Straffseger mot Kalmar HC

16 september 2021 12:00

På onsdagskvällen var det dags för KHK att spela säsongens sista träningsmatch i NKT Arena Karlskrona när man tog emot Kalmar HC. Sjukdomar och skador gjorde att KHK fick stuva om en del i formationerna och man vann till slut slaget efter straffavgörande.

KHK som kom från en väl genomförd bortamatch i torsdags när man besegrade Kristianstads IK med 1-2. Gästande Kalmar hade inte spelat match sedan den 1 september när man förlorade mot KRIF Hockey, nu var man taggade på att åter få spela match igen.

Med Alexander Heiver och Mikael Sarri på frånvarolistan fick hemmalaget stuva om i laguppställningen. Jesper Solomin-Frisell och Ludvig Markman tog plats som forwards tillsamman med Filip Mattson och Hugo Nilsson som stärkte upp från juniorleden. Kevin Ekman-Larsson som varit med och testat och tränat med laget gick in på backplats. Och trots att han som han själv nämnde "inte har matchtempot i sig" stod Kevin för en stabil insats under matchens gång.

Period 1

Första perioden präglas av slarvigt och tempofattigt spel från båda lagen. Kalmar visar bäst skärpa och stressar och trycker ner hemmalaget i egen zon. KHK har problem och får inte passningsspelet att stämma och Martin von Schloultz sätts på prov direkt i inledningen när Kalmar sätter press.
KHK:s första riktiga målchans kommer efter drygt 9 minuter genom Måns Hermansson som står för en soloprestation när han driver upp pucken från egen blå zon och på egen hand skapar en målchans.
Matchens första mål kommer efter 12:37 och det är KHK:s fjärdefemma som sätter upp ett långt anfall där till slut Ludvig Markman lägger in pucken till Daniel Andersson som sätter 1-0 bakom Hugo Engsund.
Kalmar fortsätter sin press och är ytterst nära att kvittera i ett snabbt anfall men Martin von Schloultz står för en TV-räddning.
I slutskedet av perioden drabbas KHK av utvisning för felaktig tekning, men Kalmar får inte till något ordnat spel och det är istället hemmalaget som är närmast att utöka sin ledning när Mikael Roslund och Niklas Johansson bryter Kalmars uppspel och går på mål.
Siffrorna står sig och hemmalaget går till periodvila i ledning.

Period 2

KHK kommer ut starkast efter periodpaus och sätter press på Kalmar. Man är nära att utöka sin ledning efter en snabb omställning men Erik Santesson prickar ribban.
Det fysiska spelet snäppas upp och spelet böljar fram och tillbaka med ett övertag för KHK som biter sig fast i Kalmars försvarszon. Till slut kommer 2-0 efter 9:50 genom Jacob Grönhagen som bjuder på en delikatess när han lägger pucken mellan sina egna ben och sprätter pucken i mål. Direkt efter nedsläpp är KHK ytterst nära att gå ifrån till 3-0 när man bryter Kalmars uppspel innanför deras blålinje och Samuel Wälimaa sätter pucken i båda stolparna innan den retfullt dansar långs mållingen.
Matchen skiftar karaktär efter powerbreak när Kalmar får möjligheten att prata ihop sig. Gästerna lyfter upp sitt spel och vaskar fram ett flertal vassa målchanser och efter 16:58 reducerar Kalmar genom Filip Nordström. En tilltrasslad situation framför mål där Nordström får dubbla chanser efter puckstuds när hemmalaget blir passiva.
Kalmar lyckas få en puck till i nätmaskorna bakom Martin von Schoultz med 26 sekunder kvar av perioden, men målet döms bort för offside i målgården.
Sammanfattningsvis är det en jämn period där hemmalaget kommer ut starkast men gästerna så småningom tar över.

Period 3

I den tredje perioden faller KHK tillbaka i spelet man visade upp i inledningen av matchen. Oscar Gustafsson är nära att utöka ledningen efter knappa 5 minuter spelad när Ludvig Carlsson sätter upp Gustafsson i ett 2 mot 1-läge, men tyvärr får inte Oscar någon bra träff på pucken.
I den 6 minuten tar tränare Eric Karlsson TimeOut i ett försök att hitta tillbaka till spelet man vill spela. Perioden bjuder inte på något ordnat spel från något av lagen, men smällarna i närkamperna skruvas upp ytterligare ett snäpp.
Efter 10:22 drabbas Kalmar av utvisning när Oscar Gustafsson sätter fart och bryter in mot mål men blir nerdragen. I det efterföljande numerära överläget får KHK inte till några vassa målchanser och Kalmar försvarar sig bra.
Med 4:19 kvar av perioden kvitterar Kalmar återigen genom KHK-bekantingen Filip Nordström. Kalmar sätter press på KHK som inte hittar rätt i positionerna i egen zon. Eric Israel skjuter från offensiva blålinjen och FIlip Nordström styr in pucken från sin position precis framför målvakten.
Kalmar drabbas av ytterligare en utvisning med 3:42 kvar av perioden. KHK kommer till bra lägen i sitt powerplay men lyckas inte överlista Hugo Engsund i bortakassen.
Inga fler mål kommer och matchen går till förlängning.

Förlängning

I förlängningen är det målvakternas kamp där både Martin von Schoultz och Hugo Engsund står för fina räddningar efter frilägen.
Efter lite mer än 1 minut på klockan kommer Kalmar med två spelare mot ensamme Martin von Schoultz i målet. Fint väggspel mellan anfallarna för att få Martin till en sidoförflyttning, men Martin är med på noterna och motar pucken.
Dryga minuten senare är det omvända roller när Oscar Gustafsson kommer i friläge men Engsund håller tätt. Med bara sekunder kvar av förlängningen är det åter Kalmar som kommer i ett 2mot1-läge, men återigen står von Schoultz i vägen och förlängningen slutar mållös.

Straffar

0-0, KHC - Robin Dahlstedt
1-0, KHK - Niklas Johansson
1-0, KHC - Eric Israel
2-0, KHK - Jacob Grönhagen

KHK vinner straffläggningen med 2-0 efter att Niklas Johansson och Jacob Grönhagen snyggt och resolut satt båda sina straffar samtidigt som Martin von Schoultz räddar Kalmars båda straffar.

Sammanfattningsvis en match med två lag som på grund av sjukdomar/skador och speluppehåll hade problem att få spelet att stämma. Mittperioden för KHK:s del är det positiva i matchen och den första och sista perioden vill man nog helst analysera och lägga bakom sig.
Martin von Schoultz stod för många avgörande räddningar i matchen och Oscar Gustafsson rörde om rejält i Kalmars försvarszon.
Nu väntar tre träningsmatcher på bortaplan för KHK innan serien drar igång den 2 oktober.
I den andra omgången är det just Kalmar HC som kommer på besök i säsongens hemmapremiär och vi kommer med all säkerhet se en annan matchbild.
Har du ännu inte säkrat ditt säsongskort för säsongen finns fortfarande möjligheten.

KARLSKRONA HK - Kalmar HC 3-2 e.str
Periodsiffror: 1-0, 1-1, 0-1, 0-0, 1-0
Skott: 25-32
Utvisningsminuter: 4-4

Målskyttar Karlskrona: Daniel Andersson , Jacob Grönhagen, Niklas Johansson

Målskyttar Kalmar: Filip Nordström x2

Nästa träningsmatch spelas redan i morgon fredag den 17 september när KHK möter KRIF Hockey i Soft Center Arena.