Stark forcering i den tredje perioden gav tre nya poäng

17 januari 2021 19:10

Underläge inför den avgörande perioden, men en stark forcering gav full pott när man besegrade Vimmerby HC med 4-2 (1-1, 0-1, 3-0).

KHK som vunnit de två tidigare mötena mot Vimmerby under säsongen kom till söndagens match med en förlösande bortavinst mot Mörrum färskt i minnet. Skulle man fortsätta på den inslagna banan och skulle målskyttet släppa?

Period 1

Första perioden startar intensivt. Kanske inte mycket till skönspel men desto mer kampmoment.
KHK tar tidigt ledning i matchen efter 3:12 när Ludvig Markman serverar Fredrik Sandberg som prickskjuter in 1-0 bakom Tomas Rydén i Vimmerby-kassen.
Efter målet lyfter Vimmerby sitt spel och tar över matchen när man sätter hård press på hemmalaget. KHK i sin tur spelar defensivt och ser till att ligga på rätt sida. Närmast reducering kommer Pierre Gustavsson som får ett jätteläge framför Markus Hellgren Smed.
Efter 11:51 drabbas Vimmerby av utvisning när Linus Pettersson dras ner i offensiv zon. Gästerna försvarar sig bra och tillåter inte KHK att komma till några farligheter. Istället får Mathias Wigley friläge efter en tilltrasslad situation på KHK:s offensiva blålinje, men återigen räddar Hellgren Smed.
KHK lyfter sitt spel efter sitt powerplay och vaskar fram några chanser men istället för att utöka ledningen är det Vimmerby som kvitterar.
Ett längre anfall av bortalaget och ett inlägg från blålinjen seglar förbi en skymd Hellgren Smed i hemmakassen och målskytt blev Helge Holmstrand. Första perioden slutar 1-1 där Vimmerby haft det mesta av spelet.
Skott: 8-12

Period 2

Inledningen av den andra perioden blir aningen sönderblåst och det är Vimmerby som tar kommandot när man direkt biter sig fast i anfallszon.
KHK:s första riktiga anfall kommer efter drygt 2:30 spelat och ledningspucken är nära för KHK, men marginalerna är inte till en fördel denna eftermiddag.
KHK:s spel hackar och man lyckas inte få fram några konstruktiva anfall medans Vimmerbys rakare spel vaskar fram bra lägen. 1-2 kommer också för Vimmerby i samma stund som KHK blir fulltaliga efter ha drabbats av en utvisning. Klockan stannar på 10:41 och Oskar Carlsson är sist på pucken.
Hemmalaget lyfter sitt spel efter Vimmerbys ledningsmål och 11:39 drabbas Vimmerby av utvisning när man är för snabb vid ett byte och blir sex man på isen.
Det blir ingen utdelning i powerplay men hemmalaget vaskar åter fram de vassaste chanserna kort efter man blivit fulltaliga. Efter drygt 17:30 spelat sätter Viktor Fridolfsson fart från egen zon och avlossar ett skott mot mål när han passerat blålinjen. Rydén tappar pucken och Hampus Karlsson som störtar mot mål får i stort sett öppet mål, men pucken smiter retligt utanför stoplen och Vimmerby kan gå till periodvila i en välförtjänst ledning.
Skott: 10-6

Period 3

Ett KHK med helt ny intensitet sätter direkt prägel på den tredje perioden. Ett bra första byte ger energi till laget och belöningen kommer ganska omgående när Linus Pettersson trampar in från målvaktens vänstra tekningscirkel och avlossar ett skott som Rydén inte kan hålla. Exakt hur pucken letade sig över mållinjen är svårt att se, men 2-2 på tavlan och en pangstart på perioden var ett faktum.
Ett rakare och snabbare spel av hemmalaget samtidigt som Vimmerby blir passiva och står på hälarna ger KHK luft under vingarna.
Vimmerbys första farlighet i perioden kommer efter drygt 8:30 när gästerna är nära ett ledningsmål efter en tilltrasslad situation framför mål.
Klockan hinner ticka till 9:59 när KHK tar ledningen när Vimmerby har en man på botbänken. Niklas Johansson slår en sidledspass till Linus Petterson som direkt lägger in pucken mot mitten där Mikael Roslund elegant stöter i ledningsmålet.
Vimmerby försöker sätta högre press på hemmalaget, men KHK spelar med större precision och kyla än de föregående perioderna och har perioden under kontroll.
Vimmerby skruvar upp tempot i den avslutande delen av perioden för att försöka få in en kvitteringspuck och efter 18:30 plockar man målvakten. Man lyckas också bita sig fast i anfallszon, men hemmalaget spelar tätare och hårdare på sina motståndare.
Istället för kvittering är det Viktor Grahn som fastställer slutresultatet 4-2 när han från egen förlängda mållinje lyfter pucken i det öppna målet. Skott: 15-7

Vimmerby har rättvist ledningen och kontroll på matchen efter två perioder spelade. Men en total scenförändring i den avslutande perioden ger den andra raka vinsten i Allettan Södra.
Det finns mycket bra att lyfta från den tredje perioden, men man måste åter sätta våra yngre spelare i rampljuset. Bland annat Ludvig Markman och Viktor Fridolfsson som gör riktigt bra ifrån sig där ute.
Nu har man några dagar på sig att vårda eventuella skavanker innan man på onsdag ställs mot nytt hårt motstånd när man reser till Gotland och möter Visby/Roma HK i Visby ishall.