning där Mörrum drog det längsta strået och vann med 4-5 (3-1, 0-1, 1-2, 0-0, 0-1).

Matchen frivisades på Hockeyettan play och till matchen hade det också sålts 5056 fiktiva biljetter. Nytt publikrekord. Helt fantastiskt!

De bägge lagen hade inför kvällens möte stött på varandra tre gånger denna säsongen. Samtliga gånger hade slutat i Karlskronafavör och den stora frågan var om det skulle bli 3-1 eller 4-0 i inbördes möten.

Ett derby mellan dessa bägge lagen bär med sig historiens vingslag. Många gamla känslor väcks till liv. Från KIK tiden och framåt. Det var tider när Sverker Torstensson retade gallfeber på Tord Lundström. Två ikoner inom svensk hockey, som båda verkade i vårt landskap samtidigt. Hoppar vi fram lite i tiden, så har ingen i västra Blekinge glömt när KHK spelade ner Mörrum i tvåan och själva tog steget upp i division 1. Lägg därtill att KHK avgjorde senaste mötet mellan lagen med blott sex sekunder kvar.

Hade vi inte haft Covid 19 i vår närvaro, då hade det med garanti varit folkligt, festligt och fullsatt en kväll som denna. Nu var det istället derbykänslor på isen och fullt med folk som tittade på tv, datorn eller smartphonen.

Kampen går oftast före skönspel i den här typen av matcher.

Period 1

Det var två heltända lag när pucken släpptes. Mörrum var farliga direkt och Martin Von Schoultz fick visa sig på styva linan per omgående. Det var högt tempo från båda lagen. Med 2.07 spelat utvisas Mörrums Adam Åkesson. Karlskrona behövde bara elva sekunder för att göra 1-0. Efter ett skolboksexempel på hur man spelar i numerärt överläge är Mikael Roslund sist på pucken.

KHK var inte nöjda där. När jumbotronen stod på 5.55 var det dags för nytt måljubel. Efter att återkommande Nicke Johansson serverat Linus Skager var det ingen tvekan i avslutet.

Mörrum hade hela tiden farliga spelvändningar med Paulsson kedjan i spetsen. När man fick chansen I powerplay efter 11.21 behövde ”Laxarna” bara tjugoen sekunder innan det var reducerat till 2-1. Sist på pucken var Linus Olsson.

Avslutningen av perioden skulle bli minst sagt dramatisk. Mörrum drabbas av en utvisning efter 18:47. Med en ynka sekund kvar av perioden gör Karlskrona 3-1. Mikael Roslund gjorde sin andra balja för kvällen och han assisterades av Karlsson och Grahn.

Faktum är att hemmalaget hade ytterligare en puck i mål under perioden, som lite tveksamt blev underkänt för hög klubba.
Skott: 18-17

Period 2

Karlskrona dominerade den andra perioden och chans efter chans skapades. Även om Mörrum stack upp ibland, så var spelövertaget från KHK så stort att man bara väntade på 4-1 målet.

Som alla vet är hockey sällan logiskt eller rättvist. Mörrum kastar en chanspuck mot mål och med trafik framför letar den sig in. Efter 15.26 var det reducerat till 3-2.

Därefter fick Mörrum energi, samtidigt som Karlskrona tappade lite luft. Det var inte långt ifrån en kvittering.
Därmed var det bäddat för en riktig rysare i avslutningen.
Skott: 15-7

Period 3

Tredje perioden såg ett Karlskrona som av någon oförklarlig anledning drog sig bakåt. Detta medförde att Mörrum tog över matchen helt.
När KHK åkte på en utvisning efter 13.46 så skulle Mörrum också kvittera. Sist på pucken var Khalid Ibrahim och klockan visade 14.40.

Knappt hann någon smälta målet innan det skulle ringa igen. Bara nio sekunder senare ger Marcus Paulsson Mörrum ledningen och som genom ett trollslag hade matchen svängt.

Då började KHK spela offensivt igen. Kvitteringen kom också efter 16.01. Mikael Roslund gör sitt tredje mål för kvällen och han assisterades av Bäckehag och Carnbäck.

Karlskrona fick sedan en gyllene chans att avgöra matchen, när man får ett powerplay då det återstår en och trettio. Något mål blir det inte, även om det är nära. Mörrumsspelarna offrar sig hänsynslöst. Med sekunden kvar får Roslund en slashing som domaren missar, trots att han befinner sig i händelsernas centrum. Vilda protester uppstår. Därefter väntade en kort vila innan förlängning skulle ta vid.
Skott: 9-7

Övertid

I sudden får Karlskrona börja de första trettio sekunderna i numerärt överläge. Detta utan att någon riktig farlighet skapas. Båda lagen tänker därefter mycket på säkerheten och vill inte riskera något. Det blir en mållös förlängning.
Skott: 3-2

Straffar

Straffar väntade. Det hela avgjordes i matchens sista straff. Efter att samtliga misslyckats dessförinnan gör Khalid Ibrahim sitt andra mål och fixar 2 poäng till Mörrum.

Sammanfattning: Karlskrona är det bättre laget i de två första perioderna, men Mörrum reser sig när KHK blir avvaktande. Det får man också betalt för.
Det är bara att lyfta på hatten och gratulera Mörrum till två poäng och säsongens första vinst över KHK.

Karlskrona tar poäng igen, men poäntappet känns surt med tanke på hur matchen såg ut. Bara att ladda om då spelet sitter mer och mer. Ännu finns chansen!

KARLSKRONA HK - MÖRRUMS GoIS IK 4-5 e.str
Periodsiffror: 3-1, 0-1, 1-2, 0-0, 0-1
Skott: 45-34

Målskyttar Karlskrona: Mikael Roslund x3, Linus Skager

Målskyttar Mörrum: Linus Olsson, Linus Björk, Khalid Ibrahim x2, Marcus Paulsson