Offentlig inbjudan!

16 april 2016 18:16

Lördagens BLT innehåller en krönika gällande avskrivning av lån för Mjällby och hur kommunen anses subventionera Karlskrona HK. Inget vanligt debattinlägg utan signerat av en politisk och professionell ledarskribent – ett tungt debattinlägg. Med anledning av krönikan vill vi bjuda in till diskussion kring dess delvis tveksamma innehåll.


Låt oss först slå fast att vi är överens om att idrotten måste ta ansvar för sina kostnader, där är vi överens. Frågan som kvarstår är om idrotten ska disponera de intäkter den genererar? Borde vara en självklarhet om den kommersiella tanken drivs fullt ut.

Den senare aspekten berörs i en mening men bortses helt från när krönikören drar sina slutsatser. Kopplingen mellan elitidrott och ungdomsverksamheten nämns inte, intäkter till följd av hotellnätter, inköp som görs av elitklubbar, skatteintäkter, marknadsföring m.m. har krönikören inte orkat räkna fram. I ren självbevarelsedrift borde krönikan åtminstone uppskattat hur många fler tidningar man säljer därför att vi har elitidrott i länet, hur många fler besökare på hemsidan har man?

Tolkar vi krönikan rätt när vi uppfattar att idrotten ska leva på kommersiella grunder?
Kostnaden för en arena ska bäras av huvudaktören - andra event som mässor, konserter, utställning, andra idrottsarrangemang ska subventioneras? Ungdomsverksamhet, andra idrotter som inte har samma publik-uppmärksamhet, korp m.m. – finns samband med elitverksamhet?
Konstaterar att vi i helgen haft SM i nattorientering i Karlskrona, basen var ABB Arena Karlskrona. Två konserter är bokade och fler planeras, mässor, näringslivsdagar planeras och det börjar sjuda av kommersiellt liv i ABB Arena Karlskrona – ska Karlskrona HK stå för dessa kostnader? Förstå att arenan inte bara är en hockeyarena, den kommer att bidra till en puls i
näringslivsutvecklingen, underhålla kommuninnevånare på olika sätt och bidra till idrottsutveckling på bredd nivå många år framöver.

Utestående frågor är många, kvarstår gör att krönikan grundar sig på stora brister eller sitter BLT på ett bättre beräkningsunderlag?. BLT drar slutsatser på politisk retorik snarare än fakta.
Offentligt stöd ges till bl.a. BLT för att tidningar ska finnas, det vore intressant att få belyst hur BLT ser på sitt presstöd jämfört med idrottens stöd från kommunerna.

Hoppas BLT återkommer om förslag till möte inom kort.

Tobias Larsson Ordförande Karlskrona HK Rolf Lindberg Klubbdirektör Karlskrona HK